Nou municipis de Tarragona aposten per l'ús de biomassa

Font: delCamp.cat i Diputació de Tarragona

26/07/2017 - 08:32

A nou municipis s'instal·laran calderes i xarxes de calor per produir energia a través de la massa forestal amb l'objectiu d'escalfar els seus equipaments públics.

La Diputació de Tarragona ha presentat el projecte de recuperació i millora del Castell Monestir d'Escornalbou, que començarà aquest 2017 i s'allargarà fins al 2021. La iniciativa comptarà amb el suport econòmic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que també destinarà diners a una altra iniciativa rellevant a les comarques tarragonines. Aquest altre projecte impulsat per la Diputació és l'ús de la biomassa a la demarcació, que encara es troba en fase inicial. Concretament, a nou municipis —sis de les Terres de l'Ebre i tres del Camp de Tarragona— s'instal·laran calderes i xarxes de calor per produir energia a través de la massa forestal amb l'objectiu d'escalfar els seus equipaments públics. L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis gràcies a la neteja dels boscos, potenciar l'ús de l'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis.

Els municipis que s'han interessat per aquesta iniciativa han estat Gandesa, La Fatarella, Rasquera, Tivissa, La Sénia, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alcover i El Montmell, però el projecte també preveu obrir una oficina tècnica per fer-ne difusió i promoure que altres localitats també s'uneixin a l'ús de la biomassa. El cost d'aquest projecte és de 2.152.000 euros, dels quals un 50% el cobreixen els fons FEDER, un 25% la Diputació i la resta els municipis beneficiaris.

Un projecte global de restauració del Castell Monestir d'Escornalbou i del seu entorn

Convertir el Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou en un atractiu cultural i turístic de primer ordre del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya. Amb aquest objectiu, la Diputació de Tarragona lidera una ambiciosa iniciativa per restaurar el monument i millorar-ne el seu entorn. El projecte global preveu una inversió superior als 4 milions d'euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d'enguany. El castell monestir i la muntanya d'Escornalbou són propietat de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat.

La primera fase afecta l'entorn del castell monestir, i compta amb una inversió d'1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La resta de l’import, més d’un milió d’euros, serà assumit per la Diputació de Tarragona. Aquesta primera fase inclou, entre d'altres, la recuperació i millora de camins; l'ordenació de l'entorn natural i patrimonial; l'abastament d'aigua potable, sanejament i depuració d'aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Notícia

L'Ajuntament de Cabrera de Mar ha fet un pas més cap a la sostenibilitat i la reducció de despesa en matèria d'energia mitjançant la instal·lació de 38 plaques fotovoltaiques al sostre del gimnàs municipal. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a una subvenció aconseguida de 40.000 € , atorgada per la Diputació de Barcelona

Butlletí