Nou municipis de Tarragona aposten per l'ús de biomassa

Font: delCamp.cat i Diputació de Tarragona

26/07/2017 - 08:32

A nou municipis s'instal·laran calderes i xarxes de calor per produir energia a través de la massa forestal amb l'objectiu d'escalfar els seus equipaments públics.

La Diputació de Tarragona ha presentat el projecte de recuperació i millora del Castell Monestir d'Escornalbou, que començarà aquest 2017 i s'allargarà fins al 2021. La iniciativa comptarà amb el suport econòmic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que també destinarà diners a una altra iniciativa rellevant a les comarques tarragonines. Aquest altre projecte impulsat per la Diputació és l'ús de la biomassa a la demarcació, que encara es troba en fase inicial. Concretament, a nou municipis —sis de les Terres de l'Ebre i tres del Camp de Tarragona— s'instal·laran calderes i xarxes de calor per produir energia a través de la massa forestal amb l'objectiu d'escalfar els seus equipaments públics. L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis gràcies a la neteja dels boscos, potenciar l'ús de l'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis.

Els municipis que s'han interessat per aquesta iniciativa han estat Gandesa, La Fatarella, Rasquera, Tivissa, La Sénia, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alcover i El Montmell, però el projecte també preveu obrir una oficina tècnica per fer-ne difusió i promoure que altres localitats també s'uneixin a l'ús de la biomassa. El cost d'aquest projecte és de 2.152.000 euros, dels quals un 50% el cobreixen els fons FEDER, un 25% la Diputació i la resta els municipis beneficiaris.

Un projecte global de restauració del Castell Monestir d'Escornalbou i del seu entorn

Convertir el Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou en un atractiu cultural i turístic de primer ordre del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya. Amb aquest objectiu, la Diputació de Tarragona lidera una ambiciosa iniciativa per restaurar el monument i millorar-ne el seu entorn. El projecte global preveu una inversió superior als 4 milions d'euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d'enguany. El castell monestir i la muntanya d'Escornalbou són propietat de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat.

La primera fase afecta l'entorn del castell monestir, i compta amb una inversió d'1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La resta de l’import, més d’un milió d’euros, serà assumit per la Diputació de Tarragona. Aquesta primera fase inclou, entre d'altres, la recuperació i millora de camins; l'ordenació de l'entorn natural i patrimonial; l'abastament d'aigua potable, sanejament i depuració d'aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L'estella és el material del qual s’alimenta una caldera d'una xarxa de calor. / DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

El projecte ‘Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona’ té com a objectiu crear en aquestes comarques un model de referència a partir d’una prova pilot amb nou municpis

Notícia

La cooperativa Som Energia és conscient de la situació d’emergència climàtica mundial, per això, ha signat el Manifest 27 de setembre vaga mundial pel clima, i forma part de les 300 organitzacions en defensa del futur, un planeta viu i un món més just que, de moment, s’han unit a la convocatòria.

Entrevista

Ana Huertas és facilitadora per a la transició i la permacultura. Actualment coordina el projecte internacional Municipis en Transició. Huertas aporta al diàleg una visió ecofeminista que posa el focus en la revolució intrapersonal, i el canvi profund en la forma de relacionar-nos, des de l'opressió a la col·laboració, creant una vida que pose les cures al centre. Amb el bagatge d'acompanyar a les comunitats, aborda també la necessitat d'esborrar la dicotomia entre poder públic i ciutadania i de crear espais de diàleg amb la inspiració de la democràcia profunda, per fer realitat els canvis urgents que necessitem.

Butlletí