"Els porcs senglars, al seu hàbitat natural": Una campanya de l'Ajuntament de Barcelona

26/07/2017 - 08:59

El porc senglar no és una espècie urbana i, per tant, no ha d’estar present al medi urbà. Des de l’Ajuntament de Barcelona es treballa per aconseguir que romangui com a espècie salvatge autòctona al medi natural i proposa mesures per impedir la seva presència a la ciutat.

Amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania sobre la problemàticadels porcs senglars a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat una campanya amb informadors ambientals als barris de muntanya dels districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

L’objectiu és que els veïns i veïnes d’aquesta àrea propera a Collserola prenguin consciència de la necessitat de prendre mesures per evitar que els animals salvatges s’acostumin a la presència humana i s’endinsin a la ciutat.

Aquest grup d’informadors municipals s’encarrega de fer saber a la ciutadania que els porcs senglars representen un perill per a les persones i els animals domèstics, que produeixen danys al mobiliari urbà i que poden xocar amb vehicles, a la vegada que són transmissors de malalties zoogèniques. Per aquest motiu, cal que es tingui especialment cura en no oferir-los menjar ni deixar aliments al seu abast.

Conjuntament amb les tasques d’informació i sensibilització, els informadors observen també nous punts d’alimentació que cal segellar per evitar el reclam del menjar.

Recomanacions a la ciutadania, de la campanya

En els darrers anys, alguns exemplars, acostumats a la presència humana, s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius per obtenir el menjar. Això és, en part, perquè han perdut la por a les persones i es mouen amb massa freqüència per zones habitades.

Per aquest motiu és tan perjudicial donar-los menjar, ja que aquest fet els habitua al contacte amb la gent i a obtenir menjar amb facilitat, fins que finalment acaben exigint-lo com si fos un animal domèstic però sense perdre la seva condició d’animal salvatge.

De vegades es produeixen incidents en àrees de lleure i altres equipaments del parc de Collserola i és per aquest motiu que cal extremar les precaucions davant la presència de senglars, i seguir les següents recomanacions en cas d’encontre:

  • No us hi apropeu. Poden reaccionar amb agressivitat.
  • No els toqueu. Hi ha risc de mossegada o envestida.
  • No els hi doneu menjar.
  • Feu soroll i gesticuleu exageradament per intentar allunyar-los.

A les àrees de pícnic es recomana estar alerta i controlar les vostres bosses. Si veieu senglars, guardeu el menjar, us el podrien prendre agressivament.

Així mateix, a la xarxa viària es recomana conduir amb precaució, poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona promou aquest procés de participació ciutadana en el marc de l’elaboració de l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions que es preveu que entri en vigor al gener de l’any 2020.

Acte
27/06/2019 - 19:00
Museu de Ciències Naturals de Barcelona. pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).
Article

El 22 de març de 2019, la Lleialtat Santsenca va acollir l’Esmorzar Barcelona+Sostenible “Ciutat vital i mobilitat activa” en què es van presentar 3 iniciatives sobre planificació urbana, logística i salut i moltes altres experiències.

Butlletí