Butlletí 354 - Pepe Castro : “La solució de la palla de l’arròs serà la suma de diversos aprofitaments”

17-07-2018 al 30-07-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 354 - Pepe Castro : “La solució de la palla de l’arròs serà la suma de diversos aprofitaments”

 
  17-07-2018 al 30-07-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Pepe Castro : “La solució de la palla de l’arròs serà la suma de diversos aprofitaments”

22/07/2018
Pepe Castro és director de projectes de la Unió de Llauradors i Ramaders dels País Valencià

 
 

La crema de la palla d ‘arrós al Parc Natural de l’Albufera és un problema ambiental i de salut de primer ordre al País Valencià. Sostenible ha volgut conèixer el programa LIFE LowCarbon Feed. Aquest projecte té com a objectiu l’elaboració d’aliment per al ramat a partir de restes de cítrics i de la sega de l’arròs. Aquest projecte pot ser una solució més que ajudi a aprofitar un residu per al que fa anys que es busca una sortida.

 
 

Terrícoles: Arnau Queralt, dir. Consell Desenvolupament Sostenible

29/07/2018

 
 

Entrevistes a habitants de la terra de tots colors que tenen molt a dir. En aquesta entrevista Lluís Reales conversa amb Arnau Queralt, llicenciat en Ciències ambientals per la UB i director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS)

 
 

Reportatges

 
 

Èrica Martínez: L'efecte ‘Illa de calor’

 
 

Un mal de moltes ciutats és la calor que acumulen ja que augmenta la taxa de mortalitat, sobretot com a conseqüència de malalties respiratòries i cardiovasculars. Per sort, com exposa la investigadora d'ISGlobal Erica Martínez, l'arquitectura i la planificació urbana poden contribuir a reduir l'efecte "illa de calor".
Aquest vídeo s'integra en el monogràfic "5 claus per a ciutats més saludables".

 
 

Opinions

 
 

Tenim un país brutal

22/07/2018
Jaume Badia

Si alguna cosa m'ha sorprès és l'alta proporció de gent que ha trepitjat el Pallars alguna vegada a la seua vida i n'ha quedat fascinada. De fet, quan parles amb ells, la majoria fan referència ràpidament a la bellesa dels nostres paisatges, de la gran varietat d'hàbitats, fauna i flora que tenim.

Estiu del 68

18/07/2018
Albert Punsola

Pensant en l’estiu del 68, és innegable que les comunicacions han experimentat un avenç sense precedents, però no és menys cert que els grans temes d’aleshores continuen damunt la taula. La humanitat segueix posant en perill la seva existència  i el món continua dividit entre tendències autoritàries i democràtiques.

 
Notícies
 

Gavà posa en marxa un nou model de recollida i gestió de residus

30/07/2018
Ha iniciat la recollida selectiva porta a porta al barri de Bruguers

 
 

L’Ajuntament de Gavà posa en marxa un nou model de recollida i gestió de residus amb l’objectiu de millorar els índexs de reciclatge a la ciutat. Al mateix temps, aquest nou model permetrà renovar i modernitzar el servei per fer-lo més fàcil, accessible, eficaç i eficient. El nou sistema implicarà un procés de millora progressiva que es desenvoluparà durant els propers 3 anys i que s’afronta a través de l’empresa municipal PRESEC.

 
 

Berga es convertirà a l'octubre en la ciutat més gran de Catalunya que implanta el porta a porta

19/07/2018

 
 

El Berguedà implantarà la recollida porta a porta en bloc a dotze municipis a partir de l'1 d'octubre. El Segrià i l'Anoia són altres comarques on el porta a porta s'aplicarà de forma global, si bé encara no hi inclouen les capitals. Lleida implantarà un primer barri el mes de novembre d'enguany.

 
 

El Govern aprova l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya

17/07/2018
L’instrument concreta 85 línies d’actuació a treballar per complir 30 objectius operatius emmarcats en 16 objectius estratègics

 
 

El Govern ha aprovat aquest 17 de juliol l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, el document que marcarà l’acció de govern en aquesta matèria fins al 2030. Amb l’Estratègia, Catalunya dona compliment al Conveni de Diversitat Biològica de les Nacions Unides. En el període 2002-2016 han disminuït a Catalunya un 22% el conjunt de les poblacions analitzades a Catalunya, que inclouen papallones, ocells, mamífers, rèptils i amfibis.

 
 

Primeres multes a Calafell per llençar la brossa de manera incorrecta

28/07/2018

L'Ajuntament de Calafell ha obert expedient sancionador a sis persones, que poden acabar pagant 750 euros

AIXÍ NO! Campanya per a la millora de la recollida de voluminosos a Olot

 

27/07/2018

L’Ajuntament d’Olot inicia una campanya per evitar l’abandonament de mobles i trastos vells a la via pública. Es col.locaran adhesius amb el missatge

 
 

La municipalització de l'aigua a Terrassa, cada vegada més real

 

 

27/07/2018

A poc més de cinc mesos perquè a Terrassa l'aigua sigui de gestió pública, el ple municipal d'aquest mes de juliol ha aprovat diferents tràmits necessaris perquè entri en funcionament l'Entitat Pública Empresarial Local Terrassa Cicle de l'Aigua, EPEL. El ple municipal ha aprovat congelar les tarifes i aprovar l'Observatori de l'Aigua i l'ordenança municipal que ha de regular el servei.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

26/07/2018

Les restes de plàstics i burilles de cigarretes són el principal problema de les platges, que acumulen una mitjana diària de 250.000 restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat a l'estiu. L'ICTA-UAB ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

 
 

Mataró proposa sancionar el concessionari del servei de recollida per barrejar els residus

26/07/2018

L’Ajuntament de Mataró proposa una sanció de 150.000 € a FCC per una infracció greu en barrejar residus a la plaça de Cuba. L’expedient informatiu resol que va ser una pràctica aïllada i acotada en el temps

Un 88% dels pisos de Barcelona, exposats a un soroll per sobre del recomanat

25/07/2018

Barcelona és una de les capitals europees amb més contaminació sonora. Per ser exactes, un 88% dels blocs de pisos arriben als 65dB mentre que només un 5% registren una mitjana considerada correcta de 55 dB.

 
 

El Park(ing) Day reivindica de forma creativa i festiva un model de ciutat més humà

24/07/2018

Les entitats que desitgin crear una acció per la recuperació de l'espai públic el 21 de setembre, ja poden inscriure's a través de la pàgina del Park(ing) Day.

La campanya ‘Per unes platges sostenibles’ arranca els seus tallers a Puçol i Bellreguard

24/07/2018

La tercera edició de la fira mediambiental que promou la conscienciació dels més menuts a València visit les platges de Puçol, Bellreguard i Gandia durant juliol

 
 

Girona incorporarà la tecnologia LED en més de 700 punts d'enllumenat de la ciutat durant el 2019

24/07/2018

El consistori ha rebut un préstec de l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía de 432.000 euros per portar a terme l'actuació. Amb els canvis previstos, es preveu un estalvi energètic de 396.716 kWh/any, un estalvi ambiental de 106 tones de CO2 a l’any i un estalvi econòmic de gairebé 60.000 euros anuals.

Malgrat de Mar inicia un programa de Ciència Ciutadana amb un projecte sobre ratpenats

23/07/2018

Aquesta iniciativa vol implicar la ciutadania en tasques d'investigació científica: compartir mètode, recol·lecció de dades i resultats. La idea és transmetre hàbits i actituds responsables i sensibilització en el patrimoni local.

 
 

En marxa la campanya informativa del canvi de model de recollida selectiva al Segrià

23/07/2018

Trenta-set  municipis que implantaran els nous sistemes de recollida de residus durant l’any 2018 (illes de contenidors  a 15 municipis i porta a porta a 22 municipis)

Olesa engega una campanya per evitar sorolls nocturns que destorbin el descans veïnal

21/07/2018

Els destinataris de la campanya no només són els ciutadans i ciutadanes d’Olesa, sinó també els propietaris de bars i restaurants i botigues de proximitat.

 
 

Les persones grans mantenen millor les funcions cognitives si viuen en veïnats més verds

20/07/2018  

És sabut que el contacte amb l’espai verd té efectes beneficiosos per la salut. Ara un nou estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) suggereix que també podria exercir un paper positiu contra el declivi cognitiu en persones grans.

Mesuraments d'ozó, partícules i altres a Vic

 

20/07/2018

Liderada pel CSIC, la campanya persegueix entendre en detall les causes dels freqüents períodes estivals de contaminació en ozó troposfèric i partícules ultrafines. Es faran servir globus captius i globus sonda, que portaran instrumental miniaturitzat, per mesurar els contaminants des de la superfície fins a diversos quilòmetres d'altura.

 
 

Andorra referma el seu compromís amb el desenvolupament sostenible i aposta per la implicació de tota la societat

20/07/2018

Andorra ha presentat el seu Informe Nacional Voluntari sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al Fòrum Polític d’Alt Nivell de l’ECOSOC, a Nova York.

Un nou carril segregat per a bicicletes unirà Sant Just amb Esplugues

 

19/07/2018

Aquest estiu comencen les obres per crear el nou carril bici, per la calçada però separat de la resta de vehicles, que ha d’unir La Rambla de Sant Just amb el centre d’Esplugues. El carril  s’implantarà sobre el costat muntanya de la calçada i disposarà de separadors físics de cautxú que separaran el trànsit de bicicletes del de vehicles de motor.

 
 

Es publica la cartografia termogràfica i de les illes de calor de les comarques gironines

19/07/2018

En el marc del projecte europeu de cooperació transfronterera «ECTAdapt: Contribuir a l'adaptació de l'Espai Català Transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic», el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA) ha realitzat i publicat un mapa de temperatures superficials de tot l'Espai Català Transfronterer (ECT).

Plaques fotovoltaiques a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat

 

19/07/2018  

En marxa la primera fase d'implantació d'energies renovables a la metròpolis Barcelona. L'AMB potenciarà l'ús de l'energia solar d'autoconsum en escoles, poliesportius i instal·lacions sanitàries, així com per la càrrega de vehicles elèctrics. Per a les accions previstes en els propers mesos, l'AMB farà una inversió propera al milió d'euros.

 
 

Rubí crea el primer grup de compra agregada d'energia vinculat a un territori

18/07/2018

Les 58 empreses del grup tindran energia 100% renovable a preus més barats que l’energia tradicional i rebaixen en 400.000 euros els preus de sortida

Vidreres amb l’eficiència energètica i les energies renovables

 

17/07/2018

En el marc de la Setmana de l’Energia, l’Ajuntament de Vidreres, ha presentat un nou punt de recàrrega de cotxes elèctrics i híbrids en el carrer Costa Brava, dins l’eix comercial del municipi, després de la sessió informativa ‘Mou-te amb energia neta’.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Nova temporada dels horts socials de Cervera

Catalunya té 5 "neveres solidàries" per deixar-hi menjar per a qui ho necessiti

 
 

Aigua

 
 

Suport per al projecte de neteja de la llera del riu Ripoll

 
 

Biodiversitat

 
 

El martinet de nit torna al Llobregat

 
 

Canvi climàtic

 
 

Ontinyent acull les jornades pel clima i l’energia sostenible de la Diputació de València

 
 

Energia

 
 

Figaró aprova el pla director de l’enllumenat públic per aconseguir instal·lacions més eficients

L'Hospital de Terrassa inaugura la seva caldera de Biomassa

 
 

Mollet assessora a famílies per reduir la despesa energètica a la llar

Un projecte per climatitzar amb energia fotovoltaica guanya el concurs d'idees a Lleida

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Itineraris marins senyalitzats a Salou

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva s’incrementa fins al 80% a Capellades

Dosrius habilita agents cívics a les àrees de contenidors per informar els veïns sobre el nou model de recollida de residus

 
 

Prova pilota de recollida de la fracció orgànica als càmpings del Pallars Sobirà

La recollida de paper, envasos, orgànica i resta a comerços i grans generadors es farà porta a porta a Castelldefels

 
 

Comença l'estiu amb més del 60% dels residus separats a les platges a Arenys de Mar

Argençola inicial el nou sistema de recollida d'escombraries porta a porta

 
Recursos
 

Nova aplicació per tramitar el bo social elèctric

El proper 8 d'octubre finalitza el termini per sol·licitar aquest ajut. Per facilitar que els consumidors sàpiguen si hi tenen dret i el puguin tramitar de forma senzilla, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia y la Fundación Civio han creat una aplicació web.

Visor de la qualitat de l'aire


El visor de la qualitat de l'aire metropolità és una nova eina disponible al web de l'AMB que permet a la ciutadania conèixer els nivells dels tres principals contaminants atmosfèrics, l'NO2, les partícules PM10 i l'Ozò O3. L'eina digital és un servei útil per a les persones vulnerables en cas d'episodi de contaminació i una eina important per a professionals de la meteorologia.

 
 

Informe 'Mengem futur'


El document del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) proposa l’elaboració d’un Pacte nacional per a la política alimentària i l'adopció d'una estratègia alimentària interdepartamental, que s’emmarca en el compromís pel compliment de l’Agenda 2030. L’informe proposa seguir treballant per una alimentació suficient, nutritiva i segura d'acord amb les necessitats i preferències alimentàries per a una vida activa i saludable.

‘Si l’orgànica va al marró, bé! Si no hi va, no ve’

L’Agència de Residus de Catalunya difon a partir d’avui un seguit d’anuncis per promoure la recollida selectiva de la fracció orgànica. La recollida selectiva de la matèria orgànica, que inclou restes alimentaris i residus vegetals de petites dimensions, s’ha incrementat un 3,6% respecte l’any anterior, però cal continuar avançant per assolir els objectius marcats per Europa.

 
 

Nou Espai de Consum Responsable de l'Ajuntament de Barcelona

 

El nou espai, ubicat al Palau Foronda, pretén ser l’espai referent de la ciutat especialitzat en consum, que treballa en xarxa amb les iniciatives i entitats ja existents, i que incorpora nous serveis d’atenció a les persones consumidores.

Escenaris climàtics futurs. L’AMB ofereix un visor per conèixer l’impacte del canvi climàtic municipi a municipi

80 dies més de calor a l’any podrien ser una realitat a final de segle. L’AMB ofereix un visorer conèixer l’impacte del canvi climàtic municipi a municipi al 2040-2070 i al 2070-2100

 
Bones Pràctiques
 

La Diputació de Barcelona dona suport a la modernització dels polígons industrials en àmbits com la mobilitat, xarxes d'energia i aigua

 
 

El Pla de Modernització de Polígons de la Diputació de Barcelona, dotat amb 30 milions d’euros, finança inversions de gran impacte als polígons d’activitat econòmica de la demarcació. El 100% dels projectes subvencionats incorporen millores ambientals i d’eficiència energètica.

 
 

La Diputació de València impulsa els bancs de terres per a evitar l'abandó de parcel·les i protegir el sòl

El 33% dels sòls del planeta estan degradats i un terç del territori de la Comunitat Valenciana està en risc de desertificació

La “Ruta de la Tordera i riera d’Arbúcies”, més de 200 quilòmetres per gaudir de la natura

S'han inaugurat els primers 11 trams actius d'aquesta ruta destinada al senderisme i el ciclisme, el que suposa més del 50% del recorregut, del total de 200 quilòmetres.

 
 

Aigües de Reus substituirà els 50.000 comptadors de la ciutat per models electrònics amb telelectura

Reus ja té operatius i en ple funcionament els primers comptadors d’aigua electrònics en diversos barris de la ciutat. Actualment, Aigües de Reus ja ha instal·lat més de 14.000 comptadors electrònics en domicilis de diversos barris.

Les dades de medi ambient, obertes i reutilitzables


El portal de dades obertes de la Diputació posa a disposició cinc nous conjunts de dades de temes relacionats amb el medi ambient: els consums energètics dels municipis, les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la qualitat de l’aigua de les fonts naturals, la qualitat de l’aire i els municipis adherits al Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

La Guàrdia Urbana de L'Hospitalet renova la seva flota de vehicles amb 16 motos elèctriques

 
 

Els petits canvis són poderosos

Exemples de la transició energètica a Viladecans

 
 

La Dada

 
 

El Parc Natural de l'Alt Pirineu s’ampliarà amb 9.500 hectàrees

Es tanca un llarg procés que va començar el 2012, a petició de diversos municipis del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell

 
 

S’afegeixen prop de 9.500 hectàrees noves dels nuclis de Farrera, Rialp, Alt Àneu, Llavorsí, Soriguera i les Valls de Valira, que inclouen sectors d’alt interès natural, de fons de vall i mitja muntanya, que havien quedat exclosos amb la creació del Parc, l’any 2003.

 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible


Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

Biomassa, combustible per la transició energètica


Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en uns anys.

 
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

 
 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 
Agenda
 

03/09/2018

Curs: Diversitat i Ecologia de la Vegetació d’Alta Muntanya

17/09/2018

Global Power & Energy Exhibition (GPEX) a Barcelona

 
 

17/09/2018

Curs ONLINE Gestió Ambiental Empresa (2a edició)

18/09/2018

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018

 
 

20/09/2018

Millors pràctiques ambientals, indicadors i benchmark en el sector de l’Administració pública

26/09/2018

Jornada: RECUPERACIÓ DE RIUS EN ÀREES URBANES. Aspectes ambientals, tècnics, econòmics i socials.

 
 

26/09/2018

Jornada "Producció de biogàs i biometà i les seves aplicacions energètiques"

02/10/2018

Conferència Internacional de l'Aliança pel Clima 2018 a Barcelona

 
 

06/10/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Canovelles

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube