Un projecte per climatitzar amb energia fotovoltaica guanya el concurs d'idees a Lleida

23/07/2018 - 07:54

Una proposta per climatitzar espais exteriors amb energia fotovoltaica que permeti la producció de fred a l’estiu i calor a l’hivern, guanyadora de la primera edició del concurs d'idees en estalvi i eficiència energètica a Lleida.

El certamen, organitzat per l’Ajuntament de Lleida i la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, té la voluntat de millorar els serveis, infraestructures o edificis municipals i contribuir a fer de Lleida una ciutat més sostenible

Una proposta per climatitzar espais exteriors amb energia fotovoltaica que permeti la producció de fred a l’estiu i calor a l’hivern, de Mafo Enginyeria, ha estat la idea guanyadora de la primera edició del concurs d'idees en estalvi i eficiència energètica, iniciativa organitzada per l’Ajuntament de Lleida i la demarcació de Lleida del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya amb l’objectiu de millorar els serveis, infraestructures i edificis municipals i fer-lo més sostenibles i eficients.

La proposta contempla la instal·lació d’un sistema de panells foltovoltaics que produiran l’energia elèctrica suficient per alimentar un sistema de bombes de calor aerotèrmiques. Això implica que, a l’hivern, les bombes de calor produiran calor en forma d’aigua calenta, una calor que serà emesa per un sistema de panells radiants. A l’estiu, en canvi, les bombes produiran fred en forma d’aigua freda, que serà emès a través de fan-coils distribuïts per tot el perímetre de la coberta. Ramon Navés, el guanyador de la primera edició d’aquest certamen, ha destacat que es podrà climatitzar espais exteriors a cost zero.

El tinent d'alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha destacat que la proposta guanyadora “permet aconseguir una ciutat més intel·ligent, sostenible i integradora, incorporant uns serveis urbans que segueixen la estratègia de millora de l'entorn urbà i la disminució de les emissions de CO2”.

El responsable d’Urbanisme i Medi Ambient de la Paeria ha explicat que “cal seguir innovant en models de gestió a la ciutat, generant estalvi d'emissions, avançant en sostenibilitat i una millor gestió econòmica”. És l'ambició que té aquest concurs i que seguirem potenciant de cara a l'any que ve. “El que volem és que la ciutat de Lleida lideri aquests processos de canvi i transformació i avancem en una ciutat que miri al futur, en benefici de tots", ha remarcat el regidor.

En aquest sentit cal destacar que la Regidoria de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat fa temps que aposta clarament per la sostenibilitat, amb polítiques de promoció del vehicle elèctric, l’eficiència energètica i la reducció de les emissions de CO2. Per exemple la incorporació de vehicles elèctrics a la flota municipal, la incorporació d’autobusos híbrids a la xarxa de bus urbà, la creació de boscos urbans dins la ciutat, la posada en funcionament dels vivers municipals d’arbustiva i forestal, l’augment del carril bicicleta a la ciutat, l’assessorament gratuït als lleidatans i lleidatanes que realitza la Paeria en matèria d’estalvi energètic, l’impuls a la recollida selectiva i l’augment del reciclatge amb la implantació de la recollida comercial porta a porta a grans productors, la propra implantació del porta a porta domiciliari i les noves illes de contenidors de recollida selectiva, l’estalvi aconseguit amb el nou enllumenat públic o el nou sistema de gestió conjunta i unificada dels equipaments i edificis municipals, entre altres.

El nou president del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Guillem Boira, ha agraït la Paeria la seva predisposició a treballar plegats i la seva aposta per l’enginyeria. Per la seva banda, el fins ara president, Joaquim Llop, ha destacat que la proposta guanyadora ha estat seleccionada per la seva originalitat, la qualitat de la proposta tècnica i la seva viabilitat econòmica i, en conjunt, del nivell de millora dels objectius a assolir. Un dels principals punts per a la valoració de la proposta seleccionada ha estat el fet que presenta una idea original a la vegada que exposa una necessitat energètica no resolta actualment, i planteja la seva resolució mitjançant un sistema energèticament autosuficient a partir d’energies renovables.

Larrosa també ha destacat la vocació de col·laboració entre l'Ajuntament i els ens professionals de la ciutat i ha fet una valoració molt positiva de les set propostes presentades al concurs, ja que totes contribueixen a avançar en l'objectiu de fer una Lleida més sostenible, pel qual ja fa temps que treballa la Paeria.

Les resta de propostes presentades al concurs han apostat, a nivell general, per potenciar les tecnologies Smart City, reduir la contaminació, per l'aprofitament dels elements urbans per la generació d'energia fotovoltaica, la il·luminació amb energia solar i eòlica, incrementar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la integració de la urbanització en un entorn verd i per introduir estratègies bioclimàtiques i sostenibles que afavoreixin la generació d'energia verda a la ciutat de Lleida.

A partir d’ara, el jurat encarregarà a l’equip que ha presentat la proposta guanyadora que redacti el projecte executiu per a la seva pròxima implantació i la dirección de les actuacions.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Notícia

Trenta empreses dels Polígons Industrials de Lleida participen en l’estudi per crear una Comunitat Energètica. La Paeria ha presentat els resultats de l’estudi per impulsar aquest concepte col·laboratiu.

Butlletí