Suport per al projecte de neteja de la llera del riu Ripoll

El riu Ripoll, protagonista de dues exposicions
28/07/2018 - 08:44

L'Agència Catalana de l'Aigua ha notificat a l'Ajuntament de Ripollet l'aprovació d'un projecte, per un import de 315.755 euros, per a la retirada de canyes i rizomes a la part del riu Ripoll inclosa entre la presa de Barneda fins el límit amb Barberà del Vallès i en el riu Sec, en el terme municipal de Ripollet.

Aquesta actuació està inclosa a la "Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial".

Recuperació mediambiental de l'entorn fluvial

A més, també aquesta setmana han començat els treballs per a la redacció del projecte executiu de recuperació mediambiental de l'entorn fluvial del tram de la llera del riu Ripoll, compresa entre el futur gual del polígon industrial Molí d'en Xec i la presa de Barneda. Aquest projecte l'ha encarregat l'Ajuntament a l'empresa Naturalesa Conservació SL.

Aquest projecte consisteix en la millora de la diversitat biològica i la qualitat paisatgística de la llera del riu introduint espècies autòctones per potenciar la funció de corredor biològic. També forma part d'aquest projecte la retirada de les restes de les hortes instal·lades a la llera fluvial, així com les estructures alienes a l'ecosistema de ribera (canals o barraques, entre d'altres). Per això, ja han començat les tasques d'informació als usuaris d'horts en aquest tram de la llera per tal que, al finalitzar la collita d'estiu, retirin les seves pertinences.

Un gual que unirà diversos municipis

Per últim, l'Àrea Metropolitana de Barcelona continua amb els treballs previs a la construcció del gual a l'alçada del Molí d'en Xec. Aquest gual, juntament amb un altre sobre el riu Sec, a l'alçada del parc Massot, comunicarà els municipis de Barberà, Montcada i Cerdanyola pel marge dret del riu Ripoll.

Paulatinament, comencen a fer-se realitat tots els projectes que inclou la memòria feta des de la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament, també gràcies a la col·laboració de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Consorci del Besòs Tordera. 

El riu Ripoll, protagonista de dues exposicions

El mes de juliol, a Casa Natura, i al setembre, al Centre Cultural, es pot veure l'exposició que explica tot el projecte i la vinculació del nostre municipi amb el riu, juntament amb un reportatge fotogràfic d'Acció Fotogràfica Ripollet amb el seu relat del riu Ripoll. Poden trobar més informació sobre les dues exposicions en aquest enllaç.

 

El riu Ripoll és el protagonista de dues mostres que es poden visitar a la Casa Natura. Es tracta, d'una banda, de la mostra de fotografia de natura del riu Ripoll, amb imatges de nou fotògrafs de l'entitat Acció Fotogràfica Ripollet, i d'altra, de la mostra 'Ripollet som riu', de l'Ajuntament de Ripollet. Es poden visitar fins al 31 de juliol, de dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h.

L'exposició 'Ripollet som riu' ha estat elaborada per la Regidoria de Medi Ambient i l'Escola de l'Aigua, que actualment gestiona la Casa Natura, i ha comptat amb la col·laboració d'altres departaments municipals com ara el CIP Molí d'en Rata o l'arxiu municipal, així com entitats i empreses locals, com ara Jardinet o Faumed. La mostra recull el passat, present i futur de l'entorn fluvial del nostre municipi.



 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Comencen les obres per canalitzar i potabilitzar aigües del subsòl i que Sabadell avanci en la seva adaptació al canvi climàtic.

Acte
10/04/2024 - 10:00
Masia de Can Coll. Lliçà de Vall
Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Butlletí