Butlletí 463 - Joám Evans: "Minerals crítics s’estan dissipant al medi ambient, i s’utilitzen per justificar l’obertura de noves mines"

03-05-2022 al 16-05-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 463 - Joám Evans: "Minerals crítics s’estan dissipant al medi ambient, i s’utilitzen per justificar l’obertura de noves mines"

 
  03-05-2022 al 16-05-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Joám Evans: "Minerals crítics s’estan dissipant al medi ambient per falta de polítiques que ho impedeixin, i s’utilitzen per justificar l’obertura de noves mines"

16/05/2022

 
 

Joám Evans Pim és coautor de l’informe d’Ecologistes en Acció El reciclaje de metales. La alternativa a la minería, un estudi que fa una anàlisi de la situació vigent del reciclatge de metalls a l’estat espanyol, conegut com la “mineria urbana”. El document exposa conclusions contundents, com el fet que si es reciclés el coure i l’or de l’estoc nacional de bateries i aparells elèctrics i electrònics, se’n podria cobrir la demanda en un 5.814% i un 137,5%, respectivament. L’informe proposa, a més, una extensa llista de mesures sobre com la mineria urbana pot ser una eina estratègica per avançar envers a una transició energètica més justa.

 
 

Opinions

 
 

A què ens convida el Dia de l’extralimitació?

16/05/2022
Josep M. Mallarach

El Dia de l’extralimitació ens indica a partir de quina data de l’any l’impacte agregat del consum global exhaureix la part renovable de recursos que li tocava per a tot l’any, provocant fenòmens irreversibles de destrucció o degradació dels sòls, la biodiversitat i múltiples recursos vitals.

Més enllà d’Alcarràs
 

16/05/2022
Albert Punsola

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

 
Notícies
 

El TSJC no executarà provisionalment la sentència que anul·la la ZBE de Barcelona

09/05/2022

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Un reial decret blindarà les zones de baixes emissions després de la sentència del TSJC

13/05/2022

El tribunal va anul·lar l'ordenança municipal que regula la ZBE per "falta d'informes determinants i per ser excessiu en l'àmbit geogràfic d'aplicació i en el tipus de vehicles exclosos".

 
 

L’inventor de les superilles proposa crear-ne mig miler a tot Barcelona per evitar 700 morts l’any

13/05/2022

Salvador Rueda assegura que s'estalviarien 1.700 milions d'euros anuals en despesa sanitària i critica que el model municipal no són superilles, sinó eixos verds.

L'AMB celebra que el TSJC no executi la sentència contrària a l'ordenança de la ZBE de Barcelona 

09/05/2022

L'Àrea Metropolitana de Barcelona inicia el tràmit per recórrer la sentència al Tribunal Suprem i protegir la creació, aplicació i vigència de la ZBE Rondes BCN

 
 

Piera aposta per la gestió directa de l’aigua

 

13/05/2022

El consistori pierenc ha iniciat el procés per a la municipalització del subministrament d’aigua que gestionava Anaigua, per a garantir un servei de més qualitat, més econòmic i amb més inversions a la xarxa.

La Diputació de Barcelona inverteix 70 milions d’euros per implantar energies renovables a tots els municipis de la província

12/05/2022

Entre 2022 i el 2024, la Diputació de Barcelona invertirà prop de 70 milions d’euros per a la implantació d’energies renovables, la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i millora de l'eficiència energètica i la disminució del consum de l'enllumenat públic en el conjunt de municipis de la província de Barcelona.

 
 

Barcelona proporcionarà energia solar gratuïta a famílies vulnerables
 

11/05/2022

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat.

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

13/05/2022

En el tercer informe del programa de seguiment de papallones a l’àrea metropolitana de Barcelona revela uns resultats inesperats: les platges metropolitanes no només tenen papallones, si no que la comunitat d’aquest insectes que hi viu és diferent a la dels parcs i, per tant, actuen com a reserves de determinades espècies de papallones.

 
 

Sant Sebastià, la Nova Icària i Llevant, les platges amb més microplàstics de tot Catalunya

09/05/2022

Un estudi de ciència ciutadana detecta una alta quantitat de microplàstics a les zones de bany catalanes. Aquesta recerca ha estat possible gràcies a persones voluntàries han recollit gairebé 25.000 microplàstics amb xarxes especials arrossegades per embarcacions sense motor.

Aquestes són les 11 zones de Barcelona amb més soroll a la nit, segons l'Ajuntament

06/05/2022

El 55% dels barcelonins consideren que al seu barri hi ha molt soroll, i el 18% expliquen que a la nit tenen molèsties intenses a causa del soroll generat per l'oci nocturn. Per combatre aquest problema, el nou pla de mesures contra la contaminació acústica de l'Ajuntament de Barcelona preveu la creació del que anomena "zones tensionades acústicament en horari nocturn".

 
 

630 accions de neteja del medi natural programades a Catalunya marquen un nou rècord de la campanya Let's Clean Up Europe

06/05/2022

Enguany, a Catalunya, durant la Let’s Clean Up Europe (LCUE), s’organitzen més de 630 activitats de neteja al medi natural, repartides per unes 40 comarques de tot el territori català. Aquestes accions les organitzen un total de 529 entitats.

L’Ajuntament engega els tràmits per a la implantació d’una zona de baixes emissions a Reus
 

03/05/2022

L’Ajuntament de Reus ha engegat la tramitació administrativa del contracte de servei de consultoria i enginyeria per a la redacció del projecte d’implantació de la zona de baixes emissions a la ciutat, un projecte amb el que es fixa com a objectius reduir la contaminació atmosfèrica i les emissions de CO2 a la ciutat.

 
 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

Terrassa renova amb la UAB el conveni que dóna continuïtat a l'estudi de contracepció que regularà la població de senglars

Nou equipament ambiental al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramanet

 
 

Canvi climàtic

 
 

Barcelona com a ciutat capdavantera en la transició verda i digital

 
 

Compra verda/Consum

 
 

Les deixalleries del Vallès Oriental fomenten la reutilització de llibres de segona mà

Rubí posa en marxa un aparador virtual per consultar els articles que es trobaran a La Trocalleria

 
 

Economia

 
 

Les empreses cabrerenques s’impliquen en el projecte d’economia circular

 
 

Educació ambiental

 
 

L'Ajuntament de Manresa farà aquest 2022 una vintena de tallers d'educació ambiental, la majoria adreçats a alumnes de primària

 
 

Energia

 
 

Mataró acull la presentació de l'auditoria energètica que la Diputació de Barcelona ha fet a 7 mercats

Comença la instal·lació del nou enllumenat públic eficient i sostenible a Sant Martí Sesgueioles

 
 

Palau-solità i Plegamans instal·larà energia fotovoltaica per autoconsum

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Les Nacions Unides guardonen l'Àrea Metropolitana de Barcelona per la bona gestió dels boscos urbans

Les obres de descontaminació de la platja Litoral de Sant Adrià del Besós, a càrrec de l'Estat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L’Ajuntament de Ripollet presenta el nou sistema de recollida de residus Ripollet Aporta

La recollida selectiva a Corbera pasa del 44 al 75% després de 3 mesos del Porta a Porta

 
 

Begues posa en marxa 26 accions per reduir el consum de plàstic d'un sol ús

​Viladrau estrena la recollida amb cubells amb xips

 
 

Nou vídeo de la campanya de medi ambient de Canet de Mar: "Abans de tirar un trasto, truca'ns!"

L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines se suma a la campanya ‘Catalunya Clean UP Challenge’ per conscienciar de la quantitat de residus del nostre entorn

 
 

Pallejà impulsa el nou servei de recollida de residus porta a porta

Es comencen a instal·lar els nous contenidors de recollida selectiva a Cornellà

 
 

Les malles instal·lades per l'Ajuntament de Manresa al riu Cardener han evitat l’abocament de 160 quilos de residus

 
 

Renovables

 
 

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès instal·la plaques solars als equipaments municipals

Es posa en marxa a Castellbisbal la fotolinera: un nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics amb plaques fotovoltaiques

 
 

La depuradora i la planta de residus de Granollers generaran biometà per injectar a la xarxa de gas natural

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

Santa Perpètua de Mogoda inicia una campanya de conscienciació sobre el soroll

 
 

Terra

 
 

Més de 1.500 persones han participat a les diferents activitats per celebrar el Dia de la Terra a Rubí

 
Recursos
 

Cicle: Col·lapse no és apocalipsi
 

L'Observatori del Deute en la Globalització organitza un grup de lectura i un cicle de formacions i tallers per abordar les dimensions del col·lapse i teixir estratègies de resposta des del suport mutu.

Atles del món rural 2022: Despoblament o revitalització?

La Covid-19 obre noves oportunitats per revitalitzar la Catalunya rural, segons l’Atles del món rural 2022. L’estudi evidencia que les noves circumstàncies tecnològiques i culturals obren la porta a un transvasament d’activitats i de població a les àrees rurals.

 
 

Guia: Herbes silvestres urbanes de la ciutat de Girona

 
 

Aquesta breu guia publicada per l'Ajuntament de Girona pretén introduir els ciutadans i ciutadanes en el coneixement de les plantes silvestres, d’aquelles espècies més comunes que podem trobar a la ciutat de Girona, per despertar l’interès per la flora urbana i fomentar el canvi de percepció que tenim de les anomenades “males herbes”.

 
 

Més Recursos

 
 

Mostra d'Audiovisuals i Acció Climàtica de Granollers

 
Bones Pràctiques
 

Noves mesures per reduir la contaminació acústica, a Barcelona

 

Els propers mesos s’implantaran un seguit d’iniciatives per ajudar a disminuir els nivells de soroll a la ciutat com, per exemple, una nova eina per delimitar les zones més tensionades acústicament en horari nocturn.

Mollerussa ja compta amb una seixantena d’arbres apadrinats per conscienciar en la cura del medi ambient

Ha estat una iniciativa del Consell de Participació Adolescent per reforestar la ciutat a la qual s’han sumat entitats, centres educatius i particulars.

 
 

Barcelona referma el seu compromís contra els plàstics d’un sol ús amb la Taula Plàstic Zero
 

La Taula Plàstic Zero ha celebrat la seva primera sessió de treball per donar continuïtat i ampliar el Compromís Barcelona Plàstic Zero, que recull projectes i accions d’organitzacions diverses que treballen en la reducció dels plàstics d’un sol ús a la ciutat.

MoBike, l'aparcament públic de bicicletes al costat de l'estació de tren de Montmeló, ja ha entrat en funcionament

Ja està en funcionament l’aparcament de bicicletes públic i gratuït que es troba a la plaça de l’Estació. Aquest aparcament és accessible les 24 hores i tots els dies de l’any.

 
 

La Dada

 
 

La selectiva mòbil del Centre, a Mataró, fa créixer del 35 % al 90 % el percentatge de residus recollits separadament

La participació real de la ciutadania en el nou model de recollida se situa actualment en el 60 % respecte el total d’habitatges i petits negocis de la zona.

Els 30.000 arbres dels parcs metropolitans absorbeixen anualment 132 tones de diòxid de carboni

La presència d'arbres als parcs metropolitans implica l'absorció anual de 132 tones de carboni, fet que redueix la contaminació atmosfèrica i depura la qualitat de l'aire, i, per tant, millora la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. 

 
 
Agenda
 

Fins el 21 de maig

Exposició "Climatubers: acció climàtica ciutadana"

Fins el 25 de maig

Exposició "Menys plàstics, més vida” a Montesquiu

 
 

18 al 20 de maig

#WasteInProgress

Del 19 al 30 de maig

Exposició "Reduïm Residus” a El Pla del Penedés

 
 

20/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

22/05/2022

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

Del 22 de maig al 5 de juny

SETMANA DE LA NATURA

24/05/2022

DIA EUROPEU DELS PARCS

 
 

24/05/2022

Compostatge comunitari al Raval

Del 26 al 29 de maig

Fira Economia Verda i Circular de Granollers

 
 

26 i 27 de maig

Finançament de l'adaptació al canvi climàtic

Del 27 al 29 de maig

Exposició "Menys plàstics, més vida” a Granollers

 
 

31/05/2022

Jornada de les Comunitats Energètiques

02/06/2022

Mostra d'Audiovisuals i Acció Climàtica de Granollers

 
 

03/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

05/06/2022

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022: Una sola terra

 
 

05/06/2022

AvanCEM per una platja neta!

08/06/2022

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

 
 

17/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube