Butlletí 437 - Francesc Baró : “Hi ha una gran desigualtat en l’accés al verd dels escolars de Barcelona”

09-06-2021 al 21-06-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 437 - Francesc Baró : “Hi ha una gran desigualtat en l’accés al verd dels escolars de Barcelona”

 
  09-06-2021 al 21-06-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Francesc Baró : “Hi ha una gran desigualtat en l’accés al verd dels escolars de Barcelona”

21/06/2021

 
 

Francesc Baró és investigador de l’ICTA-UAB, i professor investigador de la ULB (Universitat Lliure de Brussel·les) Ha dirigit el primer estudi sobre el verd escolar a Barcelona, el qual identifica diferents patrons de desigualtat en l'exposició i l'accés als espais verds dels infants escolaritzats a la ciutat. Reflexionem amb ell sobre justícia ambiental, el paper dels centres escolars en l’articulació de la vida als barris i la necessària naturalització d’aquests espais.

 
 

Opinions

 
 

De futurs marcians i supermascles galàctics

20/06/2021
Eva van den Berg

Si destruïm l’habitabilitat de la Terra no sembla que Mart resulti un destí operatiu pel comú de la humanitat, més enllà dels quatre milionaris de torn i altres ‘supermascles galàctis’ com l’antropòloga i activista Yayo Herrero va titllar a Musk

L’esperada llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. És suficient?

21/06/2021
Miquel Vallmitjana Soler

Tenim un problema democràtic quan els partits que ens governen i la majoria de l’oposició al Congrés, defensen un model social que des del punt de vista de l’ecologisme es considera que no pot resoldre eficientment la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i alhora mantenir el benestar de la societat i cuidar el planeta

 
Notícies
 

S'incrementen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya durant el 2019

21/06/2021

 
 

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha publicat les últimes dades d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a Catalunya, corresponents a l’any 2019.

 
 

La quantitat de calor que la Terra reté a l’atmosfera s’ha duplicat en només quinze anys

20/06/2021

La calor que queda atrapada a l’atmosfera del nostre planeta s’ha multiplicat per dos en només quinze anys. Així ho afirma un estudi conjunt de la NASA i l’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units. El desequilibri que permet que el nostre planeta no sigui un erm glaçat s’està accentuant i això pot tenir conseqüències molt greus.

La zona de baixes emissions no suposa un canvi “apreciable” en la reducció de NO2 el 2020

20/06/2021

La principal conclusió del primer informe de l’impacte de la ZBE en la qualitat de l’aire és que l’entrada en vigor de les sancions el setembre de 2020 va suposar una millora ambiental del parc circulant a la ZBE, però no ha permès detectar un canvi apreciable en el nivell de l’NO2 a l’aire.

 
 

L'exposició a la natura durant el confinament va ser beneficiosa per a la salut mental

17/06/2021

La investigació de l'ICTA-UAB posa de manifest que les persones que durant el tancament van mantenir o incrementar el contacte amb espais naturals privats o públics o que van poder contemplar aquests espais des de casa, van presentar nivells més baixos d'estrès, alteració psicològica i símptomes psicosomàtics.

L'augment de la biodiversitat millora la salut de les persones
 

17/06/2021

L'AMB ha presentat el treball de recerca bibliogràfica Biodiversitat i salut, que constata científicament la correlació entre l'augment d'espècies de flora i fauna a les nostres ciutats i una millora de la salut de les persones.

 
 

Es modifica el Pla General de Lleida per regular la implantació de plantes solars fotovoltaiques

17/06/2021

L’objectiu és aconseguir un model energètic compatible amb la preservació de la qualitat paisatgística, la promoció de l’activitat econòmica agrària, la protecció ambiental, de la biodiversitat i del patrimoni cultural.

Mercat Circular, un nou projecte d’aprofitament alimentari a Mercavallès

14/06/2021

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha iniciat el projecte Mercat Circular, per fomentar l’aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són mengívoles però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat a persones que necessiten suport alimentari a la comarca.

 
 

Avià acull la fira de la bioconstrucció i l’eficiència energètica de Catalunya

11/06/2021
 

Avià acull la primera edició de FIRHÀBITAT, una fira que durant l’11, 12 i 13 de juny farà del municipi berguedà el centre de referència de la bioconstrucció i l’eficiència energètica de Catalunya

Un protocol de bioacústica permet tenir les primeres dades de tendències poblacionals de ratpenats a Catalunya

11/06/2021

Es constata que les poblacions de ratpenats més generalistes i resistents han augmentat a Catalunya, mentre que les més vulnerables als canvis, les més especialistes, estan en davallada

 
 

Les comarques barcelonines han perdut el 42% de les terres de conreu en els darrers 60 anys

11/06/2021

Entre 1956 i 2018, la superfície agrària de la demarcació s’ha reduït en 120.500 hectàrees, una àrea similar a l’extensió conjunta de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès.

TMB incorpora 69 nous autobusos ecològics: 39 articulats de 18 metres i 30 de 12 metres

11/06/2021

Amb l’entrada en servei dels nous vehicles, la H16 es convertirà en la primera línia d’alta demanda electrificada al 100% d’Espanya

 
 

Les Casernes de Sant Andreu, a Barcelona, tindran 135 habitatges públics construïts amb un mètode més ràpid i sostenible

10/06/2021

Adjudicat el projecte de dos nous edificis d’habitatges públics de lloguer a les Casernes de Sant Andreu, que es fabricaran de manera industrialitzada. El mètode assegurarà una reducció en els terminis d’execució de les obres i en l’impacte ambiental. En total, les dues promocions donaran una nova llar a prop de 340 persones.

El mar Mediterrani s'escalfa més ràpid que cap altre mar i oceà al planeta
 

10/06/2021

El mar Mediterrani és el mar que més ràpid s'està escalfant al planeta, a un ritme d'un 20% més ràpid a causa del canvi climàtic. A més, pateix una greu conseqüència per la sobreexplotació pesquera, la contaminació, el comerç marítim i el desenvolupament costaner, segons un informe publicat pel Fons Mundial per la Natura (WWF) coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans.

 
 

Més Notícies

 
 

Educació ambiental

 
 

El programa que promou la sostenibilitat a les escoles de Barcelona compleix 20 anys

L’Ajuntament de Montcada i Reixac ofereix a les escoles la possibilitat de participar en un escape room sobre el canvi climàtic

 
 

Les Franqueses vol que l’Aula de Natura del Falgar sigui un referent en educació ambiental

 
 

Energia

 
 

En marxa la instal·lació solar a una escola a Sant Pol de Mar

L'Ajuntament d'Almacelles dissenya un nou barri que serà 100% sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

L’Ajuntament de Vallromanes posa en marxa el projecte “Camins Escolars”

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Tretze persones de col·lectius vulnerables treballaran en la recollida de voluminosos a domicili i en la recollida de contenidors de roba de Mataró

L’Ajuntament de Badalona posa en marxa una campanya per facilitar la recollida de mobles i trastos vells al carrer

 
 

L’Eix Besòs Circular es converteix en entitat Porta ResiduRecurs a la Borsa de Subproductes de Catalunya

Campanya informativa per al reciclatge de l’oli domèstic a Constantí

 
 

Renovables

 
 

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran impulsaran l'ús de la geotèrmia

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

El soroll d’origen humà redueix les poblacions de posidònia

L’Ajuntament de Parets instal·la sensors de soroll a diferents punts del municipi

 
 

Terra

 
 

L’Ajuntament de Calella posa en marxa cinc iniciatives per fomentar la cultura de sostenibilitat a la ciutat

 
Recursos
 

Confinats en plàstics

Vídeo creat en el marc de la campanya "A Sant Feliu, dràstics amb els plàstics", impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament en col·laboració amb els centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles i entitats del municipi per conscienciar sobre la importància dels ecosistemes marins.

L'efecte bicicleta

Anar a la feina en bici, sortir de ruta en bona companyia, apostar per infraestructures que afavoreixin la mobilitat en bicicleta ... Són moltes les actituds i decisions amb les que ens sumem a l'Efecte Bicicleta .

 
 

Més Recursos

 
 

Campanya pilot: "Reutilitza el teu mòbil"

Mou-te pel zero Argentona!

 
 

Mars de plàstic

 
Bones Pràctiques
 

“Comerç verd”: més productes ecològics i de proximitat als mercats municipals de Barcelona

El programa “Comerç verd” qualificarà els mercats municipals que ofereixen aliments locals, de petits productors, ecològics, de pagès i de llotja per incentivar el consum de productes de proximitat.

Impuls als espais per a la recàrrega de vehicles elèctrics, a Barcelona
 

Actualment, Barcelona compta amb 113 espais de subministrament elèctric amb 896 punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Una nova regulació municipal, pionera a l'Estat, te l'objectiu de multiplicar per sis aquests espais en els pròxims deu anys per promoure una mobilitat més sostenible i menys contaminant.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

La preservació de les dunes, prioritat ambiental a la platja de Castelldefels

 
 

La Dada

 
 

La recollida selectiva a Sant Andreu de Palomar augmenta del 37% al 65% durant la primera setmana del porta a porta

La recollida selectiva a Sant Andreu de Palomar ha augmentat del 37% al 65% durant la primera setmana de funcionament de la recollida porta a porta al barri. Amb aquest percentatge de recollida selectiva, Sant Andreu de Palomar és ja el barri que més recicla de la ciutat de Barcelona.

Estalvi d’un 18% per als paradistes de mercats que van fer el canvi a Barcelona Energia
 

El Pla d’estalvi energètic de Barcelona Energia ha permès generar un estalvi de gairebé 70.000 euros als comerciants de dotze mercats municipals que van fer el canvi a la subministradora pública al mes de març.

 
Especials
 

OFEGATS EN PLÀSTICS

 
 

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, han creat un greu problema ecològic que està afectant ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús, en un moment on institucions i ciutadania semblaven convençuts de posar límits a la seva utilització. En aquest especial tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.
També consultable en format butlletí.

 
Agenda
 

Fins l'1 de juliol

Curs: En defensa del límit. De l’economia a l’ambientalisme

Fins el 21 de juny

Exposició "La mar de plàstics" a Argentona

 
 

21/06/2021

Curs: Petrocalipsis. Energia i escenaris de futur

Fins el 21 de juny

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Vilobí del Penedès

 
 

Fins el 2 de juliol

Agenda Rural de Catalunya: tallers temàtics

Fins el 5 de juliol 

Exposició: Actuem amb Energia a Sant Vicenç de Montalt

 
 

De l'1 al 16 de juliol

Exposició “La mar de plàstics” a Canet de Mar

03/07/2021

DIA INTERNACIONAL LLIURE DE BOSSES DE PLÀSTIC

 
 

Del 5 al 7 de juliol

Universitat d'Estiu 2021 de Mercabarna: Alimentació Sostenible

7 i 8 de juliol

Fira BforPlanet

 
 

26/07/2021

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube