OFEGATS EN PLÀSTICS

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, han creat un greu problema ecològic que està afectant ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús, en un moment on institucions i ciutadania semblaven convençuts de posar límits a la seva utilització. En aquest especial tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.

També consultable en format butlletí.

Notícia
Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Notícia

El tex limita per primera vegada els plàstics d'un sol ús, obliga els establiments a oferir aigua de l’aixeta als clients, prohibeix els cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits i la destrucció d'excedents no venuts de productes no peribles, com ara tèxtils, joguines, aparells elèctrics, etc. La nova norma també estableix objectius concrets pel que fa a les mesures de prevenció en la política de residus i  fixa objectius més ambiciosos de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus municipals, i entre d’altres, habilita les comunitats autònomes a articular un mercat per la reutilització de substàncies o objectes, com a impuls de l’economia circular.

Entrevista
El director de Materfad ens explica que no hi ha un material màgic, sostenible i zero impacte. Cada repte requereix una solució diferent.

Aquesta entrevista pretenia trobar totes les respostes a les millors alternatives al plàstic. Però com diu l’entrevistat, Robert Thompson, director científic de Materfad. Centre de Materials de Barcelona, no hi ha material bo o dolent i no hi ha una resposta que ho resolgui tot. Així doncs, en aquesta entrevista no donarem solucions alternatives a l’ús del plàstic sinó que entendrem la importància d’escollir els materials més idonis en cada cas. I el que resulta encara més important, que el repte que realment tenim com a societat és el d’assumir canvis de mentalitat que ens permetin ser més eficients.

Notícia

Aliança Residu Zero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residuos, i recorda al Govern espanyol que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les personaes en el centre de les polítiques.

Reportatge

En un moment crucial en la batalla contra l'ús abusiu i la mala gestió dels plàstic, la pandèmia de la COVID-19 ens enfronta a un nou repte, una major utilització del plàstic com a eina fonamental per la gestió d’aquesta crisi sanitària sense l’oblit de la problemàtica ambiental que aquest material comporta. L'autora ens explica de manera detallada com l’ús del plàstic ha ressorgit, com alguns lobbies industrials, entre ells els transformadors de plàstic, estan sol·licitant un relaxament de certs estàndards ambientals i l'impacte d'aquesta qüestió en la nostra salut i la del planeta.

Notícia

Només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent, i això sense comptar bosses o film d'embolicar. El material sanitari, com guants, mascaretes o bates, s'ha multiplicat per quatre i, com que no es reciclen, acaben llençats al medi natural.

Notícia

Entitats ecologistes denuncien que el consum de plàstics d'un sol ús s'ha disparat des de l'inici de la pandèmia. Només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19%, i això sense comptar bosses, film d'embolicar o guants.  El material sanitari (guants, mascaretes, bates...) ha augmentat un 350%.

Notícia

Espanya s'ha sumat a Brussel·les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

Notícia

Un estudi emmarcat en el projecte RIMMEL de la CE ha revelat que els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar cada any mitja tona de plàstics aproximadament, principalment envasos, ampolles i bosses, és el material més freqüent entre els residus flotants identificats. Es vol crear un model estadístic que permeti impulsar estratègies per mitigar el problema de les deixalles marines.