Es constitueix la Taula Plàstic Zero a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona i Betevé

22/11/2019 - 09:00

L'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès amb la reducció del plàstic d'un sol ús i ha constituït la Taula Plàstic Zero amb entitats ecologistes, universitats, escoles, instituts i empreses municipals.

En la reunió de la Taula d’Emergència Climàtica del mes de juliol, l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a crear una taula específica per aconseguir reduir el plàstic.

La Taula Plàstic Zero s’ha constituït en un acte a l’edifici Media-TIC, punt de trobada entre empreses i professionals situat al 22@ de Barcelona. Hi han assistit Janet Sanz, regidora d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica. En aquesta primera trobada s’han citat 45 entitats ecologistes, del món de la universitat, de la comunitat educativa de Barcelona i empreses municipals.

Es calcula que el 2020 la producció mundial de plàstic arribarà als 500 milions de tones, i el 2050 la xifra podrà superar els 1.800 milions de tones. En canvi, si ens fixem en la quantitat de plàstic que s’ha reciclat, no arriba ni al 10%. Aquesta taula vol trobar mesures molt concretes per poder aplicar a tots els sectors.

 

Coincideix amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La creació d’aquest nou grup de treball coincideix amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019. El lema d’enguany és “L’educació i la comunicació com a eines clau en la prevenció de residus”.

 

Les alternatives a l’ús del plàstic

La Unió Europea ha declarat la guerra al plàstic. El Parlament Europeu va aprovar a finals de març una directiva que prohibirà els plàstics d’un sol ús l’any 2021. Entre els productes afectats hi ha plats, coberts, canyes per beure, bastonets per a les orelles, gots de porexpan, els pals de xupa-xup, pals per dur els globus i les bosses oxodegradables, unes bosses que inclouen un additiu perquè es degradin abans i que s’ha demostrat que no ho fan del tot. En la línia d’aquesta nova regulació dels plàstics també s’impulsen campanyes entre els ciutadans per no comprar aquests productes.

Segons un informe elaborat per l'ONG WWF, la regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món. En total, genera uns 24 milions de residus plàstics cada any i l'equivalent a 33.800 ampolles d'aigua es llencen cada minut al mar.Les xifres són certament alarmants i, per contrarestar-les, és necessari un esforç conjunt entre poders públics i ciutadania. És per això que, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit impulsar la campanya PlàsTICS, amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte dels nostres petits gestos i hàbits quotidians sobre la problemàtica generada pel consum de plàstics d’un sol ús.

A la web de la campanya PlàsTICS es donen a conèixer hàbits, gestos i rutines que, sense adonar-vos, encara fem en el vostre dia a dia i evitar, d’aquesta manera, que la problemàtica de l’abús del plàstics d’un sol ús creixi.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Butlletí