El mar Mediterrani s'escalfa més ràpid que cap altre mar i oceà al planeta

Font: CCMA

10/06/2021 - 09:00

El mar Mediterrani és el mar que més ràpid s'està escalfant al planeta, a un ritme d'un 20% més ràpid a causa del canvi climàtic. A més, pateix una greu conseqüència per la sobreexplotació pesquera, la contaminació, el comerç marítim i el desenvolupament costaner, segons un informe publicat pel Fons Mundial per la Natura (WWF) coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans.

'Lescalfament del planeta no només es deixa sentir en l'aire, sinó que també es nota en la temperatura dels mars i oceans del planeta. L'informe de WWF senyala la "tropicalització" del Mediterrani, amb la pèrdua de diversitat i la degradació dels hàbitats marins per efecte del canvi climàtic i l'acció humana. Al mateix temps, reclama als líders mundials que enforteixin la biodiversitat a partir dels acords establerts en la Convenció de la Diversitat Biològica, la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP26) i la Convenció de Barcelona, que tindrà lloc durant la segona meitat d'aquest any.

Els impactes per sobreescalfament de les aigües del Mediterrani són:

  • Aparició de noves espècies. Es calcula que han aparegut almenys unes 1.000 espècies invasores a les zones més càlides provocant un desplaçament de les espècies autòctones. Una tendència que es veu afavorida pel trànsit continu de vaixell pel canal de Suez o de l'estret de Gibraltar.
  • Les poblacions de mol·luscs autòctons han disminuït un 90% en les aigües més orientals del Mediterrani.
  • Transformació del fons marí a causa de l'ascens de les temperatures i de l'increment en freqüència i intensitat de les tempestes. Les poblacions de posidònies s'han reduït a tota la regió mediterrània i en algunes zones s'han extingit. Les posidònies emmagatzemen entre un 11 i un 42% de les emissions de diòxid de carboni dels països del Mediterrani.
  • L'acidificació dels oceans a escala global provocada pel canvi climàtic produeix un afebliment en les estructures dels organismes com el fitoplàncton, els coralls, els mol·luscs o els crustacis.
  • Explosió de la població de meduses del Mediterrani per l'augment de les temperatures, la contaminació i per la progressiva desaparició de depredadors marins a causa de la sobrepesca.

L'expert en àrees marines protegides de WWF Espanya, Óscar Esparza, denuncia que fins que no s'aconsegueixi una transició ecològica i descarbonitzar l'economia, la millor manera de protegir i conservar els ecosistemes davant del canvi climàtic és mantenir uns ecosistemes saludables, en equilibri perquè tinguin més capacitat natural per adaptar-se als canvis de l'aigua del mar de les pròximes dècades.


 

Relacionats

Butlletí