Butlletí 353 - Glòria Carrasco: "Barcelona no és una ciutat saludable"

03-07-2018 al 16-07-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 353 - Glòria Carrasco: "Barcelona no és una ciutat saludable"

 
  03-07-2018 al 16-07-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Glòria Carrasco: "Barcelona no és una ciutat saludable"

16/07/2018

 
 

La nostra salut depèn de com dissenyem les ciutats. Hem volgut parlar amb Glòria Carrasco, investigadora de ISGlobal, especialitzada en salut pública, per saber què és una ciutat saludable i com podem dissenyar ciutats on les persones pugin viure bé i estar sanes. L'entrevista va tenir lloc en el marc d'una jornada dins el projecte Enlaira't, de la plataforma Qualitat de l'Aire.

 

 
 

Reportatges

 
 

Com podem ajudar a la biodiversitat urbana?

 
 

Recentment ha anat creixent l’interès per fer les ciutats més agradables per la fauna i flora autòctones. Aquí expicarem les principals accions compartides al Cicle de seminaris tècnics de Promoció de la Biodiversitat Urbana des del Verd Urbà, organitzat per la Xarxa. Tot i que les accions tenien una iniciativa municipal, t’animo que, en la mesura del possible, n’apliquis algunes a casa teva ja que, de fet, la fauna no distingeix entre un espai verd privat o públic.

 

 
 

Opinions

 
 

‘¿Conduce como piensas?’

 

14/07/2018
Ana Villagordo

Publicitat i cotxe no poden anar deslligats, els seus missatges han evolucionat al llarg del temps: llibertat, poder, personalitat, estatus i bellesa, responsabilitat o consciència. La indústria automobilística ha cercat desesperadament aquell eslògan que captés el màxim de públic potencial. Un públic que no sempre necessita el mateix i que, potser, està exigint un canvi de model.

 

La mida sí que importa (per transformar l’economia)

12/07/2018
Toni Lodeiro

Després d'anys defensant que "el que és petit és bell", els debats sobre les alternatives de consum avui se centren en com impulsar iniciatives professionalitzades d'escala més gran, capaces de donar servei a milers d'usuàries i de fer-se un forat als mercats.

 
Notícies
 

El Centre Logístic de Biomassa del Vallès ja és una realitat

15/07/2018

 
 

Des d’aquesta setmana el Vallès Occidental ja compta amb un Centre Logístic de Biomassa Comarcal. És a Terrassa, al polígon d’Els Bellots, en una plataforma de 5.400 metres quadrats que inclouen espai per la recepció de fusta i una nau magatzem. El nou Centre de Biomassa té una capacitat de producció d’estella de 6.650 tones que seran gestionades pel Servei Comarcal de Biomassa Forestal.

 

 
 

Territori i Sostenibilitat augmenta un 9% la superfície de Catalunya amb màxima protecció contra la contaminació lumínica

11/07/2018

 
 

Aquest és un instrument normatiu d’ordenació ambiental que reflecteix les zones en què es divideix el territori en funció de la vulnerabilitat del medi nocturn a la contaminació lumínica, atenent, d'una banda, la necessitat de mantenir una correcta il·luminació en aquelles àrees on es desenvolupa l'activitat humana, i, de l'altra, la protecció de la flora, de la fauna, dels ecosistemes en general i la preservació de la visió del cel a la nit.

 

 
 

Pla Específic de la Bicicleta a Reus, els tres primers projectes en marxa aquest 2018

15/07/2018

El treball elaborat esdevé un full de ruta de la mobilitat ciclista a la ciutat, que integra tots aquells aspectes que poden incidir d’alguna manera en l’ús de la bicicleta, amb el propòsit final d’incrementar-ne l’ús i convertir-la en una de les principals alternatives a l’ús del vehicle privat.

 

Blanes, Malgrat, Tordera i Palafolls formalitzen la constitució de la Taula del Delta i la Baixa Tordera

13/07/2018

La taula és un organisme que ha nascut amb l’objectiu de millorar la governança de la plana del Delta i el seu litoral. L’acte va tenir lloc al CEAB, on es van presentar les conclusions de la Comissió Científica de la taula, així com del Procés Participatiu del projecte ISACC TorDelta.

 
 

Barcelona desplega una nova campanya de control del mosquit tigre amb noves zones de risc sota vigilància

12/07/2018

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) desplega el Programa de vigilància i control de mosquits, en especial del mosquit tigre, que es perllongarà fins a finals de novembre. Les principals línies de treball inclouen atenció a les incidències ciutadanes, seguiment de zones de risc, informació i divulgació i vigilància.

 

Alliberament de cinc tortugues marines recuperades a l'Ametlla de Mar

 

12/07/2018

La Diputació de Tarragona, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori Sostenibilitat la Generalitat de Catalunya i les Confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l’Ametlla de Mar han alliberat cinc tortugues babaues (Caretta caretta) a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre).

 
 

El Parlament Europeu votarà si adopta mesures més contundents contra els microplàstics

11/07/2018  

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu ha proposat prohibir, a partir del 2020, els microplàstics utilitzats en cosmètica, productes d'higiene personal, detergents i altres productes de neteja. 

 

Nou gual al riu Llobregat

 

11/07/2018

S'ha inaugurat un gual inundable al riu Llobregat que permet, els habitants de St. Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei, creuar per primera vegada el riu Llobregat a peu o en bicicleta sense la necessitat d'utilitzar les carreteres amb trànsit rodat. 

 

 
 

Mataró presenta un centenar d’accions de mitigació i adaptació pels efectes del canvi climàtic

10/07/2018

El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima es proposa reduir al 2030 un 42,7 % les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte al 2005.

 

Ciutat Vella prohibirà travessar el districte en cotxe i moto

 

10/07/2018  

El districte també prohibirà les bicicletes al Gòtic Nord durant el dia i endarrerirà els horaris de càrrega i descàrrega per donar protagonisme als vianants.

 

 
 

Vilafranca celebra amb una festa la rebuda del Contenidor d’Or

09/07/2018

Aquest 7 de juliol, Vilafranca va celebrar la seva primera posició en el concurs d'El Contenidor d'Or, un concurs que premia el compromís de la ciutat amb el reciclatge dels envasos de vidre. 

 

 

Catalunya ja té més de 10.000 vehicles elèctrics matriculats

09/07/2018  

El nombre de vehicles elèctrics matriculats a Catalunya ja supera els 10.000, segons les últimes dades proporcionades per l'ICAEN. Hi ha més de 1.300 endolls de càrrega. 

 

 

 
 

La Seu d'Urgell incorpora la primera estació de càrrega de Tesla al Pirineu

08/07/2018

La companyia de vehicles elèctrics instal·la un 'Supercharger' una nova estació de càrrega de cotxes impulsada per la marca Tesla, amb la col·laboració de l'empresa elèctrica local PEUSA i de l'Ajuntament urgellenc. L'estació ocupa un espai de l'avinguda del Camí Ral de Cerdanya, entre el Parador de Turisme i la Llar de Sant Josep. 

 

 

Confirmada la reproducció de la granota toro, a Catalunya, una de les espècies invasores més nocives

07/07/2018

Ha aparegut en llacunes del delta de l’Ebre. Està considerada una de les 100 espècies invasores més nocives pel seu impacte ecològic. Concretament, perquè depreda altres espècies autòctones i en desplaça d’altres, ocupant espai i concentrant recursos. És la primera vegada que es constata la reproducció d’aquesta espècie en tot l’Estat.

 

 

 
 

La Generalitat i el Parc de Recerca UAB premien el projecte Greene3D com a millor iniciativa en economia circular

07/07/2018

El projecte Greene3D, impulsat per Laura López Mir, doctora en física de Materials per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), i Beatriz Espinosa Aquino, doctoranda a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA), es basa en el desenvolupament de material sostenible destinat a la impressió 3D a partir de residus orgànics i bioplàstic.

 

 

Sabadell posa a lloguer 45 hectàrees de sòl per fer conrear productes de proximitat

 

06/07/2018

A Sabadell, els blocs de pisos encara estan envoltats de camps de conreu. És el que es coneix com a rodal. Un cinturó en què hi ha un parc agrari de 587 hectàrees, una part de propietat municipal. Ara, 45 d'aquestes hectàrees, surten a concurs entre els pagesos professionals de la ciutat i d'arreu de Catalunya.

 

 

 
 

Es presenta l’estudi per potenciar, millorar i conservar els hàbitats i la vegetació de Vic

06/07/2018

L’estudi elaborat per la UVic-UCC, encarregat per l’Ajuntament de Vic, identifica els entorns de Sant Sebastià i la zona de la Miranda com alguns dels sector amb un interès natural més elevat. És la primera vegada a Catalunya que la cartografia dels hàbitats d’un municipi i el seu mapa de vegetació es fan a una escala tan detallada (1:10.000).

 

 

Cubelles presenta el Pla d'acció per l'energia sostenible

 

05/07/2018

Cubelles s’ha proposat reduir un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans de l’any 2030. Aquest és l’objectiu del Pla d’acció per l’energia sostenible local que s’ha presentat al municipi amb la voluntat de planificar un conjunt d’actuacions destinades a l’estalvi energètic i a la reducció d’emissions però també accions d’adaptació al canvi climàtic. 

 

 

 
 

Es signa conveni per al desenvolupament integral de les Muntanyes del Baix Llobregat

04/07/2018

Els 16 ajuntaments signants del conveni comparteixen la voluntat de treballar conjuntament per tal que el territori de muntanya no urbanitzable tingui un futur com a espai natural i com a espai actiu.

 

Només el 23% de la ciutadania està conscienciada i compromesa amb el medi ambient

03/07/2018

La Fundació Creafutur ha presentat l’estudi “Els ciutadans i l’economia circular”, que ha estat coelaborat per 14 entitats. El ciutadà mig està molt lluny de tenir un comportament de consum "circular": el seu “Circular Index”, a partir de l’anàlisi de comportaments i actituds envers la sostenibilitat, no arriba al 50%.

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

El Parc Rural del Montserrat aposta per promocionar l'emprenedoria al sector agrari i els productes i serveis autòctons

Lliçà d’Amunt afegirà unes 100 hectàrees de terrenys a l’agricultura ecològica.

 
 

Economia

 
 

Badalona presenta la Xarxa de Comerç Verd

Castellar participa del projecte Vallès Industrial, que inclou l'economia circular

 
 

Aigua

 
 

L'Ajuntament de Girona s'adhereix a l'Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l'Aigua

La massificació i l'incivisme obliguen a regular l'ús de la riera de Merlès

 
 

Els més joves cuiden del medi ambient al riu Gaià i Altafulla

Lleida avança en la millora de l’espai fluvial i la qualitat de l’aigua del Riu Segre

 
 

Una solució pionera a Catalunya permetrà minimitzar la contaminació al Foix

El rebut metropolità de l'aigua inclourà informació més detallada del cost del tractament de residus

 
 

Gavà enllesteix un dispositiu pioner per minimitzar l’arribada de les aigües residuals al mar

Finalitza la restauració de praderies de posidònia afectades per morts de fondeig a Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués

 
 

Biodiversitat

 
 

El Parc del Garraf nou hàbitat de set ponis pottoka provinents del zoo clausurat d'Almuñécar

 
 

Contaminació

 
 

L'AMB aprova el pla per reduir la contaminació provinent de les obres

Una nova estació de control de contaminació a l’Observatori Fabra

 
 

Educació ambiental

 
 

Els infants de Viladecans aprenen jugant amb el Vilawatt

 
 

Energia

 
 

Nou servei de manteniment de l'enllumenat públic a Argentona

La gestió descentralitzada de l’energia centra una jornada a Vilafranca en el marc de la Setmana Europea de l’Energia

 
 

Cardedeu estalvia més de 45.000 euros en la factura energètica municipal l'any 2017

El camp de futbol de Sant Fruitós de Bages escalfarà els vestidors amb una caldera de biomassa

 
 

Fonollosa canvia a llum led els fanals de dos carrers

 
 

Mobilitat

 
 

Barcelona s’omplirà d’iniciatives per reivindicar una altra manera de recórrer la ciutat amb la Setmana Europea de la Mobilitat

Estudiants de l'UPC de Terrassa creen l'ecoRX, el primer monoplaça de competició 100% elèctric de l'Estat

 
 

Municipis catalans provaran un bus elèctric i sense conductor a partir de la tardor

Instal·lat el segon punt múltiple de recàrrega de vehicles elèctrics a Sant Fruitós de Bages

 
 

Sant Vicenç dels Horts engega la conversió al cotxe elèctric

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Un pla d'ocupació impulsat per la Diputació de Tarragona millora entorns naturals i urbans als municipis de la Conca de Barberà i l'Alt Camp

La Generalitat dóna llum verda al tràmit urbanístic per evitar la construcció de 2.800 pisos a Torre Negra

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Sant Just Desven presenta el nou sistema de recollida de residus amb xip

Arrenca la segona fase de la campanya municipal “Separa l'orgànica” amb educadors ambientals

 
 

Entren en funcionament els nous cubells del sistema Porta a Porta a Torrelles de Llobregat

Reforç de la campanya per evitar la presència de senglars a Barcelona

 
 

Reduir el malbaratament alimentari als bars i restaurants locals a Torrelles de Llobregat

La recollida selectiva porta a porta de Begur arriba a tot el municipi

 
 

El Berguedà es prepara per implantar el porta a porta

Es posa en marxa la nova contracta de recollida de residus i neteja a El Prat de Llobregat

 
 

Sitges clou el ReciclArt, que ha reunit 2.500 visitants en l’exposició col·lectiva

Un sistema de recompenses per als comensals més sostenibles guanya el Premi a la Millor Iniciativa Remenja’mmm

 
 

La nova normativa sobre l'ús de bosses compostables fa reorientar el negoci als fabricants de bosses de plàstic

Es presenta el #repteManlleu, una campanya ambiental solidària amb l’hospital Sant Jaume

 
 

Renovables

 
 

L’autoconsum solar avança a Catalunya

 
Recursos
 

30 anys d'educació ambiental al Prat a 360º

Els espais natural del Prat, ara a casa teva. Viu-los en 360º. El vídeo és reproduirà com qualsevol altre, amb la diferència que si mous el teu dispositiu mòbil o el cursos el punt de visió també es mourà.

Portal KM0


El portal es basa en la filosofia KM0 que pretén incentivar el consum de proximitat entre empreses del territori, i la reducció de costos tan ambientals com econòmics.Les empreses de la Riera de Caldes poden anunciar els seus productes o serveis, i demanar els que necessiten.

 

 
 

Una sola app per accedir a tots els parcs

 
 

La Xarxa de Parcs Naturals disposa d’una nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes que aplega informació detallada de cadascun dels onze espais naturals que la conformen. La nova aplicació és gratuïta, ofereix els continguts en català i en castellà i està disponible tant a Google Play (dispositius Android) com a Apple Store (dispositius iOS) sota el nom Parcs Naturals.


 

 
 

Més Recursos

 
 

S'ha acabat el bròquil! (i tercera part)

Noves subvencions per a la compra de bicicletes elèctriques

 

 

Bones Pràctiques
 

16.000 persones voluntàries recullen més de 70 tones de residus en l'acció de neteja de la natura "Let's clean up Europe!"

 
 

16.004 persones han participat, entre l’11 i el 13 de maig, en una acció voluntària de les 275 accions de neteja realitzades a Catalunya en el marc de la IV iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!”, destinada a la neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres.

 

 

 

 
 

Transició energètica als micropobles de Catalunya

 
 

Us presentem el vídeo sobre Transició Energètica que ens ha preparat el Roger Lleixà amb motiu de la Setmana de l'Energia. L'Associació de Micropobles de Catalunya és una entitat sense afany de lucre, que vol donar una veu conjunta als pobles de Catalunya que tenen menys de 500 habitants.

 


 

 
 

Sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de mantenir el bosc net a Pallejà

El passat 3 de juny una vintena de voluntaris i voluntàries, amb el suport de l’Ajuntament, van participar en una jornada de neteja del bosc durant la qual van recollir uns 1.000 quilos de residus. Aquest residus ara formen part d’una exposició temporal a la plaça del Castell.

 

Sopa de plàstic, una exposició sobre la contaminació per plàstics a Sant Celoni

A partir d'aquests fets, i amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), i del Dia Mundial dels Oceans (8 de juny), els alumnes del PTT han creat Sopa de plàstic, una exposició en forma d'instal·lació visitable al Sax Sala que s'ha pogut veure el mes de juny a Sant Celoni.

 

 
 

Ramon Folch, rep el Premi Talent de Medi Ambient en reconeixement a la seva trajectòria

Ramon Folch, director científic de Sostenible, és doctor en biologia i, des de 1994, fundador i director general d'ERF, Gestió i Comunicació Ambiental SL. Els Talent han estat instituïts per la Welcome Talent Society, una iniciativa ciutadana que vol cercar, difondre i reunir el millor talent català contemporani.

 

La flota de taxis de Barcelona incorpora un Tesla


Fa 10 dies que treballa a la ciutat, i és la plasmació del concepte de ciutat verda del seu propietari, en Syed Junaid.

Va triar aquest model “per pura convicció amb el concepte de ciutat verda“, tot i que reconeix que “les administracions no ho posen gens fàcil“.

El Tesla d’en Syed és pioner a Barcelona, i el tercer a l’Estat que s’ofereix com a taxi.

 

 
 

Les tines a peu de vinya del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

 
 

Els tretze conjunts de tines declarats BCIN estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la majoria d’ells dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Podeu descobrir-les gràcies a l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer.

 

 

 

 

 

Més Bones Pràctiques

 
 

Les activitats d'educació ambiental del Consorci del Bages per a la gestió de residus han arribat a 8.000 alumnes el curs passat

189 persones remunten el Camí del Riu a Sant Sadurní d’Anoia

 
 

Contenidors blaus per cartró personalitzats

Aula ambiental al parc del Pi Gros

 
 

El projecte de reciclatge de plàstic comercial ‘Life Recypack’ inicia la campanya d’informació a Llíria

L'ICAEN i la UPF coorganitzen un curs per explorar el potencial de la tecnologia blockchain en l'àmbit de l'energia

 
 

Besòs 2017: un aixecament fotogràfic, una mostra fotogràfica al parc fluvial del riu

La Diputació de Barcelona analitza la qualitat de les aigües de consum

 
 

S'amplia el suport a la Xarxa 50/50 fins la tardor de 2018

La ciutadania s’implica per sumar i aconseguir un Mollet més cívic

 

 

 

La Dada

 
 

Recullen 270.000 burilles als carrers i platges de Barcelona per denunciar l’incivisme d’alguns fumadors

Un grup de voluntaris han recollit el dissabte 7 de juliol més de 270.000 burilles als carrers i platges de Barcelona. Ha estat la segona edició de la recollida massiva de burilles a la ciutat.

 


 
 

Prop de 5.000 bicicletes a la setmana passen pel nou carril bici entre Esplugues i Barcelona

Des de la seva inauguració, fa tres mesos, s'ha convertit en una via molt utilitzada tant per al passeig com per desplaçar-se des d'Esplugues fins a la capital catalana.

 

 

 

 

Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 

 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

 

 

 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda. 

 

Setmana Europea de la Mobilitat 

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat , i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.

 

 
Agenda
 

19/07/2018

Setmana del Medi Ambient i Biofira L'Ecològica a Solsona

20/07/2018

Sortida tècnica - "Implementació de cabals ambientals a Catalunya. L'exemple del Foix"

 
 

17/09/2018

Global Power & Energy Exhibition (GPEX) a Barcelona

17/09/2018

Curs ONLINE Gestió Ambiental Empresa (2a edició)

 
 

26/09/2018

Jornada: RECUPERACIÓ DE RIUS EN ÀREES URBANES. Aspectes ambientals, tècnics, econòmics i socials.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube