Finalitza la restauració de praderies de posidònia afectades per morts de fondeig a Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués

03/07/2018 - 07:53

És una de les actuacions del Programa d’infraestructura verda de Catalunya, iniciada l’estiu de 2017 i finalitzada a la primavera de 2018

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha conclòs els treballs de revisió de camps de fondeig a les aigües marines de Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués, situats parcialment als parcs naturals i espais Natura 2000 del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i del Cap de Creus. Aquestes actuacions, dutes a terme entre l’estiu de 2017 i la primavera passada, han suposat una inversió de prop de 122.000 euros.

Més de 16 tones de residus retirats

Habitualment els morts de fondeig que subjecten les boies on s’amarren les embarcacions són estructures pesades de formigó. Si s’instal·len de forma inadequada poden acabar afectant les praderies de posidònia, tant els morts en sí com el sistema de cadenes que s’usen per unir-los a les boies. Entre els passats mesos de març i abril s’han extret 139 morts i se n’han reubicat 15. A més, s’han retirat 47 andròmines o restes relacionades amb el fondeig i desenes de metres de cadenes abandonades o en desús amb afectació, més o menys important, sobre les posidònies. El total de residus que s’han extret i gestionat ha estat de 16,42 tones.

El nombre de morts de fondeig localitzats ha estat de 452. A banda de la proposta de reubicació o extracció, s’han identificat altres accions necessàries per protegir la posidònia, com ara la col·locació de boies intermèdies per evitar el borneig de les cadenes sobre el fons marí, o la conveniència de col·locar un fondeig de baix impacte. En els casos en els quals el mort de fondeig s’ha trobat plenament integrat en la praderia, s’ha aconsellat no extraure’l.

Valorant les afectacions

Per als treballs d’extracció i de reubicació s’ha comptat amb un equip de cinc persones amb la titulació necessària de busseig professional i altre material i maquinària com globus elevadors oberts, i embarcacions amb grua hidràulica. L’equip, proveït amb escafandre autònom, ha revisat, a més, els camps de fondeig a partir de la informació dels plans de distribució d’usos i serveis de temporada. Paral·lelament ha marcat amb GPS i fotografiat cada mort, valorant el tipus d’afectació segons si estaven situats sobre sorra, còdols o blocs, o sobre la posidònia, i ha determinat el tipus d’actuació necessària. Finalment, ha col·locat senyals informatius sobre els treballs desenvolupats i sobre la importància de la conservació.

En total s’ha revisat una superfície de 52 hectàrees, corresponents a 10 camps de fondeig situats a Cala Montgó, a Torroella de Montgrí; i Port-lligat, a Cadaqués; a més dels camps de boies situats a les cales de Jóncols, Pelosa, Calitjàs, Montjoi, Rostella, Murtra, Canyelles Grosses – l’Almadrava i Canyelles Petites – i Bonifaci, al municipi de Roses.

El Programa d’infraestructura verda

Aquesta actuació dona continuïtat als treballs de revisió dels camps de fondeig de diversos municipis del litoral de la Costa Brava i complementa altres línies de treball que la Generalitat de Catalunya porta a terme per a la protecció i conservació de les praderies de posidònia i altres hàbitats marins, importants per a la conservació de la biodiversitat i els serveis ambientals que ofereixen. En són un exemple el Seguiment de la biodiversitat marina als espais protegits dels parcs naturals del Cap de Creus i Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter o el Protocol de Bones pràctiques en el fondeig i ancoratge al litoral català.

Els treballs formen part del Programa d’infraestructura verda de Catalunya, l’instrument clau que el Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa per planificar actuacions prioritàries en aquest àmbit. Es tracta de protegir la xarxa de zones naturals i seminaturals, i altres elements ambientals, i conservar la biodiversitat tant dels assentaments rurals com dels urbans. A principis de juny, el Departament, mitjançant Infraestructres.cat, va obrir la licitació de nous treballs de restauració de praderies de posidònia als termes municipals d’El Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses, tots a l’Alt Empordà. L’actuació compta amb un pressupost de 115.000 euros, i un termini d’execució de vuit mesos.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Roses vol instal·lar una dessalinitzadora per garantir l’aigua aquest estiu. El regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, diu que estan en converses amb el Consorci d’Aigües de la Costa Brava per fer-ho possible i que també volen comptar amb el sector turístic

Notícia

Es fixa una limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 200 litres per habitant i dia. També es proposa que els municipis que depenen de l’embassament de Siurana, tot i ser competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, adoptin les mesures de la fase d’emergència.

Article
Una dutxa en una platja del Port de la Selva

Una dutxa en una platja del Port de la Selva

Els municipis de les comarques gironines no posaran en funcionament les dutxes de les platges aquest estiu, en plena situació de sequera

Butlletí