El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) comença un projecte pioner per repoblar les praderies de posidònia. En aquest reportatge de Calafell TV coneixem més d'aprop la feina que es realitza en aquest centre.
Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.
L’objectiu és situar el medi marí, a partir de l’economia blava, en el marc central de la conservació i la recuperació i diversificació econòmica. Els governs de les Balears i del País Valencià han treballat ja de manera conjunta en la recuperació de les tortugues marines i són els únics governs que han impulsat normativa per a protegir la posidònia. En aquest context, doncs, es posarà en marxa el projecte singular.
Un fondeig respectuós sobre els boscos submarins del mediterrani amb l'App FANCAT
Una App que permet saber on hi ha fanerògames marines mentre naveges pel litoral català per a un fondeig respectuós i ajudar a conservar els hàbitats i recursos marins.
La investigació, publicada a la revista ‘Nature Communications Biology’, constata que les praderies mostren lesions greus i permanents als òrgans sensorials després d’haver estat exposades a soroll antropogènic.
Floració de la posidònia a Mataró. Foto: Ernesto Mínguez
Submarinistes voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS) van observar i fotografiar a finals de novembre floració de posidònia oceànica a Mataró. Les dades recollides pel Projecte Alguer de Mataró, una iniciativa de voluntariat que ha tingut ressò mundial, continuen sent favorables pel que fa a l’estat de conservació de la praderia de posidònia.
L’impost del turisme sostenible (ITS) finançarà el projecte per un import total de 740.072 €. El projecte inclou la creació d’una aplicació que orientarà els usuaris sobre els llocs on es pot fondejar.
Aquest pla de reforestació submarina s'emmarca dins el projecte 'Bosc Marí' impulsat conjuntament per REE i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), amb la col·laboració del Govern Balear i l'Aeròdrom Militar de Pollença, que aquest any ha estat reconegut com a millor iniciativa de responsabilitat social en els Premis Cinc Dies a la Innovació Empresarial.
Els treballs comprenen la localització de morts de fondeig i la seva reubicació o extracció segons el cas, per minimitzar afectacions a aquesta planta marina. L’actuació està inclosa dins del paquet d’obres del Programa d’infraestructura verda que el Departament està impulsant per protegir el patrimoni natural