L'estat de la posidònia al Garraf

Font: Canal Blau i Diputació de Barcelona

18/10/2023 - 09:34

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

A dues milles del port de Vilanova i la Geltrú, a una profunditat de 18 metres, un grup de voluntaris comandats pel Centre d’Estudis del Mar de la Diputació de Barcelona a Sitges, analitzen –des del juny– la densitat, la cobertura i les dinàmiques de sedimentació de posidònia per tenir una foto de l’estat de la praderia a la Costa del Garraf.

A més, els voluntaris també identifiquen la biodiversitat que hi ha associada a aquesta planta marina per tenir –en un futur– un cens dels animals que hi habiten. L’estudi es fa en una superfície de 750 metres quadrats del fons marí delimitada per cinc punts amb una barra que indiquen on acaba la praderia i on comença el fons de sorra.  La previsió és situar una segona estació d’observació l’any 2024, a un altre punt de la praderia.

Segons el Centre d’Estudis del Mar un estudi amb aquesta metodologia no s’havia fet mai a les costes del Garraf. Sí que s’havien fet altres projectes, però no havien perdurat en el temps. L’objectiu del model actual és anar fent informes anuals per obtenir informació. A més, la metodologia té com a referència la utilitzada des del 1997 a Mataró i això també pot permetre comparar territoris. La posidònia és una planta aquàtica pròpia del Mediterrani que en el seu conjunt crea un ecosistema marí propi. Les praderies estan en regressió i si es perden poden desaparèixer també algunes espècies marines. És per això que els experts volen analitzar-les i protegir-les.
 


El Centre d'Estudis del Mar (CEM) és un equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona enfocat en la difusió, sensibilització i participació ambiental. Des que es va inaugurar, el 1983, treballem per promoure el coneixement del litoral i del món marí per tal de fer-ne compatible la conservació i protecció amb un ús públic respectuós. 

 


 

Municipis: 
GarrafSitges

Relacionats

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Nascut l’abril de 1983, el Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona ubicat al barri de Terramar de Sitges és el primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol.

Notícia
El primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol

40 anys del Centre d'Estudis del MarSituat a primera línia de mar, al passeig Marítim de Sitges, el Servei del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va crear el Centre d’Estudis del Mar (CEM) el 28 d’abril de 1983, amb l’objectiu pioner de fer educació ambiental sobre els valors litorals i marítims mediterranis.

Butlletí