Projecte de ciència ciutadana sobre la posidònia a l’Espai Marí Costes del Garraf

21/07/2023 - 08:09


 

El Centre d’Estudis del Mar, equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona, ha iniciat el projecte Posidònia Costes del Garraf, de ciència ciutadana, per avaluar l’evolució de les praderies submarines de posidònia, endèmiques de la Mediterrània, situades davant del port de Vilanova i la Geltrú, dins de l’Espai Marí Costes del Garraf.

L’estudi es porta a terme a una profunditat de 18 metres, en una superfície de 750 metres quadrats del fons marí delimitada per cinc punts, que indiquen on acaba la praderia i comença el fons sorrenc. La previsió és situar una segona estació d’observació el 2024.

La recerca preveu fer el seguiment del nombre de plantes per metre quadrat de praderia, la cobertura (percentatge de substrat ocupat per posidònia viva respecte de la superfície ocupada per sorra i mata morta), el grau d’enterrament de la planta (respecte del nivell de la sorra), la dinàmica dels sediments i, sobretot, l’alteració dels límits de la praderia, per tal de detectar si se’n produeixen eventuals regressions o expansions. La metodologia de l’estudi té com a referència la utilitzada a la iniciativa Alguer de Mataró.

 

Participació ciutadana

El projecte, que ja ha arrencat amb una primera immersió al juny amb submarinistes voluntaris de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), està obert a tota la ciutadania que disposi de la titulació de busseig de nivell avançat. La segona immersió es farà aquest dissabte, 22 de juliol. Les persones interessades a participar-hi han de contactar amb el Centre d’Estudis del Mar (cem@diba.cat).


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Nascut l’abril de 1983, el Centre d'Estudis del Mar (CEM) de la Diputació de Barcelona ubicat al barri de Terramar de Sitges és el primer equipament d’educació ambiental marina de l’Estat espanyol.

Butlletí