Territori i Sostenibilitat augmenta un 9% la superfície de Catalunya amb màxima protecció contra la contaminació lumínica

11/07/2018 - 17:19

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat el nou mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya. Aquest és un instrument normatiu d’ordenació ambiental que reflecteix les zones en què es divideix el territori en funció de la vulnerabilitat del medi nocturn a la contaminació lumínica, atenent, d'una banda, la necessitat de mantenir una correcta il·luminació en aquelles àrees on es desenvolupa l'activitat humana, i, de l'altra, la protecció de la flora, de la fauna, dels ecosistemes en general i la preservació de la visió del cel a la nit.

Es crea una àmplia zona de protecció a l’entorn del Parc Natural de Montsant i s’amplia la zona protegida propera a l’Observatori Astronòmic del Montsec.


Les zones de protecció són quatre, i van des de les E1, que són les de màxima protecció, a les E4, les de menor protecció. En funció de la zona on es troben ubicades les instal·lacions d’il·luminació, la normativa determina el tipus i les característiques que s’hi poden instal·lar.  De forma general són:
 
  • Zones E1: La llum emesa ha de ser de tonalitat carbassa i ha d’estar complet ment enfocada a terra.
  • Zones E2: La llum emesa ha de ser de tonalitat blanca càlida i amb molt poca incidència per sobre del pla del llum.
  • Zones E3 i E4: La llum emesa ha de ser de tonalitat blanca neutra, tot i que es recomana càlida, i amb una incidència baixa per sobre del pla del llum.
 
Més espais protegits
El mapa dota d’un major grau d’empara el territori català, augmentant apreciablement la superfície de màxima protecció (E1), fet que repercutirà, a mig termini, en una reducció de la contaminació lumínica i, en conseqüència, del seu impacte sobre el medi natural. La superfície amb màxima protecció augmenta un 9% respecte a la versió anterior, del 2007.
 
Les principals novetats de la modificació són:
 
  • La creació d’un espai de protecció a l’entorn del Parc Natural de Montsant.
  • L’ampliació de la zona de protecció màxima en l’entorn de l’Observatori Astronòmic del Montsec.
  • La restricció de la tipologia de zones de menor protecció (E4) a aquells espais que realment ho requereixen atenent a les seves especials característiques. 
  • L’augment de les polítiques d’enllumenat sostenibles. Disset municipis han decidit apostar per un enllumenat sostenible de mínim impacte sobre el medi ambient. Són la Bisbal de Falset, Cabacés, Castelló de Farfanya, Cornudella de Montsant, Cubells, La Figuera, Gratallops, Margalef, Mont-ral, La Morera de Montsant, Poboleda, Saldes, La Sentiu de Sió, Torroja del Priorat, Ulldemolins, La Vilella Alta, i La Vilella Baixa.
 
El mapa aprovat serà una eina indispensable de consulta a l’hora de dissenyar noves instal·lacions d’enllumenat arreu del territori.
 
Col·laboració dels ens locals
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha elaborat la proposta de mapa aplicant els preceptes de la normativa vigent en matèria de contaminació lumínica, actualitzada al planejament urbanístic i a la delimitació dels espais naturals protegits. Ho ha fet per posar al dia l’anterior mapa, i donar compliment al Decret de desplegament de la Llei d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn.
 
La proposta s’ha comunicat a tots els ajuntaments perquè presentin les modificacions addicionals que considerin oportunes. Els consistoris han enviat  93 sol·licituds de modificació, de les quals 46 corresponen a demandes per augmentar la zona de protecció dels termes municipals. Si s’han considerat compatibles amb la normativa vigent, han quedat recollides en el nou mapa.

Relacionats

Notícia

Aquesta serà un dels reptes a debat al congrés ACUSTICAT, el gran punt de trobada de l’acústica catalana que se celebrarà els dies 24 i 25 d’abril a Manresa. Ja es pot consultar el programa.

Notícia

L’Ajuntament de Castelldefels crea una comissió per analitzar la casuística i les afectacions després de veure el nou decret de la Generalitat de Catalunya i les sentències contràries a l’aplicació del reglament a Barcelona

Butlletí