Gavà enllesteix un dispositiu pioner per minimitzar l’arribada de les aigües residuals al mar

Font: Els Bruguers

05/07/2018 - 08:37

A la riera de Parets s’ha instal·lat una barrera que, en cas de fortes pluges, reté les aigües residuals

L’Ajuntament de Gavà ha enllestit un sistema pioner a Catalunya per lluitar contra l’arribada al mar de residus. Es tracta de la instal·lació a la riera de Parets, just abans de desguassar a la de Canyars, d’un dipòsit anti-DSU que quan plogui amb intensitat retindrà en part les aigües residuals. El tret diferencial d’aquest dipòsit és que s’ha implementat dins del mateix calaix de la riera amb la instal·lació d’una barrera desmuntable i amb una reixa capaç de retenir els residus, que es retiraran periòdicament.

L’Ajuntament ha decidit combatre d’aquesta manera els episodis de contaminació en casos de pluja intensa que es produeixen al tram final de la riera del Canyars, que desemboca a la platja. És en aquests episodis quan la xarxa unitària de clavegueram produeix sobreeiximents d’aigües «grises», es a dir aigües de pluja barrejades amb residuals.

Rosa Maria Fernández, que és tinenta d’alcalde de Ciutat i Territori de l’Ajuntament de Gavà, ha visitat aquest matí la barrera i ha assegurat que “amb aquesta instal·lació podrem evitar que es produeixin el 80% dels incidents que tenen lloc en casos de pluges importants, i d’aquesta manera l’aigua que arriba a la riera de Canyars és un aigua pura i cristal·lina”.

La tinenta d’alcalde també ha destacat que aquest és un sistema pioner perquè “no existeix cap sistema com aquest, s’han fet una sèrie d’estudis especialitzats analitzant la casuística pròpia de Gavà per mirar de solucionar aquest problema amb els recursos limitats d’un Ajuntament, ja que s’ha de tenir en compte que un sistema anti-DSU pot arribar a costar dos milions d’euros”.

La intervenció ha suposat una inversió de prop de 6.000 euros finançats íntegrament per l’Ajuntament i compta amb l’autorització expressa de l’Agencia Catalana de l’Aigua.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Notícia

A finals de maig, el sistema s’estendrà a totes les fraccions, excepte el vidre, amb l’objectiu d’augmentar els índexs de recollida selectiva

Notícia


 

Amb el lema ‘Estalviem aigua, tanquem l’aixeta’, l’Ajuntament de Martorell ha posat en marxa una campanya de difusió per fomentar l’estalvi i la reutilització d’aigua a les llars.

Butlletí