Butlletí 338 - “L’increment d’escassetat d’aigua al Pirineu afectarà tot el país”

14-11-2017 al 27-11-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 338 - “L’increment d’escassetat d’aigua al Pirineu afectarà tot el país”

 
  14-11-2017 al 27-11-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“L’increment d’escassetat d’aigua al Pirineu afectarà tot el país”

27/11/2017

 
 

Josep Mas-Pla és doctor en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1988) i PhD en Hidrologia i Recursos Hídrics per la Universitat d'Arizona (EUA, 1993). Actualment és professor del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona i Investigador Sènior al Institut Català de Recerca de l'Aigua. Ha contribuït al Tercer Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, editat pel CADS i l'IEC.

 
 

Opinions

 
 

JoTambeSocCoco. Per un futur Residu Zero

25/11/2017
Ana Villagordo

Avui no he comprat res. No necessitava res. Tampoc sóc persona de rebaixes. Serà perquè no m’acabo d’organitzar bé, però tinc la mala costum de comprar allò que necessito quan ho necessito. Si coincideix una necessitat amb una baixada de preus, doncs per què no aprofitar-ho. Però, en el meu cas, no sol coincidir. Avui, doncs, el que sí compro és l’aposta de ‘residu zero’.

Doctrina o cultura ambiental? Moment per l’autocrítica

15/11/2017
Joana Diaz

Aquests dies a Bonn es reuneix el món per debatre sobre el canvi climàtic. Amb la incorporació de Síria al debat, els EUA es queden sols en el seu rebuig de l'Acord de París. Es dóna la paradoxa que el govern americà ha presentat la major quantitat de dades científiques sobre el problema. És política ambiental? Cultura ambiental? Educació ambiental?

 
Notícies
 

COP23: La incertesa del finançament

26/11/2017

 
 

Una de les fites més importants de la cimera de París del canvi climàtic del 2015 va ser la definició d’un full de ruta sobre el finançament que es va concretar en 100.000 milions de dòlars per al 2020. Però la nova presidència dels EUA, amb el seu anunci de retirar el país de l’acord, ha estès la preocupació entre molts participants donat que es tracta d’un dels principals donants. No obstant, a la COP 23 també hi hagut anuncis positius. T’expliquem les principals conclusions de la Cimera en aquest article.

 
 

Arrenca la campanya per explicar la zona de baixes emissions de l'àmbit Rondes de Barcelona

21/11/2017
S'instal·len a les rondes els primers senyals de trànsit que indica la Zona de Baixes Emissions

 
 

S'ha iniciat la primera campanya informativa conjunta per explicar l'entrada en funcionament, a partir de l'1 de desembre de 2017, de la zona de baixes emissions (ZBE) de l'àmbit Rondes de Barcelona. Els municipis implicats són Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

 
 

L’estudi “Boscos sans per a una societat saludable” analitzarà com afecta a la nostra salut el contacte amb el bosc

26/11/2017

Boscos sans per a una societat saludable, és un estudi d’investigació que analitzarà no només el paper que tenen els boscos com a potencial font de salut per a les persones, sinó també com l’estat de salut de les masses forestals pot tenir efectes en la salut humana. L’objectiu principal n’és comprendre els mecanismes químics i fisiològics pels quals el bosc pot tenir un paper directe en la salut de les persones. L’estudi multidisciplinari combina mesuraments experimentals en boscos i laboratori, tecnologia dron i participació ciutadana.

Conama Local València 2017, un congrés per dissenyar ciutats més naturals i sostenibles

 

26/11/2017

Els dies 27, 28 i 29 de novembre se celebra aquest congrés de referència sobre sostenibilitat urbana on van especialistes de diversos països europeus, gestors municipals, provincials i autonòmics i xarxes de ciutats internacionals. L'adaptació al canvi climàtic, la renovació urbana, la transició energètica, la mobilitat i la creació de ciutats més verdes s'abordaran en el Conama Local València 2017

 
 

Prealerta de sequera activada i augment de producció de les dessalinitzadores

26/11/2017

L'aigua produïda per les dessalinitzadores ha multiplicat per tres el seu rendiment normal a causa dels baixos nivells de les reserves d'aigua dels embassaments. Les pluges de tardor no arriben i tot indica que trigaran a arribar.

El Papiol no vol llençar menjar als restaurant ni usar bosses de plàstic per la compra

23/11/2017

L’Ajuntament del Papiol participa en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb campanyes destinades a reduir els residus, concretament en l'àmbit del malbaratament alimentari i l'ús de plàstics. 

 
 

El 43% dels barcelonins atesos per pobresa energètica no es podrà acollir al bo social de l'Estat

23/11/2017

El consistori xifra en un 60% el percentatge de persones que no estaria protegit d'un tall per motius econòmics si no fos per la Llei catalana 24/2015 contra la pobresa energètica. L'Ajuntament considera, així, que aquesta normativa catalana continua plenament vigent malgrat la regulació del bo social.

Es presenta a Santa Coloma una campanya contra l’abocament de tovalloletes

23/11/2017

La campanya "Stop tovalloletes al vàter" s'ha iniciat al mercat ambulant del centre de Santa Coloma de Gramenet, i també es farà a Badalona i als districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona.

 
 

Neix una coalició d’entitats per qüestionar la cacera

22/11/2017

La preocupació comuna és assenyalar els riscos que representa l’activitat cinegètica i plantejar alternatives ètiques de gestió del medi natural. Consideren que és necessària una regulació molt estricta de la cacera, amb criteris ambientals i amb la tendència a que els ecosistemes es regulin per sí mateixos amb la mínima intervenció humana possible.

La Diputació de Barcelona present a la COP23 de Bonn

20/11/2017

La Diputació de Barcelona ha estat present als dos principals actes que les administracions locals i regionals han fet en la COP23 de Bonn, per tal de demostrar el seu compromís amb l’acció climàtica i per pressionar als Estats per a què facin polítiques més ambicioses de lluita contra el canvi climàtic.

 
 

Dotze municipis participen al concurs El Contenidor d’Or de reciclatge de vidre

20/11/2017

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d’envasos de vidre, en col·laboració amb dotze ajuntaments catalans ha posat en marxa El Contenidor d’Or, un concurs que premia el compromís de la ciutadania amb el reciclatge de vidre.

Les ciutats, motors contra el canvi climàtic

 

19/11/2017

Bonn és l’escenari de la 23a edició de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides, en què Barcelona referma el compromís pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic que es concreta en l’anomenat Pla Clima.

 
 

Manresa impulsa una nova campanya per augmentar el reciclatge de residus orgànics

18/11/2017

La campanya consisteix en diferents anuncis protagonitzats per persones de la ciutat que, de formes completament diferents, llancen un únic missatge: “Separa l’orgànica”. Les imatges es podran veure en cartells, premsa, banners, busos urbans o flyers a les botigues col·laboradores.  La campanya té una part més lúdica amb jocs d’encistellar en alguns espais de la ciutat i es complementarà amb la presència d’educadors ambientals en àrees d’aportació.

Un miler d’activitats a Catalunya per celebrar la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus

17/11/2017

Del 18 al 26 de novembre s’organitzen arreu d'Europa accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Per a demà dissabte, 18 de novembre, s’ha organitzat el dia temàtic de la prevenció, sota el lema "Donem-li una nova vida", per mostrar estratègies i accions centrades en allargar la vida dels productes, des de la reutilització a la reparació.

 
 

25.000 persones participen a l'Expoelectric

15/11/2017
S'han realitzat més de 700 proves de cotxes i 350 proves de motos i bicicletes elèctriques

 
 

La 7a edició de l'Expoelectric, ha tancat portes aquest diumenge amb un assistència de 25.000 visitants, una xifra record que demostra l ‘interès creixent per la mobilitat elèctrica. La cita ha comptat amb més de 50 expositors al llarg del passeig de Lluís Companys de Barcelona, un 20% més que l'any passat.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Maó aprovará el pla de sequera

La Diputació de València invertirà 4 milions en un pla contra la sequera per a millorar l’eficiència en el subministrament de l’aigua

 
 

Biodiversitat

 
 

Continua la recuperació de l'ecosistema dunar a la platja de Castelldefels

 
 

Canvi climàtic

 
 

Ciutats unides en el compromís pel clima

 
 

Energia

 
 

Maó ja disposa de la primera instal·lació fotovoltaica al poliesportiu municipal

Sant Vicenç dels Horts renova l'enllumenat públic per millorar-ne l'eficiència energètica

 
 

Es presenten els resultats del projecte SimBioTIC a Llíria

Avià ajudarà una ONG del Senegal a créixer a través de les energies renovables

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Fruitós de Bages segueix augmentant la flota de vehicles 100% elèctrics amb tres noves furgonetes

Es posa en marxa un aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren de Vilafranca del Penedès

 
 

Mataró Bus incorpora els dos primers autobusos híbrids per renovar la flota en servei

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Jornada sobre prevenció de residus oceànics al Centre d’Estudis del Mar de Sitges

Montcada i Reixac facilita als comerços bosses ecològiques de cotó

 
 

Finalitza la campanya per augmentar la recollida selectiva de la fracció orgànica a Sant Vicenç de Montalt

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arriba al Vallès Oriental

 
 

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) participa al Giving Tuesday amb “La Manduca No Caduca”

 
 

Terra

 
 

S’inicia el procés de participació ciutadana Starlight al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 
Recursos
 

Gestió de serveis ambientals municipals

La Diputació de Barcelona ha editat el llibre "Gestió de serveis ambientals municipals", una publicació que planteja el debat sobre la internalització dels serveis municipals que els ajunta­ments presten de forma externalitzada, un procés més conegut en el sector com a remu­nicipalització. A partir de diverses experiències, el llibre planteja un ampli ventall de possibilitats i disjuntives de gestió dels serveis ambientals, des de la pública a la privada.

Webserie Objectiu #Rezero: 5 famílies, 30 dies, 1 repte


Com han viscut 5 famílies sense residus durant 30 dies? Aquest és l’argument del web sèrie Objectiu #Rezero. La Fundació Prevenció de Residus i Consum “Rezero” organitza la trobada anual d’enguany amb l’estrena en primícia del web sèrie “Objectiu #Rezero” com a eix conductor.

 
 

‘Transformar el nostre món: L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible’

Ja està a disposició dels lectors la publicació ‘Transformar el nostre món: L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible’, que conté la traducció al català de la resolució que va aprovar l’Assemblea General de les Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 'Transforming our world: the Agenda for Sustainable Development'.

Enlaira't, un projecte d'educació i sensibilització ambiental destinat als alumnes d'ESO

Enlaira't: Deixa enrere els fums és un projecte de sensibilització i educació ambiental impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i produït per Eduxarxa que es dirigeix a l’alumnat d'ESO de Barcelona. Les inscripcions es poden fer fins al 8 de gener de 2018

 
 

Més Recursos

 
 

Exposició sobre la gestió de residus a Navàs

Barcelona pel Clima

 
Bones Pràctiques
 

Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit

 
 

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit explica tres elements essencials vinculats amb la població com són el riu, l’aigua i el camí del riu. Els tres elements expliquen com el riu de Bitlles va esdevenir l’eix per a diversos assentaments urbans, el subministrament de l’aigua i els seus usos, amb fonts, safareigs, pous, canals i rescloses, així com l’assentament de la indústria paperera amb la construcció de dotze molins entre els segles XVII i XX.

 
 

L'Escola Rosella de Viladecavalls guanya el Premi Escoles Verdes per reduir el soroll a l’escola

L'Escola Rosella de Viladecavalls ha guanyat el Premi Escoles Verdes de l'edició del 2017, promogut per la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a l'actuació singular vinculada a prevenir o reduir el soroll a l’escola.

L'Anoia implanta la recollida de residus porta a porta


Setze municipis de la comarca de l'Anoia estrenaran l'any que ve el sistema de recollida de residus porta a porta. L'objectiu és que la comarca deixi de ser la que menys recicla de Catalunya.

 
 

La caracterització de residus a Santa Perpètua de Mogoda mostra els impropis al rebuig

Es tracta d'una activitat organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Perpètua amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L'objectiu de l'activitat era detectar els impropis del rebuig. Per fer-ho s'han agafat tres bosses del contenidor del rebuig situat a la plaça Nova i s'han analitzat i separat els residus.

Catalunya s'adhereix a la campanya de l'ONU i l'OMS per a la millora de la qualitat de l'aire a les ciutats

La campanya BreatheLife s’ha presentat en el marc de la Cimera del Clima que se celebra a la ciutat alemanya de Bonn. Aquesta iniciativa se suma a les accions que està duent a terme la Generalitat per millorar la qualitat de l’aire i informar de la situació, principalment a la conurbació urbana de Barcelona.

 
 

Una aplicació mòbil per gestionar la recollida de residus urbans, guanyadora del premi ‘Apps&IoT for citizens 2017’

L’aplicació guanyadora ha estat ‘Reciclab’, presentada per Luís Aguilar, que té per objectiu proporcionar als municipis petits i mitjans un sistema per gestionar la recollida de residus urbans, oferint les màximes opcions per adaptar-les a les característiques de cada territori, amb un component tecnològic innovador que permeti millorar el servei i fer-lo més eficient.

ITINERARI REMOLAR-FILIPINES: aigua i biodiversitat
Al municipi de Viladecans, les activitats d’Educació Ambiental en ecosistemes aquàtics estan coordinades pel servei de Medi ambient de l’Ajuntament i es realitzen als Espais Naturals del Delta del Llobregat que gestiona el Consorci per a la protecció i gestió d’aquests espais. 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

El projecte «Life Recypack» transformarà els residus plàstics dels comerços en equipament per als municipis

Una escola de Navàs forma part del projecte internacional Climate Action Projecte

 
 

La Dada

 
 

5.000 tones de carboni atmosfèric són absorbides pels arbres de Barcelona

 
 

Els boscos urbans de Barcelona van absorbir més de cinc mil tones de carboni atmosfèric durant l'any 2008, que és prop del 0,5% de les emissions anuals de CO2 a la ciutat i es tradueix en uns 600.000 euros. D'altra banda, la ciutat estalvià més de 3 mil·lions d'euros amb les tres-centes tones absorbides dels cinc contaminants observats.

 
Especials
 

EWWR2017 Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 
 

Organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus, aquest és l’objectiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any 2017 s'ha celebrat del 18 al 26 de novembre.
Aquest 18 de novembre s'ha celebrat el dia temàtic de la prevenció sota el lema "Donem-li una nova vida". L'objectiu és mostrar estratègies i accions centrades en allargar la vida dels productes des de la reutilització i la reparació.
Amb aquest especial, Sostenible.cat vol difondre les accions del món local i altres activitats que  s'han dut  a terme en el marc de la Setmana.

 
Agenda
 

25/10/2017

Exposició: Després de la fi del món

20/11/2017

Exposició “Reduïm Residus” a Navàs

 
 

27/11/2017

Congrés: CONAMA LOCAL VALÈNCIA 2017

27/11/2017

Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari

 
 

29/11/2017

RENOVA LA TEVA ROBA JOVE: Recollida de roba per a l'intercanvi

30/11/2017

Jornada: DAFO de la Gestió Energètica Eficient

 
 

01/12/2017

RENOVA LA TEVA ROBA JOVE: Intercanvi de roba

11/12/2017

Els vehicles autònoms a la ciutat. Projecte i gestió de l'espai públic amb nous vehicles i mobilitat autònoma i connectada

 
 

12/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Aliments per a una ciutat

13/12/2017

Taller familiar: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: La Vida dels Jocs i les Joguines

 
 

13/12/2017

Taller: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Vint, dinou, divuit... "el peix és meu!"

14/12/2017

Cinefòrum: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Claqueta i acció!

 
 

15/12/2017

15è Fòrum d’Educació Ambiental.cat

15/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Objectes amb vida extra

 
 

16/12/2017

Taller familiar: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Fem espelmes

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube