El 43% dels barcelonins atesos per pobresa energètica no es podrà acollir al bo social de l'Estat

23/11/2017 - 12:43

El 43% de la població atesa per pobresa energètica per l'Ajuntament de Barcelona no es podrà acollir al bo social que ha impulsat el govern espanyol, segons estimacions d'un informe jurídic encarregat pel consistori, que ja feia mesos que alertava que aquest bo deixaria fora moltíssima gent.

De fet, xifra en un 60% el percentatge que ni tan sols estaria protegit d'un tall per motius econòmics si no fos per la Llei catalana 24/2015 contra la pobresa energètica. El consistori considera, així, que aquesta normativa catalana continua plenament vigent malgrat la regulació del bo social.

El govern municipal aposta ara per compatibilitzar les dues eines i insta les empreses subministradores a signar convenis per concretar-ho. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que ja estan mantenint reunions amb les companyies i que Endesa s'ha compromès a no efectuar cap tall aquest hivern. Fonts de l'empresa ni confirmen ni desmenteixen aquest extrem.

Ortiz ha insistit que la solució a llarg termini passa per signar convenis amb el govern de Catalunya, que servirien per donar seguretat i protegir el conjunt de la ciutadania. En aquest sentit, ha reconegut que l'actual moment polític està afectant la interlocució amb la Generalitat però ha apuntat que "no és una situació d'ara, sinó de fa mesos".

Les entitats socials pressionen les subministradores perquè assumeixin part del deute
La Taula del Tercer Sector Social ja va demanar la setmana passada per carta a les empreses subministradores la signatura d’aquests convenis de pobresa energètica, un posicionament compartit per l’Ajuntament de Barcelona. Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va anunciar l’obertura d’una actuació d’ofici per determinar si el reial decret de l’Estat suposa una vulneració dels drets de les persones.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que es vulguin beneficiar en règim d’autoconsum compartit de rebre energia solar gratuïta. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Article

El Punt d’Assessorament Energètic de Tarragona atèn de manera individualitzada 350 persones durant el seu primer any de funcionament

Notícia

Han permès una reducció del 25% de les despeses de les famílies en el pagament dels subministraments.

Butlletí