Butlletí 402 - Stefano Mancuso: el coronavirus demana un canvi de rumb, i les plantes ens poden inspirar

24-03-2020 al 07-04-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 402 - Stefano Mancuso: el coronavirus demana un canvi de rumb (i les plantes ens poden inspirar)

 
  24-03-2020 al 07-04-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Sergi Pla: “L’àrtic pot actuar com un amplificador del canvi climàtic amb retroalimentacions que tindrien conseqüències que encara no podem preveure”

06/04/2020

 
 


L’investigador del CREAF ha estat escollit membre del grup de treball sobre ecosistemes terrestres i aigües continentals del International Arctic Science Committee IASC. Aquesta entrevista indaga sobre els reptes d’aquest compromís i sobre vulnerabilitat de l’Àrtic al canvi climàtic.

 
 

Reportatges

 
 

Animals sense estrès

Estan els animals recuperant l'espai? Segur?

 
 

Senglars al centre de Barcelona, cabirols a Montcada, guineus a Terrassa o dofins saltant a la costa d’Arenys. Estan els animals recuperant l'espai? Segur? Per saber-ho Joan Rueda ha consultat un seguit d'experts, defensen que el que passa és que els animals s’han desestressat gràcies a la desaparició del brogit humà en el seu medi. Alguns animals, com els ocells rapinyaires en podrien sortir molt beneficiats del nostre silenci. També hi ha un impacte al mar, si aquesta aturada es prolongués almenys dos mesos, seria previsible que els hàbitats comencessin a recuperar-se.

 
 

Opinions

 
 

Stefano Mancuso: el coronavirus demana un canvi de rumb (i les plantes ens poden inspirar)

06/04/2020
Eva van den Berg

D'aquesta pandèmia hem d'aprendre que només col·laborant, com fan les espècies vegetals, ens en sortirem. La vida només es propaga a través de la cooperació. Hem de col·laborar, tant en les famílies, en la societat, i en sintonia amb la natura.

Covid19 i canvi climàtic. Verne o Asimov?
 

30/03/2020
Joana Diaz

M’atreveixo a fer un exercici molt senzill de recuperar declaracions i idees que personalitats, pensadors i institucions han compartit en les darreres setmanes. L’objectiu és copsar com va canviant en qüestió de dies el discurs que intenta relacionar el coronavirus amb el canvi climàtic.

 
Notícies
 

La contaminació a Barcelona cau i marca mínim històric

 

05/04/2020

Les restriccions preses contra la propagació del coronavirus deixen l'atmosfera més neta en dècades a Barcelona

Les emissions de CO2 podrien davallar aquest any fins a nivells mai vistos des de la Segona Guerra Mundial

05/04/2020

Les emissions de diòxid de carboni podrien davallar aquest any en una quantitat sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, segons les estimacions de l'organització Global Carbon Project (GCP).

 
 

El Govern garanteix la gratuïtat del transport públic a tot Catalunya

05/04/2020

La gratuïtat dels serveis de transport públic de la Generalitat de Catalunya  en el context d'emergència del COVID-19 vol facilitar la mobilitat i agrair la tasca de les persones treballadores de serveis essencials, que s’han de desplaçar obligadament.

Els ocells estan canviant la manera de cantar durant el confinament

03/04/2020

Els ocells estan variant de comportament i el pronòstic és que en creixi la població: és la resposta a un ecosistema en què tenen menys interrupcions

 
 

Barcelona Energia permet ajornar el pagament de les factures als seus usuaris
 

01/04/2020

L'operador elèctric metropolità facilita el pagament dels rebuts durant un període de 3 mesos per pal·liar els efectes provocats per la situació d'excepcionalitat actual. El procés d'ajornament es podrà sol·licitar per correu electrònic abans del 14 d'abril.

L’ATM acorda la suspensió temporal del pagament del transport públic de l’àrea de Barcelona per activitats i serveis essencials

01/04/2020

El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona ha aprovat per unanimita la suspensió temporal del pagament de les tarifes del transport públic fins el proper 9 d’abril. És un acte de reconeixement a la tasca de les persones dedicades a serveis essencials i que estan autoritzades a desplaçar-se.

 
 

El CAECV posa en marxa un mercat ecològic on-line per apropar el producte certificat als consumidors

31/03/2020

El Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) ha posat en marxa, a través de la seva pàgina web, un mercat ecològic per apropar el producte certificat als consumidors.

Barcelona es converteix en una gran Superilla

31/03/2020
Quant ha baixat el soroll a la ciutat?

El soroll, en bona part associat a la mobilitat, ha baixat molt degut a les mesures de confinament implantades per lluitar contra el coronavirus. En aquest article tractem d’adreçar aquesta limitació a partir de les dades publicades a la iniciativa de generació de dades ciutadanes anomenada “smart-citizen“.

 
 

Els nivells diaris de diòxid de nitrogen cauen més del 60% des de la declaració de l'estat d'alarma

30/03/2020

En els últims dies, el descens ha arribat a ser d’entre el 70 i el 80%, amb estacions que han reduït més del 90% de l’NO2 respecte la mitjana dels últims cinc anys en un mes de març.

Aprovada la reducció del 50% del cànon de l'aigua per als mesos d'abril i maig

30/03/2020

El cànon social zero es fa extensiu a tots els trams de la factura per tal de protegir als col·lectius més vulnerables. Les mesures fiscals en relació amb el cànon de l’aigua tenen un impacte de més de 50 milions d’euros, que seran assumits pel Govern.

 
 

Menys emissions, un benefici temporal de la pandèmia del coronavirus

27/03/2020

El confinament i l'aturada econòmica decretada a la Xina pel coronavirus SARS-CoV-2 va reduir d'un 25% les emissions de diòxid de carboni del país asiàtic.  Que la reducció es mantingui o reverteixi dependrà del tipus d'estímuls econòmics que s'adoptin quan acabi la situació d'alarma.

La contaminació a Espanya baixa un 64% de mitjana per les mesures contra la pandèmia

25/03/2020

Un estudi que han portat a terme investigadors del Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV) indica que els nivells de concentració de diòxid de nitrogen, un dels principals responsables de la contaminació de l’aire, han disminuït d’una mitjana del 64%. De les ciutats analitzades, Barcelona, amb un 83%, ha sigut la més beneficiada per aquest descens.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'agricultura urbana, una alternativa viable

Rubí reparteix part de la producció dels horts municipals entre els col·lectius més vulnerables durant el confinament

 
 

Aigua

 
 

Augment de tovalloletes a les depuradores durant el confinament

 
 

Biodiversitat

 
 

Èxit de participació a la Festa de l’Arbre i la Biodiversitat, a Mollet

 
 

Contaminació

 
 

Els nivells de contaminació de Badalona milloren un 40% amb la disminució del trànsit

El trànsit a l’àrea metropolitana baixa fins a un 65 %

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Neix la Xarxa d’Espais Naturals de les Illes Balears

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L'Agència de Residus de Catalunya redacta un model de declaració responsable per a les activitats de gestió de residus de tercers per a prestar serveis essencials

El fundador del plogging Erik Ahlström va visitar Palamós

 
 

Les Illes Balears són la comunitat líder en reciclatge de vidre de tot l’Estat

 
Recursos
 

Pagesia a casa, un portal web per comprar aliments de proximitat durant el confinament

La Unió de Pagesos ha posat en marxa el projecte “Pagesia a casa“, un portal web de compra directa d’aliments de proximitat que permet posar en contacte productors i consumidors, davant la situació de confinament creada per la crisi del coronavirus.

Consells pràctics sobre prevenció i gestió dels residus domèstics durant la situació originada pel COVID19

Consells pràctics de l’Agència de Residus de Catalunya sobre prevenció i gestió dels residus domèstics durant la situació originada pel COVID19

 
 

Papallones des de casa

 

Formació en línia adreçada als voluntaris de l'Observatori Metropolità de Papallones (mBMS)  interessats a participar en l'anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars dels parcs i platges metropolitans.

Consells d'estalvi energètic a la llar per la situació de teletreball i confinament

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha elaborat una llista amb una sèrie de recomanacions a tenir en compte per l'estalvi energètic a la llar, durant la situació actual de teletreball i confinament derivada de la crisi del Coronavirus.

 
 

Mesures d'estalvi pels comerços confinats per coronavirus

 Tens un comerç que has hagut de tancar a causa del confinament? Rubi Brilla t'ofereix diversos consells d'estalvi!

Informes de contaminació atmosfèrica a Barcelona

L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha començat a publicar informes setmanals de contaminació a Barcelona. Ho continuarà fent mentre duri l'estat d'alarma

 
 

Descobreix l’ActiviZOO des de casa!

 
 

La proposta del Zoo de Barcelona perquè diàriament els petits de casa puguin omplir el temps lliure amb un munt de noves activitats, jocs, contes i curiositats, que els permetran d’una forma didàctica i divertida, continuar aprenent sobre la natura com ho farien al Zoo.

 
 

Més Recursos

 
 

Finestres a la natura en temps de confinament

 
Bones Pràctiques
 

El projecte europeu ASSIST crea la Comunitat Virtual per a l’Estalvi Energètic Domèstic

El projecte europeu ASSIST promou la creació d'una xarxa d'agents energètics per a oferir acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat energètica, amb l'objectiu d'afavorir la seva participació activa i autònoma com a usuaris d’energia domèstica.

Vic promou i premia els registres de bicicletes i patinets al Biciregistre
 

L’Ajuntament de Vic, associat a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, vol impulsar que totes les persones que disposin de bicicleta o patinet tinguin identificat el seu vehicle, atès els avantatges de seguretat en els aparcaments a l’espai urbà que això representa.

 
 

En marxa la recollida específica de residus a les residències de gent gran, al Vallès Occidental

 
 

La recollida es fa en dos camions que recorren la comarca, de dilluns a dissabte, de 7h a 14:30h. L’empresa  avisa a la residència i el personal ha de treure les bosses ben lligades al carrer  i posar-les al contenidor que porten els operaris, sense que aquests hagin de manipular-les. Si tenen un contenidor propi, l’han de treure fins el punt acordat.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Andorra fa una acció destinada a reduir el consum d'aigua

 
Agenda
 

07/04/2020

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

22/04/2020

DIA DE LA TERRA

 
 

29/04/2020

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

03/05/2020

Setmana Internacional del Compost

08/05/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE - AJORNADA FINS A NOVA DATA

 
 

20/05/2020

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

22/05/2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

30/05/2020

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

03/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

05/06/2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

06/06/2020

Ultra Clean Marathon 2020 - ENS MOVEM A LA TARDOR!

 
 

08/06/2020

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube