Butlletí 352 - Humberto Delgado Rosa: “Monetitzar tot allò que es pugui de la natura ens ajuda a protegir-la”

19-06-2018 al 02-07-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 352 - Humberto Delgado Rosa: “Monetitzar tot allò que es pugui de la natura ens ajuda a protegir-la”

 
  19-06-2018 al 02-07-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 

 

Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Monetitzar tot allò que es pugui de la natura ens ajuda a protegir-la”

02/07/2018

 
 

Humberto Delgado Rosa és director de Capital Natural de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. Delgado ha estat a Barcelona participant al Natural Capital Summit 2018. Aquesta trobada és un fòrum de referència internacional en el marc del moviment global del capital natural. Hem parlant amb ell per aprofundir en aquest concepte i les mesures que s’estan implementant des d’Europa per consolidar-lo.

 

 

 
 

Reportatges

 
 

Menstruació neta i lliure. Opcions sostenibles i saludables per a la higiene menstrual

 
 

Cada 28 dies, si ets regular, arriba aquella estimada rutina fisiològica que consisteix en l’expulsió del teixit endometrial, un òvul no fecundat i la petita quantitat de sang que l’acompanya. Les opcions per mantenir la sang continguda i no visible són, en la seva major part, poc sostenibles. I en molts casos, poc saludables. Ana Villagordo analitza en aquest reportatge les diferents opcions al nostre abast i el seu impacte ambiental.

 

 

 
 

Opinions

 
 

Linx ibèric: segona extinció o com un miracle acaba en decepció

28/06/2018
Josep Costa

La recent notícia de l’arribada d’un linx ibèric em va omplir d’il·lusió. Vingut des del sud de la península, desprès de travessar-la sencera, creuar carreteres, vies, rius... Se’ns ha presentat una situació difícilment repetible que obria la porta a engegar un projecte de recuperació de la espècie al nostre país. La decisió de retornar-lo cap al sud és d’aquelles de les que cal arrepentir-se tota la vida.

 

 

Lo esencial es invisible a los ojos

 

25/06/2018
Susana Pascual

Quan els teus pulmons obren els seus alvèols i comences a respirar fum, et fas conscient de com de lluny estem de tenir una qualitat de l’aire satisfactòria i saludable al continu urbà de l’àrea metropolitana de Barcelona. És per aquest motiu que des de 2010 tenim un expedient obert per la superació dels nivells de NO2 recomanats per la Unió Europea.

 

 

 

 

Notícies
 

Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, comença a operar

02/07/2018

 
 

Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, comença a operar avui, 1 de juliol, amb la intenció de tenir un paper actiu en el mercat energètic per fer-lo més just, eficient i sostenible. La companyia inicia l'activitat proveint les necessitats d'electricitat de l'Ajuntament i la resta d'empreses municipals, així com de l'enllumenat públic i, a partir del gener del 2019, s'obrirà a tota la ciutadania.

 

 

 

 
 

El Congrés blinda per llei les espècies invasores que interessen a pescadors i caçadors

29/06/2018
La nova versió de la llei de Biodiversitat introdueix que la conservació ha de tenir en compte "les exigències econòmiques, socials i culturals"

 
 

Tot i l'evidència científica sobre el dany que provoquen, el Congrés ha blindat per llei la presència de les espècies invasores favorites dels pescadors i caçadors en els rius i muntanyes per poder convertir-los en trofeus cinegètics. El ple ha aprovat les esmenes finals de la modificació de la llei de Biodiversitat promoguda pel Partit Popular, i recolzada per PNB, PdCat i Ciutadans per burlar la sentència del Tribunal Suprem de 2016 que impedia l'aprofitament cinegètic esportiu de varietats catalogades com exòtiques invasores.

 

 

 
 

Baixa un 13% el nombre d’exemplars ocells, papallones, mamífers, rèptils i amfibis

28/06/2018
La superfície protegida a Catalunya ha augmentat en 3.928 hectàrees

 
 

L’Indicador de la Vida al Planeta, de l’Informe sobre l’estat del Medi Ambient a Catalunya mostra que les 258 espècies d’animals salvatges monitoritzats a Catalunya estan en davallada en el període 2011-2015. Aquesta és una de les dades més significatives de l’Informe de Medi Ambient i Sostenibilitat presentat aquest 26 de juny. S’elabora en el marc del Conveni d’Aarhus sobre l’accés a la informació, la participació pública i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient.

 

 

 
 

Cornellà de Llobregat guanya el Green Leaf Award 2019 pel seu compromís ambiental

27/06/2018

 
 

Aquest premi, atorgat per la Comissió Europea, ha reconegut el compromís de Cornellà de Llobregat en transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d'una àrea metropolitana d'alta densitat, i que podria ser un model per a altres àrees urbanes compactes. El jurat s'ha mostrat particularment impressionat per les mesures de pacificació del trànsit i per la promoció de modes de transport sostenibles.

 

 

 

 
 

Rubí aposta pels centres d'energia de barri i la compra agregada d'energia per a empreses

01/07/2018

Els Centres d’Energia de Barri (CEB) fomentaran la rehabilitació i promouran l’autoconsum d’energia per combatre la pobresa energètica i, en general, per reduir la despesa domèstica. A banda, 50 empreses formaran el primer grup de compra agregada d'energia de Rubí.

 

 

Contenidors "intel·ligents" per a una millor recollida selectiva de brossa

30/06/2018

La Conca de Barberà és de les comarques amb un índex més alt de recollida selectiva de la brossa. Un 50% de les deixalles que es generen es porten a reciclar de manera correcta. Però tot i que ho fan prou bé, encara ho volen fer millor. Per això, han començat una prova pilot.

 

 

 

 
 

Parets s’endolla al transport del futur

29/06/2018

Tots els vehicles que hi havia a la plaça Doctor Trueta de Parets de Parets del Vallès eren elèctrics o híbrids. L’associació catalana per la promoció del vehicle elèctric, Volt-Tour, ha mostrat en primera persona el seu funcionament.

 

 


 

Obre el punt d'informació Vilawatt a Viladecans

29/06/2018

El projecte Vilawatt a Vialdecans comença a fer grans passes i ha posat en marxa l'oficina d'atenció, on s'explica el projecte de la nova companyia elèctrica i s'identifiquen les necessitats energètiques dels usuaris per tal que el projecte respongui de la millor manera possible a les demandes ciutadanes.

 

 

 

 
 

Sant Boi, primer municipi català que dona suport a la creació de la figura de 'Defensor/a de les Generacions Futures'

28/06/2018

El Ple municipal ha aprovat proposar la creació de la figura institucional de 'Defensor/a de les Generacions Futures'. Sant Boi de Llobregat es converteix així en el primer municipi català que dona suport a aquesta idea impulsada per la Fundación Savia.

 

 

 

Barcelona, Cadis, Madrid, Pamplona i Saragossa s’uneixen per impulsar la transició energètica

 

28/06/2018

Les iniciatives que promouen l’energia verda i eficient i les bones pràctiques públiques demostren que un altre model energètic és possible. Aquestes cinc ciutats han impulsat de manera conjunta una declaració i un vídeo amb l’objectiu d’explicar els seus projectes i sumar més ciutats a aquest canvi de model energètic.

 

 

 

 
 

La contaminació ha causat la mort prematura de 93.000 persones en 10 anys a Espanya

26/06/2018

Tres investigacions de la Escuela Nacional de Sanidad, a Madrid, han xifrat en 93.000 les morts prematures provocades per la contaminació atmosfèrica a Espanya al llarg d'una dècada. Només el diòxid de nitrogen està darrere de 6.085 morts anuals evitables.

 

 

 

Registrades més de 200 espècies de plantes als marges dels camins del Prat de Llobregat

26/06/2018

També es troben quatre espècies de formigues noves al Prat i altres molt interessants de dípters i coleòpters. La nova forma de segar i desbrossar els marges dels camins aplicant criteris sostenibles està donant els primers resultats.

 

 

 

 
 

Arbúcies, pionera en treballar amb la moneda social FairCoin

25/06/2018

Des d’aquest 25 de juny, els consumidors que ho desitgin poden pagar amb la moneda social FairCoin alguns preus públics de l’Ajuntament, així com també fer-ho amb algunes entitats i comerços del municipi.

 

 


 

El Concurs d'iniciatives ambientals d'Andorra ja té guanyadors

24/06/2018

Els tres premis principals, dotats amb 1.000 €, han estat per als projectes «Viridi», «Ambientalització de curses d’esquí de muntanya» i «Perruqueria sostenible».

 

 

 

 
 

Els membres de la xarxa Barcelona + Sostenible protagonistes del Dia Mundial del Medi Ambient a Barcelona

23/06/2018

Més de 130 persones van acudir a la celebració de la xarxa B+S d’aquesta efemèride, un esdeveniment on es van reconèixer 10 bones pràctiques desenvolupades durant el 2017.​

 

 

 

El Consell dels Infants de Montcada i Reixac proposa mesures per estalviar energia a les escoles

 

22/06/2018

L'ens es va reunir dijous, 14 de juny, a la Casa de la Vila i va lliurar el seu projecte a l'alcaldessa i a la regidora d'Educació, Infància i Joventut.

 

 

 

 
 

Balanç del Congrés Acusticat 2018

 

22/06/2018

Els dies 25 i 26 d'abril de 2018 es va celebrar a Terrassa la segona edició del Congrés d'Acústica de Catalunya, commemorant el Dia internacional contra el soroll.

 

 

 

Santa Perpètua promou la mobilitat elèctrica en vehicle compartit

22/06/2018

El consistori també instal·larà una pèrgola fotovoltaica a una nova estació de recàrrega.

 

 

 

 
 

L’Ajuntament i els locals d’oci de Sants acorden minimitzar el soroll nocturn aquest estiu

 

21/06/2018

Fins el 28 d’octubre aquesta zona del Poble-sec comptarà amb dos col·laboradors cívics que treballaran les nits-matinades de divendres, dissabtes i diumenges per vetllar i preservar la convivència a l’espai públic. Els 25 locals d’oci nocturn de la zona assumiran el cost dels dos col·laboradors cívics que faran itinerància per la via pública on es concentren els espais.

 

 

 

Els Premis Medi Ambient 2018 guardonen el projecte Simbiosi Industrial del Polígon Bufalvent, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa

20/06/2018

El projecte Simbiosi Industrial i la nova oficina Sinèrgies Bufalvent, la primera oficina de simbiosi industrial de Catalunya, van rebre un dels premis Medi Ambient 2018, que reconeix públicament la tasca de persones físiques i jurídiques en l’àmbit de la conservació de l’entorn.

 

 

 

 
 

S’inaugura a Ascó la rampa per a peixos més gran de Catalunya

 

19/06/2018

Esta és la rampa per a peixos més gran de Catalunya, una construcció que permet la connectivitat fluvial del tram final del riu Ebre i que pretén afavorir el retorn d'espècies migratòries desaparegudes a la zona, així com consolidar-ne d'altres com l'anguila, la llamprea i la saboa.

 

 

 

Calvet: "Activem una línia d'ajuts de 20 MEUR per a vies ciclistes, que havia quedat aturada pel 155"

19/06/2018

Prioritzarà les actuacions que aportin un transvasament de mobilitat a la bicicleta, que aportin valor afegit al territori i que promoguin la intermodalitat. El programa podrà generar una inversió total de 48 MEUR.

 

 

 

 
 

Terrassa consulta a la ciutadania per regular el preu de l’aigua

 

19/06/2018

L’Ajuntament de Terrassa fa un pas més per formalitzar i posar en marxa la municipalització de l'aigua. Ha obert la consulta pública prèvia a l’elaboració de l’ordenança fiscal que ha de regular la tarifa d’abastament de l’aigua a Terrassa. 

 

 

 

Mataró aprova el Pla director de l’enllumenat públic per aconseguir instal·lacions més eficients

19/06/2018

El Pla director de l’enllumenat públic de Mataró preveu 7,3 milions d’euros en 8 anys per aconseguir instal·lacions més eficients. Permetrà un estalvi d’1,2 milions de kWh/any, que suposen 200.000 € anuals, i reduirà les emissions de CO2 en 480 Tn.

 

 

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Rubí posa a disposició 65 parcel·les per a l'autoconsum als horts municipals de Cova Solera

 
 

Economia

 
 

Conclusions sobre economia circular a Gavà

 
 

Aigua

 
 

Es constitueix l'empresa pública d'aigua de Terrassa

El Ple rebutja la municipalització de l'aigua a Ripollet

 
 

Biodiversitat

 
 

L'espai de guaita d'ocells del parc de les Ribes del Ter es convertirà en un refugi de ratpenats

S'activa el protocol de custòdia del niu de tortuga babaua de la platja de Sant Simó a Mataró

 
 

La promoció de la biodiversitat urbana interessa a les ciutats i pobles

 
 

Contaminació

 
 

El Govern es compromet junt amb 27 regions metropolitanes d'Europa a accelerar la transició cap a un transport públic d'emissions zero

Parets aposta per la mobilitat sostenible i la lluita contra la contaminació atmosfèrica

 
 

Educació ambiental

 
 

La Fundació Lleida 21 intensifica la seva labor de sensibilització ambiental a Lleida

L’Agenda 21 Escolar compleix 12 anys fent de Lleida una ciutat més sostenible

 
 

Mollet del Vallès amplia els projectes d’educació ambiental adreçats a les escoles

Els alumnes de L'H celebren la cloenda de l'Agenda 21 Escolar

 
 

Energia

 
 

Nova fotolinera laboral a l'EDAR de Gavà-Viladecans

Caldes de Montbui canvia l’enllumenat públic a led

 
 

Mobilitat

 
 

Més de 600 alumnes de primària de Terrassa participen en una iniciativa per moure's de manera sostenible

El nou cotxe dels vigilants municipals de Calaf serà 100% elèctric

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Els boscos de l'Alt Penedès i el Garraf incorporen una xarxa de càmeres de vigilància contra incendis forestals

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Nou centre gestor de residus tecnològics al Poblenou

Continua a Castelldefels la implantació dels nous contenidors

 
 

Masquefa desplegarà el mes de juliol el nou servei de recollida de residus

Nou impuls a la recollida selectiva dels residus orgànics a Móra d'Ebre

 
 

Gairebé 8.000 kg de brossa recollida durant la nit de Sant Joan a Calella

‘Tu tries bé’, la nova campanya per millorar la recollida selectiva de Vic

 
 

Recullen 20 tones de residus de les platges de Barcelona després de la revetlla de Sant Joan

Més de cent alumnes tanquen el curs de projectes compartits sobre residus al Bages

 
 

Castellar del Vallès dona continuïtat a la recollida de residus porta a porta als establiments comercials de L’Illa del Centre

Comença a Martorell una campanya per fomentar el reciclatge i les actituds cíviques

 
 

Comença la recollida selectiva porta a porta a Capellades

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

S'aprova el Pla d'Acció Ambiental de Vic

 
Recursos
 

Caretta a la vista

 
 

La tortuga babaua (Caretta caretta) es una espècie amenaçada, catalogada a nivell mundial com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015), i que al Mediterrani normalment fa la posta a les costes orientals (Xipre, Grècia, Turquia, etc.). No obstant això, en els últims anys s’han detectat postes o intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes andaluses, valencianes, balears i catalanes.

 

 

 
 

El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme estrena “Molta Merda”

El documental pertany a la campanya de conscienciació “Recicla i guanyaràs” que el Consorci està duent a terme durant tot el curs 2017-2018.

 

 

PlatgesCat, les platges de Catalunya a l'abast de la mà


La Generalitat de Catalunya posa a disposició dels usuaris de les platges una nova aplicació que difon tota la informació d’interès sobre prop de 300 platges catalanes.

 

 

 
 

Informe sobre l'estat del medi ambient a Catalunya 2011 - 2015


Aquest informe ofereix dades de l’estat del medi ambient en una sèrie de 10 anys, així com de les pressions i impactes que suporta i les respostes que s’apliquen des de l’Administració per tal d’eliminar o mitigar aquests impactes.

 

 

Comença la preparació de la Setmana Europea de la Mobilitat: Combina i mou-te!

Torna la Setmana Europea de la Mobilitat: Mix and move! (Combina i mou-te!) és el lema de la Setmana que es durà a terme del 16-22 de setembre.

 

 

 
 

Guia sobre Economia Circular i Verda al món local: Com passar a l’acció i eines per als ens locals.

 
 

Com passar a l’acció i eines per als ens locals. Aquest l'objectiu de la Guia sobre Economia Circular i Verda al món local, que forma part del Pla de treball 2016-2019 d’Economia Circular i Verda al Món Local, promogut per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i amb el suport de la Fundació Fórum Ambiental, la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 
 

Més Recursos

 
 

Què passa quan ja hem fet servir l'aigua?

Estudiants de Viladecans ens sensibilitzen sobre reciclatge i soroll al 'Ciencia en Acción'

 
 

S'ha acabat el bròquil! (segona part)

Com s'omple el dipòsit del poble?

 
 

Les escoles verdes de Badalona presenten el seu Decàleg de Bones Pràctiques Ambientals

 
Bones Pràctiques
 

La Diputació de Barcelona analitza les aigües de les fonts naturals

 
 

La Diputació de Barcelona dòna suport als ajuntaments de la província de Barcelona en la gestió ambiental de la qualitat de les aigües continentals. Cada 5 anys es recomana realitzar un seguiment analític complert, on s’inclouen paràmetres com els hidrocarburs aromàtics policíclics, els plaguicides, metalls i oxidabilitat, entre altres.

 

 

 
 

L'Agròpolis de Viladecans, escenari d'una prova pilot per produir bioproductes i bioenergia

El Grup de recerca d’Enginyeria i Microbiologia del Medi Ambient (GEMMA) de la UPC ha construït una planta pilot de 30 m³ per a la producció de bioproductes i bioenergia a partir de microalgues cultivades en aigües residuals. La planta s’ha instal·lat a l’Agròpolis, un terreny experimental que forma part de la UPC.

 

 

Mas Carandell dona feina a 10 persones en l'àmbit de l'horticultura ecològica

Mas Carandell a Reus compta enguany amb dos projectes d’experiènciació laboral, que han permès contractar vuit peons per treballar als barris de Ponent de la ciutat en l’àmbit de l’agricultura ecològica i la jardineria, i dues persones més com a monitores seves.

 

 

 
 

352 centres educatius de Barcelona impulsen projectes ambientals des del programa Escoles+Sostenibles


La comunitat escolar de centres integrats a la xarxa Escoles + Sostenibles ha celebrat l’acte de cloenda del curs 2017-2018 amb la participació de 210 nois i noies i 50 professors de 31 centres de secundària.

 

 

Alumnes de l'Institut Cumella transformen en compost els residus orgànics de dos menjadors escolars propers

Les escoles de primària Salvador Espriu i Salvador Llobet participen en aquest projecte pilot fent la recollida selectiva als seus menjadors.

 

 

 
 

Els vehicles amb etiqueta Zero Emissions podran estacionar dues hores de franc a la zona blava de Manresa

 
 

Des del 5 de juny. els usuaris de la zona blava de Manresa amb vehicles de Zero Emissions podran estacionar gratuïtament fins a dues hores obtenint un tiquet amb tarifa 0 euros. Aquesta mesura forma part de les actuacions previstes al Pla de Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa  i té com a objectiu el foment dels vehicles 100% elèctrics.

 

 

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Bioblitz metropolità

Boc'n roll per incentivar les aportacions ambientals als pressupostos participatius

 
 

Rubí aposta per una Festa Major sostenible

L'Escola de Viticultura i Enologia de la Diputació de València aplica un projecte pilot de recollida de biorresidus

 
 

La restauració de l'abocador del Garraf

 
 

La Dada

 
 

El 70% dels alumnes prefereixen anar amb un transport no motoritzat a l'escola

 
 

En el marc del projecte School Chance s'ha fet una enquesta a 20 centres de tot Catalunya amb l'objectiu de tenir una visió global de la situació actual de la mobilitat als centres educatius de Catalunya.

 

 

 

 

 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

 
 

Del 4 al 8 de juny s'ha celebrat la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
Durant els mesos de maig, juny i juliol tenen lloc activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

 

 

 

 
Agenda
 

03/07/2018

Presentación estudio " Los ciudadanos y la economía circular"

03/07/2018

Jornada sobre espècies exòtiques invasores al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa

 
 

03/07/2018

Canvi climàtic: històries del futur avui

05/07/2018

Taula rodona: "Prohibir els cotxes vells: mesura abusiva o insuficient?".

 
 

06/07/2018

La Font Màgica de Montjuïc

07/07/2018

Biovideojoc

 
 

12/07/2018

Governabilitat, democràcia participativa i desenvolupament social

13/07/2018

La nit dels ratpenats

 
 

13/07/2018

La Font Màgica de Montjuïc

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube