Butlletí 351 - Fernando Navalón: “La gent s’ha bolcat amb el primer supermercat cooperatiu de la ciutat de València”

05-06-2018 al 18-06-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 351 - Fernando Navalón: “La gent s’ha bolcat amb el primer supermercat cooperatiu de la ciutat de València”

 
  05-06-2018 al 18-06-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“La gent s’ha bolcat amb el primer supermercat cooperatiu de la ciutat de València”

18/06/2018

 
 

Fernando Navalón és un dels fundadors, i un dels portaveus, de la cooperativa Som Alimentació. El projecte acaba de fer realitat el seu objectiu principal: obrir un supermercat cooperatiu i participatiu a València. Som Alimentació ofereix els productes, ecològics i a preus assequibles, per fer la compra diària, però va també més enllà: vol implicar els qui hi participen i crear comunitat.

 

 

 

Reportatges

 
 

Un Atles per a prendre decisions

La Diputació de Barcelona impulsa els Atles de sostenibilitat urbana a la demarcació

 
 


Poder posar en marxa polítiques acurades i precises a partir de mapes amb dades sobre diversos paràmetres ambientals molt detallats. Aques és l'objectiu dels atles de sostenibilitat urbana, una experiència pionera a tot l'Estat. La Diputació de Barcelona ha presentat els atles ambientals de Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès. 

 

 

 

Opinions

 
 

Transició sense consens

18/06/2018
Albert Punsola

Teresa Ribera vol enfocar l’acció, compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, desbloqueig de les renovables, dins una visió més àmplia que és el convenciment d’una societat. La pregunta que cal fer-se és com ha de ser realment el marc polític que ha de fer possible la transició ecològica.

 

Una agenda per transformar el món

14/06/2018
Arnau Queralt

L’any 2015 l’Assemblea General de Nacions Unides aprovava una nova agenda global per al desenvolupament sostenible en l’horitzó de l’any 2030, amb 17 ODS i 169 fites associades. Amb el títol  “Transformar el nostre món” aquesta resolució mostra una voluntat transformadora davant d’uns reptes que cal abordar urgentment i que requereixen visions i actuacions transversals.

 

 
Notícies
 

La naturalització dels espais verds avança a Barcelona

14/06/2018

 
 

La naturalització i la gestió ecològica dels espais verds que s'aplica a tots els districtes de Barcelona inclou incrementar la vegetació, deixar créixer les plantes dels escocells, podar menys els arbres, protegir les espècies autòctones, fomentar la biodiversitat i apropar la natura a les persones per afavorir-ne la salut i la qualitat de vida a la ciutat.

 

 
 

La recollida porta a porta assoleix la majoria d'edat a Catalunya

06/06/2018
Es celebra una jornada per celebrar els 18 anys del porta a porta a Tiana

 
 

Durant la ponència dels tècnics de l’Ajuntament de Tiana, l’Olga Llobet i en Toni Tubau, han presentat l’aplicació Civiwaste, una app mòbil per facilitar la comunicació entre la ciutadana i l’Ajuntament en matèria de gestió de residus.

 

 

 

 
 

Augmenta el nombre de pesticides disruptors endocrins en els aliments

 

18/06/2018

L'edició de 2018 del reportatge Directo a tus hormonas. Guía de alimentos disruptores, d'Ecologistes en Acció, alerta de l'elevada presència de residus de plaguicides en aliments a partir de les dades de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició. 

 

Dues escoles de les Garrigues s'enduen els principals premis del concurs Apilo XII de recollida de piles usades

17/06/2018

L’escola Mare de Déu de Montserrat, de l’Albagés, premiada com a centre educatiu amb més piles recollides de tot Catalunya, i Els set focs, de Bellaguarda, el que més n’ha aconseguit per alumne. 

 

 
 

Entitats i escoles de l'Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella participen en la plantació d'escocells

17/06/2018

Els alumnes de diversos centres educatius i les entitats col·laboren en la plantació d'escocells a la ciutat per aconseguir una Barcelona més verda i sostenible.

 

Entra en funcionament l'Estació Regeneradora d'Aigua (ERA) del Prat de Llobregat

17/06/2018

 S'ha activat el terciari de la depuradora del Llobregat. L'aportació d'aigua regenerada té com a objectiu frenar la intrusió salina a l'aqüífer del delta del Llobregat.

 

 
 

Ja ha arribat a Barcelona el primer autobús articulat 100% elèctric d'Irizar

15/06/2018

Fabricat al País Basc, destaca per les solucions avançades en tecnologia i l'estètica audaç. Però el seu punt fort és el medi ambient, ja que no emet cap tipus de contaminant. Procedent de la fàbrica d'Aduna, a Guipúscoa, aquesta setmana ha arribat al centre operatiu de negoci del Triangle Ferroviari el primer dels quatre autobusos Irizar 100% elèctrics de 18 metres i tecnologia avançada adquirits per TMB. Els altres tres aniran arribant de manera progressiva fins al 29 de juny vinent.

 

‘La Bona brossa’ donarà valor social a la recollida selectiva al Baix Camp

 

14/06/2018

El Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa presenten un projecte pioner que vol assolir el 60% de la recollida selectiva amb la col·laboració dels veïns dels municipis. 

Segons el cànon imposat per la Unió Europea, l’any 2020 es penalitzarà econòmicament els percentatges baixos de recollida selectiva fent que aquest increment augmenti un terç del cost actual.

 
 

La Setmana del Medi Ambient de Terrassa conclou amb una festa al Parc de Vallparadís

13/06/2018

La Festa del Medi Ambient ha posat punt i final a una setmana d'activitats que en aquesta ocasió ha tingut per lema "L'aigua, un bé públic per a tothom!".

 

Instal·len caixes niu per a la reproducció i control dels ratpenats a Tordera

12/06/2018

Es tracta d'una nova mesura de control biològic de plagues i insectes, tal com s'ha fet en la lluita contra la processionària del pi.

 

 
 

L’institut Palau Ausit de Ripollet guanya el V Electrocat de Santa Perpètua

 

11/06/2018

L’equip d’estudiants del Grau Superior d’Automoció de l’Institut Palau Ausit de Ripollet va guanyar la cinquena edició de l’Electrocat de Santa Perpètua, amb un prototip elèctric construït pels alumnes. 

 

Sabadell triplica les instal·lacions solars fotovoltaiques municipals i redueix gairebé un 3% el consum de gas i electricitat

11/06/2018

Entre les millores introduïdes hi ha, en primer lloc, diverses inversions que s’han fet en l’enllumenat interior de 39 edificis municipals per fer-los més eficients.  

 

 
 

500 km2 del litoral gironí seran vedats o gestionats pel sector pesquer amb assessorament científic

11/06/2018

El Departament d’Agricultura dona suport al sector, que regularà l’accés i l’esforç de pesca a l’interior d’aquestes zones amb assessorament científic. 

 

Les Balears, pioneres en la lluita contra el plàstic gràcies al Sistema de Dipòsit

11/06/2018

Durant la fira del Medi Ambient 2018, les entitats impulsores de la campanya ‘Per una mar sense plàstic’ han fet una demostració de com, quan els envasos tenen un valor econòmic (10 cèntims), no acaben abandonats.

 

 
 

Argelaguer s’avança als altres municipis i pagarà el nou sistema de recollida de deixalles per gestió de residus l’any 2020

10/06/2018

Argelaguer vol aplicar el més aviat possible el nou sistema de pagament per la gestió del reciclatge, i confirma que el 2020 els veïns pagaran segons els resultats obtinguts de la recollida. 

 

L'Ajuntament de Rubí homenatja les escoles amb la Gala 50/50

 

08/06/2018

La Gala 50/50 ha homenatjat els centres públics rubinencs que han estalviat 300.000 euros en aquests 5 anys de vida. 

 

 
 

Avià explica les seves accions d'estalvi energètic a Europa

 

08/06/2018

L’Ajuntament d’Avià ha estat un dels convidats a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), que s’ha celebrat a Brussel·les entre el 5 i el 7 de juny i ha estat organitzada per la Comissió Europea. 

Mataró fomenta una mobilitat més sostenible amb una xarxa de punts de recàrrega gratuïta per a vehicles elèctrics

08/06/2018

La presentació ha coincidit amb el Dia Mundial del Medi Ambient i amb la celebració a Catalunya de la Setmana de l’Energia –l’Ajuntament de Mataró s’hi ha adherit–, i a Europa de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.

 

 
 

BCN Smart Rural, un projecte per impulsar el desenvolupament territorial amb estratègies innovadores

07/06/2018

El projecte té com a finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per frenar la despoblació i la desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, així com facilitar nous recursos productius als sectors forestal, energètic i alimentari.

Granollers retornarà la meitat de l'estalvi econòmic que aconsegueixin els centres educatius participants al programa 50/50

07/06/2018

Els centres educatius destinaran els diners a béns i serveis per augmentar l'estalvi i l'eficiència energètica. S'han presentat els resultats de la 3a Marató de l'Estalvi Energètic, amb l'objectiu de promoure l'estalvi d'aigua i electricitat i, sobretot, de conscienciar la comunitat educativa - alumnes, professors, famílies- de la necessitat de fer un consum energètic responsable.  

 

 
 

Es consolida la nidificació de la gavina corsa al Port de Barcelona

06/06/2018

Personal tècnic de la Xarxa De Rescat de Fauna Marina de la Generalitat (XRFM), juntament amb un grup expert investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han completat el cens de la població reproductora de gavina corsa a la costa de Barcelona, una espècie catalogada en perill d’extinció.

La Generalitat prohibirà el plàstic d'un sol ús a les seves dependències

06/06/2018

El conseller Calvet durà la proposta al proper Consell Executiu i servirà perquè els diferents departaments deixin de fer sevir plàstic d’un sol ús en ampolles de begudes, coberts, plats, gots i bastonets per remenar. La prohibició s’aplicarà tant en els productes d’ús intern com en els utilitzats en actes públics i actuacions de difusió.

 

 
 

Recollida porta a porta i contenidors intel·ligents: nous sistemes de recollida de residus a l'àrea metropolitana

06/06/2018

Diversos municipis metropolitans ja apliquen aquests nous models de recollida de residus. Els ajuts de l'AMB als ajuntaments, d'un total de 4 milions d'euros, han facilitat el disseny d'una vintena de projectes de canvi de sistema.

 

Blanes, Lloret i Tossa s’uneixen al pla integral d’’Ecovidrio’ per incrementar el reciclatge a l’estiu

 

06/06/2018

Més de 500 establiments hotelers de la Costa Brava Sud participen en la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’, que inclou entregar 500 cubells per facilitar el transport de residus de vidre

 
 

L’art i la sensibilització del medi ambient units a l’exposició del Sitges ReciclArt

05/06/2018

 
 

En el marc de la 3a edició del Festival Sitges ReciclArt 2018, 14 artistes mostren les seves creacions de reciclatge i art responsable per sensibilitzar sobre la problemàtica dels residus de plàstics als oceans i la incidència dels hàbits de consum sobre el medi ambient.

 

 

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Olot impulsa un pla de recuperació dels horts al voltant del Montsacopa

Més de 400 nens i nenes de Girona venen al mercat dels productes dels seus horts escolars

 
 

Arenys de Mar tirarà endavant el projecte d’horts urbans

 
 

Aigua

 
 

Una exposició recorda els 10 anys de plantacions de les escoles a les platges d'Arenys

Finalitza la naturalització de la platja del Far a Vilanova i la Geltrú

 
 

Manresa es fa seva la llera del Cardener amb la Festa del Riu

 
 

Biodiversitat

 
 

Un projecte europeu destinarà 2,5 M€ per a protegir les vernedes

Les oliveres mil·lenàries del Sénia aspiren a convertir-se en Patrimoni Agrícola Mundial

 
 

Capturat el linx ibèric vist la setmana passada a Catalunya

Territori i Sostenibilitat licita la restauració de praderies de posidònia a l'Alt Empordà

 
 

Prova pilot de naturalització d’espais verds a Gavà

Els ocells de l'Escola Mediterrània a Viladecans surten del niu

 
 

Canvi climàtic

 
 

Tècnics i càrrecs electes de diputacions de tot l'Estat participen en una trobada sobre energia i clima a la Diputació de Tarragona

 
 

Educació ambiental

 
 

L’Institut Sant Quirze clou el projecte europeu “Eco Environment Curiosity as an opportunity”

El parc de Can Vidalet a Esplugues obre la seva Aula d'Educació Ambiental

 
 

Energia

 
 

L’Escola Sant Julià guanya la 2a Cursa Solar de Sabadell

La UAB deixarà de generar 13.000 tones de CO2 gràcies a l'energia verda

 
 

Comencen les obres d'una nova instal·lació solar fotovoltaica d'autoconsum a Vilassar de Dalt

Girona instal·larà una caldera de biomassa a l'Escola Carme Auguet

 
 

Cloenda del programa d'auditories energètiques a Igualada

La lluita contra la pobresa energètica arrela als barris de Barcelona

 
 

Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú ofereix formació en estalvi energètic

Les Planes d’Hostoles enllesteix un nou pou que bombarà l’aigua amb energia solar

 
 

Castellar del Vallès impulsa una línia d’ajuts per finançar auditories energètiques en habitatges particulars

Barcelona participa a la Setmana de l’Energia

 
 

Badalona participa en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

 
 

Mobilitat

 
 

La Diputació de Barcelona presenta un itinerari de vianants i bicicletes entre Vic i Manlleu

Més de 400 infants participen a la 20a bicicletada escolar de Vic

 
 

Almussafes estrena un pas de vianants en 3D que fa frenar els cotxes

Solsona disposarà de passos de vianants "intel·ligents"

 
 

Món rural

 
 

La Diputació de Barcelona destina més de dos milions d’euros en sensibilitzar contra els incendis forestals aquest estiu

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Rubí dona un impuls al reciclatge al sector de l'hosteleria

Una ciutadania cada vegada més compromesa amb el reciclatge a Les Franqueses

 
 

Robatoris i coaccions als punts verds de barri de Barcelona

S’engega una campanya per fomentar la recollida selectiva de la matèria orgànica a El Vendrell

 
 

Vilobí d'Onyar estrena el nou sistema de recollida de residus porta a porta

 

 

Recursos
 

El Consistori Infantil de Vic presenta la campanya de sensibilització ambiental a l’alcaldessa

 
 

La campanya, que està formada per dos vídeos que fan referència a l’abocament de residus al vàter i el desbordament dels contenidors, respon a l’encàrrec que els va fer l’alcaldessa a principi de curs.

 

 

 

 

 

 

MedusApp: Una aplicació per localitzar meduses a les platges

Un grup d'investigadors, liderats per César Bordeore, de la Universitat d'Alacant, han desenvolupat una aplicació que serveix per a la localització d'aquests animals a les platges.
MedusApp és una aplicació de ciència ciutadana.

 

S'ha acabat el bròquil!


Nova campanya del Consorci del Bages per a la gestió de residus. Reciclar no és una opció. És la teva obligació

 
 

Més Recursos

 
 

D'on ve l'aigua de l'aixeta?

Deuwatts: Biodiversitat urbana

 
 

“Dades del medi ambient a Catalunya 2017"

 

Bones Pràctiques
 

40 anys de la Reserva de la Biosfera del Montseny

 
 

La UNESCO va declarar el 28 d’abril de 1978 el massís del Montseny com a Reserva de la Biosfera, una figura del programa l’Home i la Biosfera (MAB), que té com a finalitat fomentar solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l’educació en una àrea geogràfica determinada.

 

 
 

Barcelona forma especialistes en atenció domiciliària per a combatre la pobresa energètica

 

La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu ASSIST, que busca solucions tècniques i socials per a aquest problema. Prop de 90 professionals podran identificar i gestionar situacions de vulnerabilitat energètica.

Primer any del Programa d’Auditories i Intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica de la Diputació de Barcelona

El programa té com a finalitat millorar l’eficiència energètica dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduir les despeses de subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas) i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries.

 

 
 

Arenys de Mar instal·la el primer abalisament ecològic de Catalunya

Arenys de Mar acaba d'instal·lar un sistema d'abalisament ecològic per protegir les zones de bany de les platges d'Arenys de Mar. El sistema pretén ser el màxim de respectuós possible amb el fons i la vida marina associada del litoral arenyenc.

 

Igualada projecta un dipòsit de reg amb aigua freàtica al Parc Central

La intervenció portarà aigua des d’un pou subterrani situat al Cementiri Vell fins a un dipòsit en aquesta nova zona verda de grans dimensions.

 
 

La nova àrea d’emergència de Tiana ja ha començat a funcionar


Medi Ambient de l'Ajuntament de Tiana ha repartit les noves targetes personalitzades que obren la nova àrea, ubicada al Camí Dalt d'Alella. Tiana recull la brossa selectiva porta a porta i disposa d'aquesta àrea per donar cobertura a les necessitats puntuals dels veïns i veïnes que no poden participar del servei en l'horari establert.

 

La primera edició de Vilabicis solidàries finalitza amb el lliurament de les bicicletes restaurades

VilaBicis Solidàries és un programa de Formació i Inserció–Pla de Transició al Treball (PFI-PTT) de l’especialitat d’Auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques de Vilafranca va començar el passat mes de febrer.

 
 

Badalona ja disposa de la primera planta fotovoltaica en règim d’autoconsum


La instal·lació, ubicada a l’edifici del Mercat de La Salut, produirà el 30% de l’energia consumida a les dependències municipal amb un estalvi energètic previst de 8.000 euros anuals.

Nou empreses vinculades al turisme al delta de l'Ebre, acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible

El director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, ha lliurat  la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a nou empreses vinculades a activitats turístiques dins d’aquest àmbit, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.

 

 
 

Barcelona posa en marxa dues façanes fotovoltaiques

 
 

Aquest any es posaran en marxa dues façanes fotovoltaiques, a la mitgera del pont de Marina i a la dels jardins de Josep Goday i Casals, que incrementaran en un 30% l’energia generada per les deu que ja funcionen a la ciutat. A més, s’estan desenvolupant tres projectes nous en diversos espais.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Seguretat i sostenibilitat als nous cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona

Sant Cugat acull una marató d'idees per acaba amb el malbaratament alimentari

 
 

Recol·lectors de residus sòlids

Eurecat dedica dotze projectes a la innovació en sostenibilitat i eficiència energètica

 
 

Els nadons s'arrelen a Calaf plantant una alzina

La bassa de Can Dunyó

 
 

Neix EducaCont, un projecte col·laboratiu per un aire més net

 
 

La Dada

 
 

El nombre de vehicles elèctrics a la Riera de Caldes s'ha duplicat

 
 

El nombre de vehicles elèctrics a les poblacions de l’Eix de la Riera de Caldes s’ha doblat en els darrers catorze mesos, segons constata un estudi realitzat aquest mes de maig pel Departament de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Santa Perpètua.

 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 4 al 8 de juny s'ha celebrat  la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en uns anys.

 

 
Agenda
 

25/05/2018

Sitges ReciclArt

18/06/2018

Jornadas sobre Biometanización de RSU 2018

 
 

21/06/2018

6a Nit de l'eficiència

21/06/2018

Mireu allà dalt: el solstici d’estiu observant el cel nocturn

 
 

22/06/2018

Jornada: "Industria tèxtil i Sostenibilitat"

27/06/2018

Economia cooperativa en l’àmbit local (mobilitat, telecomunicacions i energia)

 
 

27/06/2018

Jornada de presentació dels resultats obtinguts al projecte “Anàlisi de la vulnerabilitat sectorial al canvi climàtic dels municipis catalans”

28/06/2018

Jornada fenològica: Observem el canvi climàtic seguint els ritmes de la natura

 
 

03/07/2018

Presentación estudio " Los ciudadanos y la economía circular"

03/07/2018

Jornada sobre espècies exòtiques invasores al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa

 
 

06/07/2018

La Font Màgica de Montjuïc

07/07/2018

Biovideojoc

 
 

13/07/2018

La nit dels ratpenats

13/07/2018

La Font Màgica de Montjuïc

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube