Mataró fomenta una mobilitat més sostenible amb una xarxa de punts de recàrrega gratuïta per a vehicles elèctrics

08/06/2018 - 09:19

La ciutat s’adhereix a la Setmana de l’Energia i celebra el Dia del Medi Ambient

L’alcalde, David Bote; el regidor de Sostenibilitat, Miquel Àngel Vadell, i el regidor de Serveis Centrals, Seguretat i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, han presentat la xarxa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que s’està posant en marxa a la ciutat, així com altres iniciatives que afavoreixen una mobilitat més sostenible per la reducció d’emissions de CO² a l’atmosfera.

Mataró està creant durant el 2018 una xarxa amb punts de recàrrega gratuïta per a vehicles elèctrics (motos i cotxes), situats tant a la via pública com a diferents aparcaments públics, perquè en faci ús la ciutadania i les empreses que ho necessitin. El 13 punts tenen una capacitat conjunta i simultània per a 34 vehicles. Alguns ja es troben en funcionament i d’altres es preveu que es posin en marxa properament. L’Ajuntament i PUMSA han invertit en conjunt més de 170.000 € en la instal·lació dels punts de càrrega, i han comptat amb subvencions del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat per import de 21.000 €. S’estima que l’Ajuntament tindrà una despesa de 22.700 € pel consum anual dels carregadors instal•lats a la via pública.

En concret, hi ha 6 punts ubicats a la via pública: carrer de Finlàndia –ja en funcionament–; i carretera de Barcelona, 92/seu de MESSA-Tub verd; avinguda de la Gatassa; carrer de Pablo Ruiz Picasso; Muralla de la Presó i passeig Marítim, que entraran en servei properament. També hi ha 6 punts més ubicats en aparcaments públics, tots ells ja en marxa: plaça de les Tereses, plaça de Cuba, plaça de Granollers, Espai Firal Parc Central, TecnoCampus i Port de Mataró.

La creació de la xarxa de punts de recàrrega s’emmarca en el Pacte per la Mobilitat, concretament forma part del Pla d’implementació urbana del vehicle elèctric (PIUVE). L’objectiu és reduir les emissions contaminants associades a la utilització de vehicles de gasolina i dièsel perquè Mataró esdevingui una ciutat cada vegada més sostenible i amable.

Els interessats poden demanar gratuïtament la targeta de vehicles elèctrics que ofereix la possibilitat de fer recàrregues a la xarxa de punts gestionats per l’Ajuntament de Mataró, l’empresa municipal PUMSA, el TecnoCampus Mataró-Maresme, Mataró Energia Sostenible (MESSA) i el Port de Mataró sense cost per a l’usuari. Es pot sol·licitar per Internet, a les oficines del Servei d’Atenció Ciutadana, o a través del 010 (des de fora de Mataró 807 11 70 10).

D’altra banda, l’Ajuntament ofereix un descompte del 75 % en l’Impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) per als vehicles elèctrics. En el cas dels vehicles híbrids, la bonificació és del 70 % de la quota. També bonifica en un 95 % l’impost d’obres per instal·lar sistemes de recàrrega elèctrica en garatges col·lectius.

Renovar la flota municipal amb vehicles més sostenibles

L’Ajuntament aposta també per reduir les emissions del seu parc de vehicles. En els darrers mesos ha incorporat 3 vehicles elèctrics per a la brigada municipal, i té previst adquirir-ne 6 més aquest any. D’altra banda, aquest any també està previst la renovació de part de la flota de vehicles del servei de neteja viària: es preveu la incorporació de 14 vehicles lleugers elèctrics, entre furgonetes i motocicletes d’inspecció i vehicles de servei.

En el cas de Mataró Bus, l’any passat es van adquirir dos nous autobusos híbrids i amb el nou contracte del servei es preveu renovar progressivament tota la flota (actualment són 23 vehicles) i ampliar-la fins a la trentena amb la incorporació d’autobusos sostenibles, híbrids o elèctrics per renovar el parc.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, Mataró Bus reparteix avui entre els seus usuaris noves fundes per conservar els títol del transport, amb la nova imatge dels vehicles híbrids.

Acords amb Som Mobilitat

La societat municipal PUMSA té previst signar en breu un conveni amb la cooperativa nascuda a Mataró Som Mobilitat per potenciar l’ús de vehicles elèctrics compartits a la ciutat. L’acord preveu que els vehicles de la cooperativa puguin estar disponibles per al seu ús en diferents aparcaments públics gestionats per PUMSA.

El TecnoCampus i Mataró Audiovisual han signat també acords amb Som Mobilitat per promoure l’ús de vehicles elèctrics en servei de pagament per a ús a la comunitat d’empreses i treballadors del parc –en el cas del primer– i al personal de l’entitat pública empresarial que depèn de l’Ajuntament –en el cas de la segona–. Els vehicles elèctrics estan situats a l’aparcament del TecnoCampus, on disposen de punts de recàrrega.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Mataró Bus ha presentat tres nous autobusos híbrids, que rebaixen l’edat mitjana de la flota i suposen millores en la sostenibilitat ambiental, l’accessibilitat i la seguretat. El 68 % de la flota operativa de Mataró Bus ja és híbrida.

Notícia

L’edició del 2024 se celebrarà del 2 de febrer a l’1 de març i s’hi podrà participar tant a nivell d’edifici o equipament com a títol individual

Notícia

S'ampliarà la xarxa metropolitana pública actual de 10 a 102 a finals del 2024

Butlletí