Butlletí 325 - Andreu Escrivà: “Aquest és un llibre perillós perquè dóna esperances de revertir el canvi climàtic"

25-04-2017 al 08-05-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 325 - Andreu Escrivà: “Aquest és un llibre perillós perquè dóna esperances de revertir el canvi climàtic"

 
  25-04-2017 al 08-05-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Andreu Escrivà: “Aquest és un llibre perillós perquè dóna esperances de revertir el canvi climàtic"

08/05/2017

 
 

Andreu Escrivà ha guanyat el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb ‘Encara no és tard’, una anàlisi esperançadora sobre el canvi climàtic. L'assaig és una anàlisi global del canvi climàtic, que va més enllà de la vessant purament científica i incorpora factors psicològics, sociològics i fins i tot el paper que hi juguen les arts en la nostra concepció de l’escalfament del planeta.
 

 
 

Reportatges

 
 

El fomento de la fotovoltaica de autoconsumo en la administración pública local: el caso de la Diputación de Barcelona

 
 

Albert Vendrell Roca, técnico de la Oficina de Cambio Climático y Sostenibilidad de la Diputación de Barcelona, analiza en este artículo, publicado en la revista ROP, la Revista de los Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos, la estrategia de la Diputación de Barcelona para el fomento de la fotovoltaica de autoconsumo en la administración pública local.

 
 

Opinions

 
 

Estirar més el peu que la sabata

08/05/2017
Ramon Folch

Sorprèn i inquieta que el Consejo de Seguridad Nuclear es despengés dies enrere amb la proposta d’ampliar la vida útil de les centrals nuclears dels 40 anys convencionalment admesos fins als 60, o més i tot...

Reflexions sobre la selecció de grup

04/05/2017
Jaume Terradas

Darwin introduí la idea que la selecció podria no actuar només a nivell dels individus sinó també a altres nivells. Era una extensió lògica de la seva teoria.

 
Notícies
 

La Diputació de Barcelona impulsa la reducció del soroll a les ciutats i pobles

28/04/2017

 
 

La Diputació ha presentat una mostra de les accions que porta a terme per donar suport al món local en la lluita contra la contaminació acústica en el marc de la Setmana Sense Soroll. Del 24 al 30 d'abril diverses administracions i entitats, entre les quals la pròpia Diputació, impulsen la primera Setmana sense soroll a Catalunya, que amb el lema 'Silenci si us plau' té com a objectiu conscienciar sobre el soroll i els seus efectes.

 
 

L'AMB gestionarà 60 milions d'euros, el 50% provinent de fons europeus, per a projectes metropolitans

08/05/2017

Del total dels fons, 5,2 milions d'euros es destinaran a seguir desenvolupant la plataforma SMART AMB; 29,6 M€ seran destinats a augmentar l'eficiència energètica d'edificis i infraestructures públiques. Finalment, es destinaran 25,2 M€ a finançar projectes destinats a la conservació, protecció i desenvolupament dels sistemes naturals.

Granollers acull una trobada del projecte Thermos

 

05/05/2017

Des del mes d’octubre l'Ajuntament de Granollers participa al projecte europeu THERMOS, finançat per la convocatòria de recerca i innovació del programa europeu Horizon 2020 d'eficiència energètica, una eina eficaç que finança projectes d'investigació i innovació a empreses, centres tecnològics i entitats públiques  

 
 

Súria preveu implantar la recollida de residus porta a porta a final d'aquest any

05/05/2017

L'Ajuntament de Súria té la intenció de tirar endavant la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta aquest 2017, probablement a final d'any. A hores d'ara s'està elaborant la proposta d'implantació d'aquest model, que el consistori preveu presentar a les entitats veïnals de la vila en diverses xerrades abans de la seva posada en marxa.

Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat

05/05/2017

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat tot un seguit d’activitats programades al voltant del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (26 d’abril) que tenen per objectiu conscienciar la ciutadania sobre la contaminació acústica a la ciutat.

 
 

La B30 inicia un nou camí per ser un referent del sud d'Europa en la implantació de l'Economia Circular

05/05/2017

L'Associació Àmbit b30 ha posat els fonaments per implementar al seu territori el model d'Economia Circular ampliant així les seves capacitats com a referent industrial i del manufactura avançada del sud d'Europa

Aposta per crear un nou espai protegit entre Sabadell i Terrassa

 

05/05/2017

L’Ajuntament de Sabadell aposta per crear un nou espai protegit entre Sabadell i Terrassa, el parc de la Grípia-Ribatallada. El consistori ja ha començat a treballar amb l'Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (Adenc), una de les entitats impulsores d’aquest projecte, per fer realitat la protecció del parc.

 
 

Posada en marxa d'un nou sistema de recollida de petits envasos a Premià de Dalt

04/05/2017

L'Ajuntament de Premià de Mar ha instal.lat un sistema de recuperació d'envasos pioner. En dipositar els envasos a l’estació de reciclatge, aquesta lliura una recompensa que serà bescanviada per l’entitat premiadora. Per tant, es crea una experiència positiva per a la persona que fa el gest de reciclar.

 

València es convertirà en capital de la bicicleta durant el certamen Bicifest

04/05/2017

Les jornades Bicifest convertiran a València en capital de la bicicleta del 8 al 14 de maig per tal de fomentar l'ús i la cultura d'aquest mitjà de transport a la ciutat a través d'actes als barris, formació, debats, tallers, cinema i punts de revisió gratuïts.

 
 

Catalunya participa amb 199 accions de neteja a la Campanya Let's Clean up Europe

28/04/2017

 Els dies 12, 13 i 14 de maig se celebra la campanya Let's Clean up Europe, que consisteix en l'organització de jornades populars de neteja als espais naturals. A Catalunya, entitats públiques i privades organitzen neteges en 197 entorns naturals del nostre país, on hi poden participar ciutadans de totes les edats.

El soroll provoca 16.600 morts prematures l’any

 

27/04/2017

Investigadors de la UAB han traçat l’impacte del soroll ambiental en les ciutats europees en un informe de l'AEMA. Almenys 100 M d’europeus estan exposats a nivells de soroll per sobre del valor de la UE. El soroll provoca molèsties en més 31 M d’adults, trastorns del son en més de 13 M, 72.000 hospitalitzacions i 16.600 morts prematures l’any.

 
 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

Quatre municipis vallesans comencen una prova pilot per controlar la fertilitat dels senglars

Dos nous hotels d'insectes a parcs metropolitans

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Diputació de Barcelona seleccionada per formar part del partenariat d’adaptació al canvi climàtic de l’Agenda Urbana de la Unió Europea

 
 

Contaminació

 
 

Olesa celebra la Setmana Sense Soroll amb una ruta urbana per mesurar els decibels en diversos punts del municipi

 
 

Mobilitat

 
 

Presentada la proposta de millora de la mobilitat al centre de San Just

Primers passos per per iniciar l’elaboració del Pla de Mobilitat dels dos Vallessos

 
 

La Palma de Cervelló ja disposa del Pla de mobilitat urbana sostenible

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Editat el Pla de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat dels parcs del Garraf i Olèrdola

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La Segarra ampliarà el servei de recollida selectiva porta a porta a tota la comarca

Solsona i Olius implantaran el sistema de recollida de residus porta a porta

 
 

Olesa de Montserrat renova i amplia tots els punts de contenidors del municipi

Terrassa aprova l'adquisició de dos camions de recollida lateral amb un sistema de compra més àgil

 
 

L’Ajuntament de Molins de Rei contracta un nou servei de neteja per 8’4 milions d’euros

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Olesa de Montserrat ja disposa del Pla de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental

 
Recursos
 

sssSilenci! el nou video dels Supermonts que demana controlar el soroll per no molestar

La Croada contra l'incivisme segueix avançant amb l'ajuda dels Supermonts que recullen les queixes i suggeriments de la ciutadania per aconseguir un municipi millor. En aquesta ocasió, el SuperSeny i el SuperNegre presenten un video que recorda a la ciutadania que cal controlar el soroll per no molestar.

I tu, com et mous?Com et desplaces per anar i tornar de la feina? En cotxe, moto, bicicleta, transport públic o a peu? Està comprovat que la bicicleta és un dels millors aliats dels nuclis urbans. No obstant això, cal que tinguis present aquestes recomanacions.

 
 

S'obre el termini per a la presentació de candidatures dels Premis Ciutat Sostenible

 
 

L'any 2002 la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport de Fira de Barcelona, va crear els Premis Ciutat Sostenible com a reconeixement a l'esforç dels municipis al desenvolupament sostenible. Aquests premis de periodicitat anual s'atorguen a aquells municipis de més de 5.000 habitants i Ens Locals Supramunicipals en els quals s'hagin executat satisfactòriament actuacions dirigides a la sostenibilitat. El termini està obert fins el 7 de Juliol de 2017

 
Bones Pràctiques
 

Descomptes del rebut de la brossa amb una app per incentivar el reciclatge

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha creat una aplicació per a telèfons mòbils que permetrà identificar les persones que reciclen correctament i premiar aquelles que ho facin bé amb un descompte en el seu rebut de la brossa.

Es presenta el nou servei per potenciar l'ús de la bicicleta al campus UAB

El Servei BiciUAB és un centre integral de la bicicleta, situat en un local a l’interior de l’estació de FGC, que vol fomentar l'ús d'aquest vehicle com a mitjà de transport quotidià i sensibilitzar sobre la necessitat de practicar una mobilitat més sostenible.

 
 

Alumnes del Prat construeixen i instal·len caixes niu per afavorir la biodiversitat urbana


Un grup d’alumnes de l’Institut Les Salines que cursen un cicle formatiu de Producció Agrària han construït caixes niu que després han instal·lat en alguns llocs específics del parc Nou.

L'Espai Marfa, primer equipament escènic de Girona que obté el Distintiu de Garantia Qualitat Ambiental

Es tracta d'un reconeixement que atorga el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i que guardona l'ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental de la gestió dels espais culturals, entre d'altres.

 
 

Mollet estrena una comissaria de policia més sostenible

 
 

La Comissaria de la Policia Municipal de Mollet del Vallès es trasllada de l'avinguda Jaume I a un edifici més eficient, sostenible i modern. Un dels aspectes més destacats de l'edifici és el criteri de sostenibilitat que s'ha fet servir per elaborar el projecte, ja que s'estalviaran 19 tones anuals d'emissions de CO2.  

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Dia de la conscienciació envers el soroll

Navarcles a punt pel porta a porta

 
 

Tercera temporada del projecte d’horts socials i inclusius a Cervera

Nou conserge per a noves papereres a Sant Climent de Llobregat

 
 

De l'hort a la biblioteca

 
Especials
 

Adaptació al Canvi ClimàticSostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa han donat suport a les accions del món local.

 
Agenda
 

01/05/2017

European Cycling Challenge 2017

03/05/2017

Cicle de jornades i conferències de Any de la Gestió Energètica Eficient

 
 

06/05/2017

Cornellà Natura dins de la Metròpolis Verda

08/05/2017

Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

 
 

08/05/2017

Taller Jardineria sostenible: Plantes per afavorir la biodiversitat i la fauna útil

09/05/2017

Ruta: L'art de visitar un jardí: el roserar del Parc de Cervantes

 
 

10/05/2017

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

10/05/2017

Ruta: ENTRE LA TERRA I EL CEL: BCN Rocks

 
 

13/05/2017

Taller familiar: PETITS GEGANTS: Construïm els gegants

17/05/2017

DIA MUNDIAL DEL RECICLATGE

 
 

17/05/2017

Jornada: Energia i Empresa – Soluciona locals per a l’estalvi i l’eficiència energètica

18/05/2017

6è Congrés Internacional de la Bicicleta

 
 

18/05/2017

Jornada: Prevencio qualitativa. Una nova via cap a la economia circular

18/05/2017

Conferència internacional: "Prevenció qualitativa, una nova via cap a l'economia circular"

 
 

21/05/2017

6ª Festa del Medi Ambient de Subirats

22/05/2017

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

24/05/2017

DIA EUROPEU DELS PARCS NATURALS

27/05/2017

Mercat de 2ª mà i intercanvi a Sant Cugat

 
 

29/05/2017

Taller Jardineria Sostenible: Ajudem als ocells amb la vegetació?

30/05/2017

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

 
 

02/06/2017

SETMANA DE LA NATURA A CATALUNYA

05/06/2017

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

 
 

08/06/2017

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

08/06/2017

Jornada: Educació Ambiental. D'on venim ? Cap a on anem ?

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube