Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

dilluns, 8 maig, 2017 - 10:00 a dimarts, 9 maig, 2017 - 13:59
Sala cotxeres del Palau Robert de la Generalitat de Catalunya
Geolocation

El llibre blanc de l’Energia a Catalunya de l’any 1981, analitzava per primera vegada els escenaris de demanda i oferta energètica en els contexts del Pla Nacional Energètic d’Espanya i de la incipient Comunitat Europea. Garantir el subministrament energètic i reduir la dependència exterior marcaven
el camí. Per a les energies renovables eòlica i solar s’apuntava un paper incert on la investigació centraria la política dels anys següents i la industria representava el 47% del consum energètic avui, tot just suposa el 27%.

Catalunya, 36 anys després, inicia una nova etapa marcada per un consens ampli de la necessitat d’un nou model energètic competitiu, sostenible, distribuït i democràtic on el ciutadà tindrà un paper essencial i actiu que ens portarà, en 33 anys a l’objectiu del 100% d’energies renovables al 2050.

L’energia neta, la digitalització de les xarxes, l’emmmagatzematge de l’energia elèctrica, el vehicle elèctric i el baix preu de les instal·lacions solars permetran un canvi del model energètic que ni tan sols entra en el plantejament de la major part de les estratègies sectorials i territorials avui vigents ni en les inquietuds dels seus agents prescriptors.

El moment és apassionant però ple d’incertesa i de resistències, no solament dels sectors energètics tradicionals, també dels professionals d’altres àmbits que es resisteixen a entendre la diferència entre les energies fòssils i l’urani i les energies renovables. Milers d’anys concentrant energia avui utilitzada en plantes centralitzades que ocupen poc espai versus fluxos energètics del vent, sol i aigua que requereixen de gran superfície de captació.

1. Transició, cap a on? Un nou model energètic en un món canviant
2. Som prou conscients del repte al què ens enfrontem?
3. Estem preparats mentalment i professionalment?
4. Digitalització de l’energia
5. El paper de la xarxa de distribució
6. Els prosumers i agregadors energètics canvien el mercat elèctric?
7. Edificis que produeixen energia i la subministren als cotxes
8. Nous models de finançament

Més informació: Programa i inscripcions


 

Organitzador: 
Institut Català d'Energia
Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí