Cicle de debats sobre transició energètica. La transició energètica de Catalunya

dilluns, 8 maig, 2017 - 10:00 a dimarts, 9 maig, 2017 - 13:59
Sala cotxeres del Palau Robert de la Generalitat de Catalunya
Geolocation

El llibre blanc de l’Energia a Catalunya de l’any 1981, analitzava per primera vegada els escenaris de demanda i oferta energètica en els contexts del Pla Nacional Energètic d’Espanya i de la incipient Comunitat Europea. Garantir el subministrament energètic i reduir la dependència exterior marcaven
el camí. Per a les energies renovables eòlica i solar s’apuntava un paper incert on la investigació centraria la política dels anys següents i la industria representava el 47% del consum energètic avui, tot just suposa el 27%.

Catalunya, 36 anys després, inicia una nova etapa marcada per un consens ampli de la necessitat d’un nou model energètic competitiu, sostenible, distribuït i democràtic on el ciutadà tindrà un paper essencial i actiu que ens portarà, en 33 anys a l’objectiu del 100% d’energies renovables al 2050.

L’energia neta, la digitalització de les xarxes, l’emmmagatzematge de l’energia elèctrica, el vehicle elèctric i el baix preu de les instal·lacions solars permetran un canvi del model energètic que ni tan sols entra en el plantejament de la major part de les estratègies sectorials i territorials avui vigents ni en les inquietuds dels seus agents prescriptors.

El moment és apassionant però ple d’incertesa i de resistències, no solament dels sectors energètics tradicionals, també dels professionals d’altres àmbits que es resisteixen a entendre la diferència entre les energies fòssils i l’urani i les energies renovables. Milers d’anys concentrant energia avui utilitzada en plantes centralitzades que ocupen poc espai versus fluxos energètics del vent, sol i aigua que requereixen de gran superfície de captació.

1. Transició, cap a on? Un nou model energètic en un món canviant
2. Som prou conscients del repte al què ens enfrontem?
3. Estem preparats mentalment i professionalment?
4. Digitalització de l’energia
5. El paper de la xarxa de distribució
6. Els prosumers i agregadors energètics canvien el mercat elèctric?
7. Edificis que produeixen energia i la subministren als cotxes
8. Nous models de finançament

Més informació: Programa i inscripcions


 

Organitzador: 
Institut Català d'Energia
Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Butlletí