Butlletí 304 - Ed Groark: "L’objectiu de renovables 100% és clau per la sostenibilitat de les ciutats"

18-05-2016 al 30-05-2016

 

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 304 - Ed Groark: "L’objectiu de renovables 100% és clau per la sostenibilitat de les ciutats"

 
 

18-05-2016 al 30-05-2016

 
 

Entrevistes | Opinions | Notícies | Reportatges   |   Especials   |   Agenda

 
 

Entrevistes

Inici  
 

‘L’objectiu de renovables 100% és clau per la sostenibilitat de les ciutats’

29/05/2016
Entrevistem Ed Groark, President del Worldwatch Institute

 

 
 

Ed Groark és president del Worldwatch Institute, la prestigiosa organització de recerca que publica anualment el conegut State of the World, publicat en català L’estat del món., que enguany porta per subtítol: Pot ser sostenible una ciutat?. Groark, que prové del món de la consultoria i les TIC, explica en aquesta entrevista perquè el Worldwatch Institute ha decidit centrar-se enguany en les ciutats i la sostenibilitat. En l’edició 2016 el cèlebre anuari incorpora un capítol que ha estat elaborat pel grup de Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’ICTA-UAB sobre el tema de la biodiversitat urbana com a indicadora de sostenibilitat.

 

 
         
 

“El canvi climàtic està alterant el tarannà del Penedès”

30/05/2016
Entrevistem Toni Sisternas, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia

 

 
 

 

Toni Sisternas és regidor de Sant Sadurní d’Anoia. Arrel de la 16a Assemblea de la Xarxa ens parla en aquesta entrevista de com el Penedès s’està adaptant al canvi climàtic i quines polítiques ambientals s’estan posant en marxa al Sant Sadurní, dirigides fonamentalment a aconseguir implementar definitivament l’Agenda 21.

 
         
 

Reportatge

Inici  
 

La invasió de la vespa asiàtica

S'estima que una sola vespa pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia.

 

 
 

 

"S'expandeix com la pólvora" resumeix Joan Pino, subdirector del CREAF, sobre el cas de la vespa asiàtica. Aquesta espècie invasora va arribar a Espanya el 2010 des de França i a dia d'avui ja s'ha establert en gairebé tot el nord de la Península Ibèrica. A l'abril de 2015 el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va dissenyar un pla per combatre aquest preocupant hoste.

 

 
         
 

Opinions

Inici  
 

Idomeni, vergonya nostra

29/05/2016
Ramon Folch

L'evolució no premia l'egoisme, sinó la col·laboració que crea espais de seguretat per a tothom

L’Internet de les petites coses

27/05/2016
Joana Diaz

Internet té efectes irreversibles sobre les coses, des de les petites a les grans, uns efectes que s’acumulen al llarg de generacions.

 

 

  Inici  
 

La canya altera les comunitats d’artròpodes del sòl

30/05/2016

La canya, una planta molt abundant a la ribera de molts rius de la península Ibèrica, altera les comunitats d’artròpodes del sòl i redueix la mida corporal d’aquests invertebrats en els hàbitats naturals que colonitza, segons un estudi publicat a la revista Biological Invasions.

Es reedita el Pacte per la Bossa

30/05/2016
 

La nova pròrroga del Pacte per la Bossa és una reedició del pacte, que es va signar per primer cop l’any 2009 entre l’ARC, els fabricants de bosses de plàstic i les diferents associacions empresarials del sector de la distribució. L'objectiu per al 2020 és reduir un 90% el consum de bosses. 

 

 
         
 

Analitzen la qualitat de l'aire a l'entorn de les escoles de Terrassa

26/05/2016

L'objectiu és tenir una radiografia del nivell de la contaminació de l'aire en els voltants dels centres d'ensenyament, amb l'objectiu d'adoptar, si així ho suggereix l'estudi, mesures orientades a millorar la qualitat de l'aire.

Comença la setmana de la Natura!

25/05/2016
 

Amb el lema “viu la Terra!” és un moment de l’any per connectar amb la natura i prendre consciència de la necessitat de conservar el medi  i el nostre patrimoni natural. La #SetmanaNatura comptarà amb més de 200 activitats a Catalunya, fins el 5 de juny.

 

 
         
 

Descobertes unes riques comunitats de coralls al canyó submarí de Palamós

23/05/2016

Un equip científic ha descobert al canyó de la Fonera, conegut també com el canyó de Palamós, unes riques comunitats de coralls profunds, un ecosistema marí molt vulnerable a l’activitat humana. La pesca pot afectar aquests hàbitats tan vulnerables

 

La Platja del Far de Vilanova es recupera ambientalment amb la creació d'un sistema dunar

23/05/2016

A partir del mes de setembre, i per un període aproximat de quatre mesos, s'inicien els treballs de regeneració de la platja de Sant Cristòfor.

 
         
 

Nou aparcament Bicibox a Castellbisbal

20/05/2016

El Bicibox té capacitat per a 14 bicicletes i permet aparcar-les dins d’unes caixes metàl·liques que donen seguretat contra els robatoris i actes incívics.

Granollers instal·la un sistema innovador per protegir els marges del riu Congost

20/05/2016

Granollers, amb el suport del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs i l’assessorament de l’ACA, ha enllestit la primera fase –amb una inversió de 24.000 euros– d’un projecte de condicionament de diversos marges del riu Congost.

 

 
         
 

Alpicat s’implica amb el reciclatge i la prevenció del malbaratament alimentari

20/05/2016

La plaça del bar de La Unió d'Alpicat ha estat el centre neuràlgic de la jornada –Residus +Alpicat, organitzada per l’Ajuntament, que ha tingut com a objectiu potenciar el reciclatge i la prevenció del malbaratament alimentari.

 

Sant Cugat posa en marxa el programa ‘Cultiva’t’ per la transformació de solars en horts

18/05/2016

La iniciativa pretén posar a l’abast de la ciutadania una xarxa de terrenys de propietat pública o privada per a l’horticultura urbana.

 
         
 

Més notícies

 

 
 

Sitges organitza la V Jornada BioEconomic

La qualitat de l'aire serà el tema central de la Setmana del Medi Ambient a Terrassa

 

 
 

Les festes majors de Sants-Montjuïc seran més sostenibles

 

Activitats a Tarragona per al Dia Mundial del Medi Ambient

 
 

Més d'un centenar d'establiments de Tarragona "separen bé"

 

Castelló fomenta l'alimentació sostenible

 

 
 

Burjassot mostra el treball realitzat als Horts Escolars a través d’una exposició i jornades de trobada de centres

 

En marxa el projecte de recollida d’oli domèstic usat als centres escolars d’Olesa de Montserrat

 
 

Roses disposarà d'una central de biomassa a la zona esportiva

 

 

 

 

Inici  
 

Dibuixeu la vostra ciutat verda!

 

Ciutat Verda és un cicle d’activitats sobre ciutat, medi ambient, salut i dibuix, que té per objectiu donar visibilitat als espais verds de la ciutat i els efectes que tenen sobre la nostra salut.

Decàleg de bones pràctiques per recuperar les fonts de Catalunya

L'ACA crea el decàleg de bones pràctiques per recuperar les fonts de Catalunya i col·labora en la campanya “Recuperem 50 fonts”, organitzada per la XCT i la XVA de Catalunya. La iniciativa de pretén restaurar i recuperar les fonts de Catalunya per a l’ús social.

 

 
         
 

“Ens ho mengem tot”. Com calculem el malbaratament alimentari?

El programa “Ens ho mengem tot” estrena aquest mes un audiovisual per aprendre a calcular els aliments que es llencen als menjadors escolars.
 
 

 

Nova guia per millorar la gestió de la jardineria en espais públics

Disposar d'una jardineria pública de qualitat en els nostres pobles i ciutats és un dels objectius de molts municipis, a partir de sabre fer una tria acurada de les espècies i de la seva correcta plantació i gestió. Això és el que s'explica en el llibre Guia per a la selecció d'espècies de verd urbà. La jardineria, editat per la Diputació de Barcelona. També es disposa d'un,  cercador del verd urbà que està disponible a la web.

 

 
         
 

L’Eixample millorarà l’enllumenat amb una inversió d’1,87 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona ha començat les actuacions de millora de l’enllumenat en diversos trams de vies principals del districte de l’Eixample.

 

Mercats verds a Barcelona

 

El Clot, La Concepció i Horta ja són mercats verds. Al voltant del 50% dels productes que es venen als quatre mercats que de moment participen en aquest programa ja són de proximitat.

 
         
 

L’endoteràpia vegetal com a novetat en els tractaments fitosanitaris a l’arbrat municipal de Mataró

L’Ajuntament de Mataró ha iniciat els tractaments fitosanitaris a l’arbrat, zones verdes i forestals de la ciutat per fer front a les plagues i malalties que poden afectar les espècies vegetals. Com a novetat, s’aplica l’endoteràpia vegetal en els casos més problemàtics.

 

Intercanvi de coneixements i experiències d'hort i cuina

 

L'objectiu de l'activitat realitzada a Manlleu era poder fer un intercanvi de coneixement entre les dues parts, hort i cuina, conceptes que van molt lligats a l'hora de treballar la terra i plantar i també a l'hora d'utilitzar els productes a la cuina.

 
         
 

Estalvi en el consum elèctric a equipaments i enllumenat públic a Berga

L’Ajuntament de Berga redueix la factura elèctrica als equipaments i l’enllumenat municipal i estalvia 90.000 euros el 2015.

 

La recuperació ambiental del Llobregat, a la biennal de Venècia

És un dels projectes arquitectònics que es mostraran com a exemple de millora de la relació de l'usuari amb l'entorn urbà, social i natural.

 
         
 

Informació sobre el mosquit tigre

Tríptic amb consells i mètodes per evitar la proliferació del mosquit trigre, elaborat en el marc d'una campanya a Reus.

Telelectura dels comptadors d'aigua a La Seu d'Urgell

Amb l’objectiu de donar un millor servei i ampliar les prestacions a l’usuari.

 

 
         
 

Martorelles estalvia un 57% en el consum de l'enllumenat públic dels darrers cinc anys

 
 

Analitzant l'evolució d'aquests consums dels darrers cinc anys podem veure que els consums associats a l'enllumenat públic, actualment en contracte de gestió externa per una ESE, s’han reduït en més d'un 47%. En bona part com a resultat de les inversions que va realitzar l’empresa ESE en renovació i millores d'equips i gestió eficient. Aquesta inversió s’ha traduït en un estalvi econòmic de més del 57%, uns 57.000 €/any.

 

 

 

Inici  
 

Setmana de l'Energia 2016

 
 

Del 13 al 17 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2016, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania, amb l'objectiu de sensibilitzar en relació a l'estalvi i l'eficiència energètica.
Està organitzada per l'ICAEN, la Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ÀMB, Diputació de Girona, CILMA, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida.
En aquest especial volem recollir informació sobre energia i sobre els actes que es celebren al voltant de la Setmana.

 

 

 

Dia Mundial del Medi Ambient

05/06/2016

 
 

Al desembre de 1972, l’Assemblea General va designar el 5 de juny com a Dia Mundial del Medi ambient, per sensibilitzar a l’opinió pública respecte de la necessitat de preservar i millorar el medi ambient. La data triada va ser en record al dia en què va inaugurar, a Estocolm en 1972, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi ambient Humà, que va portar a la creació del Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA).

 

 
         
 

12a Jornada Catalana de la Mobilitat

29/06/2016
Teatre Can Gomà, Mollet del Vallès

Nova Setmana del Sector Ambiental de Catalunya

27/06/2016

 

 
         
 

Jornada tècnica: Opcions de finançament en energia sostenible

17/06/2016
Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona

Conferència internacional: Desenvolupament urbà per a ciutats més saludables. Un enfocament transversal per a la Governança local innovadora

13/06/2016

 

 
         
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2016

13/06/2016
Catalunya, Catalunya

 

Water Reuse Conference

13/06/2016
Hotel Vincci Marítimo 4

 
         
 

Festa de la Bicicleta

12/06/2016
Plaça de les Glòries. Barcelona

 

Exposició Adéu Soroll a Esplugues

06/06/2016

 
         
 

Setmana de l'Energia a Les Masies de Voltregà

06/06/2016

1a Festa del Medi Ambient al Parc de Can Zam

05/06/2016

 

 
         
 

16a edició del Mercat de Segona Mà i d'Intercanvi a Vilanova i la Geltrú

05/06/2016

 

Ecofira de Dosrius

04/06/2016

 
         
 

Mercat d’Intercanvi i Segona Mà de Cornellà

04/06/2016

Jornada de reconeixement del patrimoni de pedra seca

04/06/2016
Fundació el Solà

 

 
         
 

Festa del Medi Ambient a Arenys de Mar

04/06/2016

Festa de Participació per a la millora del reciclatge a Arenys de Munt

03/06/2016

 

 
         
 

Tots som natura: de la consciència al compromís

03/06/2016
Palau Macaya de Barcelona

11a Jornada ‘La gestió de residus com a subproductes’

02/06/2016
PARC TECNOLÒGIC DE BARCELONA ACTIVA

 

 
         
 

Jornada: L’extracció de biomassa per a usos energètics com estratègia de prevenció d’incendis

02/06/2016

 

Exposició Actuem amb Energia a Cervelló

01/06/2016

 
         
 

Sessió de formació "OPTIMUS"(Optimitzar l'ús d'energia a les ciutats amb sistemes d'ajuda a la decisió intel·ligent) a Sant Cugat del Vallès

31/05/2016

 

Cicle de jornades tècniques 2016 al castell de Montesquiu: Salut i natura des del món local

31/05/2016

 
         
 

XXV Setmana del Medi Ambient a Terrassa

30/05/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube