Butlletí 298 - Gemma Nohales: "La matèria orgànica és la columna vertebral de la gestió dels residus"

16-02-2016 al 29-02-2016

Fes cli c aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 298 - Gemma Nohales: "La matèria orgànica és la columna vertebral de la gestió dels residus"

 
  16-02-2016 al 29-02-2016  
 

Notícies   |   Opinions   |   Destaquem   |   Entrevistes   |   Especials   |   Agenda

 
 

Entrevistes

Inici  
 

"La matèria orgànica és la columna vertebral de la gestió dels residus"

29/02/2016

Gemma Nohales ens explica els resultats del projecte SCOW i la importància de que es faci una bona recollida i tractament de la matèria orgànica

 

 
 

SCOW(Selective Collection of the Organic Waste in Tourist Areas and Valorisation in Small-scale Composting Plants) és un projecte europeu que té com a finalitat la promoció de nous models de recollida i de reciclatge de la matèria orgànica. El projecte ha estat coordinat per Marta Vila i Gemma Nohales des de l’àrea de Residus i Cicle dels Materials de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i hi han participat un total de 6 països.

 
 

“Ens correspon el lideratge i suport a les entitats locals per assolir les fites ambientals que ens marca Europa”

29/02/2016

 
 

Immaculada Costa és vicepresidenta de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i Diputada de la Diputació de Tarragona. Arrel de la 16a Assemblea de la Xarxa ens parla en aquesta entrevista del paper de la Xarxa com a coordinadora de les administracions locals en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat i dels reptes de futur de la Diputació de Tarragona en aquest àmbit.

 
 

Opinions

Inici  
 

Fairphone 2, un mòbil més just, més durable i menys impactant

29/02/2016
Ana Villagordo

Un telèfon en el que pots confiar. Un mòbil just. Un producte que no te la juga, que no et menteix ni et manipula. Que dura més de dos anys. Que es pot reparar. Que diu el que és i ho és.

Efímer versus perdurable

23/02/2016
Ramon Folch

"Un clavell vermell al trau i un gec per a tota la vida, que de negre sembla blau"... Frederic Longàs posà música a aquests versos de Josep M. de Sagarra

 
 

Com afecta la salut infantil l’Acord de París?

18/02/2016
Rocío Román

 
 

Després de les sessions mantingudes per la Conferència de les Parts entre el 3 de novembre i l’11 de desembre de 2015, el 12 de desembre de 2015 es va aprovar l’Acord de París.

 
 

Notícies

Inici  
 

Barcelona adjuntarà en la factura de la llum consells per reduir el cost

29/02/2016

L’Ajuntament de Barcelona introduirà un díptic informatiu a la propera factura d’Endesa d’unes tres-centes deu mil llars de la ciutat. En l’imprès s’inclouran consells per reduir el cost d’aquesta factura i recomanacions per ajustar la potència contractada a les necessitats reals.

Pla de mobilitat sostenible per al Museu Marítim de Barcelona

24/02/2016

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla de mobilitat sostenible del Museu Marítim de Barcelona. Es tracta d'un document amb un total de 24 propostes que es poden agrupar en dos grans blocs de cara a millorar la mobilitat dels treballadors com també la dels visitants i de l'entorn

 
 

Badalona aposta per una mobilitat urbana més sostenible

24/02/2016

Badalona, A Coruña, Barcelona, Cadis, Madrid, Oviedo, Pamplona, Santiago de Compostel·la, Saragossa i València encapçalen una inciativa amb l’objectiu de canviar la mobilitat actual

Tiana assumeix la presidència dels municipis per la recollida porta a porta

24/02/2016

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de ‎Tiana‬, el sr. Xavier Doñate ha estat anomenat nou president de l'Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta per 4 anys.

 
 

Els centres educatius de Sabadell reafirmen els seu compromís amb l'Agenda 21 Escolar

23/02/2016

Un total de 33 centres educatius de Sabadell van signar, el dijous 18 de febrer, al Casal Pere Quart, l’adhesió al programa municipal Agenda 21 Escolar del curs 2015-2016.

L’escola Pompeu Fabra es suma als equipaments escolars telegestionats de Manlleu

23/02/2016

Seguint les recomanacions de l’Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO) i d’acord amb l’experiència acumulada en instal·lacions similars fetes per l’Ajuntament de Manlleu els últims deu anys , s’ha fet una renovació energètica activa per modernitzar el sistema de control, regulació i monitoratge per actuar sobre la caldera i també sobre part dels consums elèctrics del centre.

 
 

Sis candidats catalans al VII Premi Europeu de la Prevenció de Residus

23/02/2016

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans al VII Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer el pròxim mes de mes de maig a Brussel·les.

El Vallès Occidental es compromet contra el canvi climàtic

18/02/2016
També es treballarà amb la ciutadania el "Compromís del Vallès Occidental per al clima".

El nou Pla d'Actuació Comarcal inclourà mesures de reducció d'emissions i promoció de les energies renovables. El Consell Comarcal del Vallès Occidental engegarà les accions pertinents perquè el Vallès Occidental sigui un referent en la lluita contra el canvi climàtic.

 
 

Sant Cugat referma l’aposta pel vehicle elèctric

18/02/2016

L’alcaldessa, Mercè Conesa, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han assistit a la posada en marxa d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics que s’ha instal·lat a l’aparcament de l’estació de Volpelleres dels FGC.

Nous resultats destaquen la importància del plàncton com a regulador del clima

17/02/2016

Una investigació internacional que es publica a Nature, amb participació de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, descriu la comunitat d'organismes planctònics que participen en l'eliminació de carboni de les capes superiors de l'oceà

 
 

El Parc Natural de Cap de Creus, nou Punt de 'Biodiversidad Virtual'

29/02/2016

 

És una plataforma ciutadana per a l’estudi, coneixement i conservació de la biodiversitat que vol obtenir el major inventari d’imatges de flora, fauna i patrimoni natural georeferenciats.

Arenys de Munt engega una campanya de sensibilització per a la millora de la gestió de residus

29/02/2016

 

Durant el mes de febrer de 2016 l’Ajuntament d’Arenys de Munt ha iniciat una campanya de sensibilització per a la millora de la gestió de la recollida de residus que tindrà una durada de set mesos.

 
 

Santa Eulàlia de Ronçana engega una campanya per fomentar l’ús de l’autocompostatge

29/02/2016

 

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana ha posat en marxa una campanya per tal de fomentar la pràctica de l’autocompostatge. Es diposa de 30 compostadors per aquells ciutadans de Santa Eulàlia que hi estiguin interessats.

El segon Pla BUITS de Barcelona cedeix sis solars a entitats sense ànim de lucre

29/02/2016

 

El concurs de la segona edició del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) de l'Ajuntament de Barcelona s’ha resolt amb la cessió de sis solars.

 
 

El Parc Natural de l'Alt Pirineu estudia la disminució de l'almesquera, un mamífer aquàtic amenaçat

26/02/2016

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb finançament de l’empresa Endesa, està estudiant les causes de la disminució de l’almesquera (Galemys pyrenaicus). Es tracta d’un petit mamífer aquàtic exclusiu dels rius d’aigües fresques i netes del nord de la península Ibèrica emparentat amb els talps.

Sant Cugat acull la segona trobada de treball conjunta del projecte europeu ‘Roadmaps for Energy’

24/02/2016

Roadmaps for Energy (R4E) és un projecte finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horitzó 2020, que té com a objectiu desenvolupar noves estratègies en l’ús de l’energia a les ciutats.

 
 

Un cicle de jornade analitza les polítiques ambientals, socials i econòmiques en l'abastament d'aigua

25/02/2016

 

La Xarxa, la Diputació de Barcelona i el Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya han organitzar la primera sessió d'un cicle de quatre jornades sobre fonaments en la gestió local del cicle de l'aigua.

El CREAF proposa noves formes de governança per millorar la gestió dels boscos amb potencial aprofitament fuster

24/02/2016

 

En el marc del projecte europeu SIMWOOD, el CREAF ha posat en marxa dos projectes pilot als boscos catalans per promoure una gestió forestal que tingui en compte els diferents criteris (productius, de prevenció d’incendis, o de conservació dels seus valors naturals i serveis ecosistèmics) dels diferents actors de la cadena forestal.

 
 

Nou punt d'atenció a la pobresa energètica a Barcelona

23/02/2016

 

El nou Punt d'Atenció a la Pobresa Energètica (PAPE) de la Marina de Barcelona ja està en funcionament per assessorar i acompanyar els usuaris en situació de risc.

Sant Cugat ja disposa de telèfons mòbils ‘Fairphone’

23/02/2016

 

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha adquirit, en període de proves, 10 telèfons mòbils de la marca Fairphone dissenyats i produïts amb unes condicions de treball justes i tenint cura del planeta.

 
 

El Vallès Occidental inicia la planificació de la gestió dels residus fins el 2020

23/02/2016

 

La redacció del nou PREVOC es farà de forma col.lectiva amb els diferents agents clau de la comarca en la gestió dels residus.

Estimar per conèixer, conèixer per estimar, a la Bisbal de l'Empordà

23/02/2016

 

L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Bisbal de l'Empordà ofereix un seguit de sortides guiades amb activitats de descoberta del medi natural.

 
 

Mollet del Vallès instal·larà nius de ratpenats i orenetes per reduir la població de mosquits

18/02/2016

L'Ajuntament de Mollet del Vallès instal·larà a partir d'aquesta setmana caixes-niu per ratpenats i orenetes per tal d'afavorir la biodiversitat i reduir la quantitat de mosquits a la ciutat.

Els veïns del Cros d'Argentona decidiran el model de recollida de la brossa

18/02/2016

 

L'Ajuntament d'Argentona durà a terme la propera setmana unes sessions de participació per a què els veïns i veïnes escullin el model de recollida de la brossaporta a porta que són més viables i millor s'adapten al barri del Cros.

 
 

Castellolí implanta l’App Línia verda

18/02/2016

Línia Verda és una eina que serveix de canal directe de comunicació amb l’Ajuntament de Castellolí per les incidències localitzades dins del municipi i que afectin als diferents serveis i a l’equipament urbà.

El 91% de l'electricitat que consumirà l'Ajuntament de Terrassa provindrà de fonts renovables

18/02/2016

Ha estat el primer ajuntament d'Espanya a implantar un nou model de contractació que li permetra estalviar més de 380.000 euros a l'any.

 
 

L’AMB incorpora el primer autobús 100% elèctric a les línies del servei nitbus

16/02/2016

Aquest 16 de febrer, Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB i Núria Marin, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, han presentat el primer vehicle amb un motor 100% elèctric que s’incorpora al serveiNitbus, les línies d’autobús nocturnes que donen servei a 18 municipis metropolitans.

Comença la segona fase del projecte “Riu inclusiu”

18/02/2016

 

Aquests dies s’ha endegat una nova fase de l’actuació “Riu inclusiu”, que van impulsar al 2015 Sant Sadurní, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit i Subirats, i als què s’ha sumat enguany Mediona.

 
 

Tiana, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Cornellà de Llobregat reconeguts en els Premis Ciutats Sostenible

17/02/2016

 

La ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha lliurat els XIII Premis Ciutat Sostenible que guardona les actuacions dels municipis espanyols en matèria de desenvolupament sostenible.

L'Ajuntament de Barcelona i Cooltra presenten un servei pioner de lloguer de motos elèctriques

17/02/2016

 

L'Ajuntament de Barcelona i Cooltra, companyia catalana líder en lloguer de scooters a Europa, han presentat eCooltra Motosharing, un servei pioner de lloguer per minuts de scooters elèctrics.Amb una inversió inicial de 1,5 M €, eCooltra Motosharing iniciarà la seva activitat al març amb una flota de 250 motos a la ciutat de Barcelona.

 
 

L'Ajuntament de Collbató gestionarà el servei de l'aigua

16/02/2016

 

El servei de subministrament d'aigua potable de Collbató, que ara gestiona l'empresa Sorea, tornarà a mans de l'Ajuntament a partir de l'1 d'abril. Així ho va aprovar l'últim ple municipal. El govern aposta per la gestió directa a través del Consorci Públic per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya per reduir els costos de la compra d'aigua.
 

L'Ajuntament de Cardedeu es fa soci de Som Energia

16/02/2016

 

El consum elèctric de diversos equipaments culturals serà subministrat amb energia renovable en els propers mesos. L'Ajuntament de Cardedeu ha aprovat fer-se soci de la cooperativa Som Energia.

 
 

Més recollida selectiva i menys residus a Alella

16/02/2016

 

El canvi de sistema de gestió de residus que es va posar en marxa el gener de 2015 al municipi d'Alella, deixa resultats positius de reciclatge en el seu primer any de funcionament. L’exercici es va tancar amb un increment important de totes les fraccions que es recullen de forma selectiva i una reducció de la fracció resta.

Alzira augmenta el programa d'horts socials

16/02/2016

 

La recuperació de terrenys i la posada en producció de sòl agrícola és un dels objectius del programa. En esta etapa, l’Ajuntament d’Alzira posarà a l’abast de la ciutadania prop de 3.000 m2.

 
 

L’Ajuntament de Sabadell es bolca en l’estalvi d’aigua

16/02/2016

 
 

L’augment de les temperatures i els llargs mesos de sequera han fet reaccionar l’Ajuntament de Sabadell. Des del govern municipal s’estan impulsant diverses mesures per promoure i impulsar l’estalvi d’aigua i aconseguir reduir-ne el consum.

 
 

Destaquem

Inici  
 

Obert el període d'inscripcions per participar al Let's Clean Up Europe 2016

És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.
 
 

Viladecans fomenta la biodiversitat i la sostenibilitat

L’Ajuntament de Viladecans ha renovat el taller escolar de foment de les papallones. L’activitat té com a objectiu fomentar l’observació, per part dels nens i nenes, d’aquest éssers vius perquè descobreixin les seves estratègies de supervivència, així com el seu sistema de comunicació.

 
 

L'Ajuntament del Prat de Llobregat redueix unes 372 tones de CO2 amb les actuacions del Pla d’estalvi energètic a les escoles municipals en el període 2014-2015

Un dels àmbits en el qual ha actuat l'Ajuntament del Prat de Llobregat de forma prioritària ha estat el dels edificis i centres educatius. Els estalvis econòmics assolits fins el moment han estat de 86.048€.

60 experiències que impulsen l'economia social i solidària als municipis

La Diputació de Barcelona ha publicat el document "Experiències d'economia social i solidària als municipis", un recull de 60 casos de participació de les administracions locals en l'impuls d'aquesta economia que posa el benefici social per davant del monetari.

 
 

Un estudi analitza la pobresa energètica a Sabadell

Les dades indiquen que només el 20% de les famílies disposen del bo social

Les regidories de Sostenibilitat i d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell han elaborat un estudi pioner sobre el consum energètic de la població atesa pels serveis socials a Sabadell.

La caldera de biomassa d'Ullastrell permet rebaixar la factura elèctrica en 1.000 € en un mes

Al municipi d'Ullastrell, la factura elèctrica de La Llar d'Infants El Cucut del passat mes de gener es va veure reduida en més de mil euros respecte el mateix període de l'any passat.

 
 

Manifest per l'educació ambiental per al desenvolupament sostenible a Europa

Les associacions i institucions implicades en l'educació ambiental per al desenvolupament sostenible (EADS) han elaborat un manifest amb una sèrie de propostes per tenir una EADS ambiciosa a Europa, atès que els compromisos i les mesures presos en aquest camp pels estats segueixen sent ara per ara massa escassos.

L'Ajuntament de Girona disposa del "Pla Girona és Aigua"

La finalitat del “Pla Girona és Aigua” és definir el full de ruta, per als propers 10 anys, que permeti posicionar Girona com a ciutat referent en la gestió del cicle urbà de l’aigua.

 
 

Agenda

Inici  
 

9è Mercat d'Intercanvi i Segona Mà a Cunit

13/03/2016

 

Com funciona la resiliència a Barcelona?

09/03/2016
La Fàbrica del Sol

 
 

Presentació de la Setmana de l'Energia 2016

08/03/2016
Sala d'Actes de l'Edifici del Vagó. Recinte de l'Escola Industrial.

El Mercat de segona mà i d'intercanvi a Vilanova i la Geltrú

06/03/2016

 
 

Pel març CARXOFES! Rutes amb bicicleta - Parc Agrari Delta Llobregat

06/03/2016
Parc Agrari Delta Llobregat

Vermut amb bona energia

05/03/2016
La Fàbrica del Sol

 
 

Taller: "Eficiència energètica"

05/03/2016
Casa Capell, Mataró

Face to Face: Domingo Jimenez Beltrán – Jaime Martín Juez

04/03/2016
WTC Almeda Park

 
 

La viabilitat de la població de l’àliga perdiguera a Catalunya: guies per a la conservació

03/03/2016
Aula Magna, Facultat de Biologia Universitat de Barcelona

“The Making Of …” v.35 Premi Catalunya d’Ecodisseny 2015

02/03/2016
Disseny Hub Barcelona

 
 

Com Funciona Barcelona? per adults i famílies La innovació i eficiència a la ciutat: fem visible allò invisible

02/03/2016
La Fàbrica del Sol

Jornada del Dia Mundial de l’Eficiència Energètica a Girona

02/03/2016
Aula magna de la Casa de Cultura de Girona

 
 

CICLE: La cultura de l’aigua al llarg del temps

29/02/2016

 
 

Jornada "Contaminació lumínica: de la dada a la mesura d'impactes i afectacions"

29/02/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube