Jornada "Contaminació lumínica: de la dada a la mesura d'impactes i afectacions"

dilluns, 29 febrer, 2016 - 09:31

La il·luminació nocturna, originada principalment en les grans àrees urbanes, està entre els principals elements de contaminació mediambiental. El creixement de la brillantor del cel nocturn, donat el fenomen de la contaminació lumínica, no només perjudica la percepció dels astres, sinó també preocupa els agents mediambientals pels seus efectes directes en la fauna, així com en termes d'eficiència energètica, estalvi econòmic i compliment de les normatives.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha desenvolupat una arquitectura operacional per obtenir les emissions lumíniques observades des de l'aire en unitats de candeles/m2 i resolucions espacials submètriques, combinant imatges nocturnes calibrades d'un sensor hiperespectral i d'una càmera fotogramètrica de molt alta resolució. La contaminació lumínica és, però, un problema multidisciplinar que es pot atacar des de moltes perspectives i competències professionals, tal com es proposa en aquesta jornada.

Programa

09:00 - 09:30
Lliurament d'acreditacions als assistents

09:30 - 09:45
Benvinguda i presentació de la jornada
Jaume Miranda i Canals, Director General de l'ICGC

09:45 - 10:15
El nou reglament català de prevenció de la contaminació lumínica
S. Paricio, Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica, Departament de Territori i Sostenibilitat

10:15 - 10:45
Contaminació lumínica i espais naturals - Montsec
S. Ribas, Director del Centre d'Observació de l'Univers - Montsec

10:45 - 11:15
Contaminació lumínica i espais urbans: impactes i afectacions
S. Barà, Universidad de Santiago de Compostela

11:15 - 11:45
Els mapes d'emissions lumíniques de l'ICGC
Vicenç Palà, Àrea de CS PCOT, ICGC

11:45 - 12:45
Debat i cloenda
Moderat per: Jordi Corbera, cap de l'Àrea de CS PCOT, ICGC
Amb: S. Ribas, S. Barà, S. Paricio i Ariadna Garcia, Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL)

Inscripció a la jornada: L'assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, és indispensable inscriure’s al més aviat possible. 

Organitzador: 
ICGC
Categories: 
Energia

Relacionats

Notícia

Després del canvi massiu de lluminàries a tecnologia LED, la següent fase de millora i optimització consisteix en la instal·lació de nous sistemes de telegestió que permeten fer una gestió molt més efectiva de l’enllumenat (avaries, consums, adaptació dels horaris d’encesa i apagada de les lluminàries a la via pública, etc.) · La previsió és que el nou sistema estigui en funcionament durant aquest estiu

Notícia

La capital de la Garrotxa aposta clarament per aquest sistema energètic després dels bons resultats del desplegament de la comunitat del barri de Montolivet

Butlletí