Butlletí 310 - Vandana Shiva: "Cal que la compassió sigui la base de les nostres relacions, i no la conquesta"

06-09-2016 al 19-09-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 310 - Vandana Shiva: "Cal que la compassió sigui la base de les nostres relacions, i no la conquesta"

 
  06-09-2016 al 19-09-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

"Cal que la compassió sigui la base de les nostres relacions, i no la conquesta"

19/09/2016
Entrevista a Vandana Shiva, Premi "Right Livelihood" (Premi Nobel Alternatiu) 1993.

 

 
 

La doctora Vandana Shiva és una de les veus internacionals més destacades dels moviments a favor de la justícia social i la protecció del medi ambient. En concret ha fet una gran tasca pedagògica a favor de la conservació de la biodiversitat i el respecte a les pràctiques d’agricultura ecològica o tradicional. És també una de les creadores del concepte de l’ecofeminisme i una de les filòsofes de la ciència més prestigioses a escala internacional.

 
 

Opinions

   
 

Els exoplanetes i aquest planeta

19/09/2016
Ramon Folch

L'astrofísic Stephen Hawking sosté que la humanitat desapareixerà relativament aviat de la Terra a causa d'un còctel de problemes derivats de la manipulació genètica dels virus, del canvi climàtic i dels accidents nuclears.

Activitats d’oci: soroll o cultura?

14/09/2016
Àngel Moreno Duran

Entre la Simfonia del Nou Món, d’Antonin Dvorak, i les cançons dels Mojinos Escocios, passant per la veu dolça de la Dulce Pontes o el camaleònic David Bowie, recentment desaparegut, hi ha un abisme, musicalment parlant.

 
NOTÍCIES
 

El món local, protagonista en la Setmana de la Mobilitat 2016

14/09/2016

 
 

Més de 260 municipis s'han adherit a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i més de seixanta municipis celebraran un Dia sense cotxes, incloses les quatre capitals. Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.

 

 
 

Neix a les Illes Balears el manifest "Sense Límits no hi ha Futur"

19/09/2016
Impulsat per 150 persones vol frenar la massificació turística i l'urbanisme descontrolat

"La massificació turística i l'excés de construcció devoren les Illes cada dia. El ritme de destrucció del territori, del paisatge, de la nostra pròpia casa, és extraordinari..." Així comença el manifest #SenseLímitsNoHiHaFutur, el qual ha començat a caminar aquest 17 de setembre.

Oberta la inscripció a la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2016

19/09/2016

Fins al dia 4 de novembre resta obert el període d’inscripció d’activitats a la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2016. Enguany l'Agència de Residus de Catalunya proposa celebrar el Dia de la Prevenció de Residus d’Envasos: Utilitza’n menys!

 
 

Girona presenta el #wasteinprogress, el primer Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals

12/09/2016

L’esdeveniment, que se celebrarà del 6 al 8 de febrer de 2017 al Palau de Fires, és una oportunitat per posicionar la ciutat com a referent internacional en matèria de recollida de residus.

La Diputació de Barcelona presenta l'inventari de demanda potencial de biomassa en equipaments

15/09/2016

La Diputació de Barcelona ha celebrat la presentació de l'Estudi i inventari de la demanda potencial de biomassa a la província de Barcelona en centres o administracions públiques, per part dels responsables de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat. 

 
 

Investiguen a l’Albufera bacteris que poden eliminar compostos tòxics i contaminants de forma controlada

15/09/2016

Un equip científic de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València ha descrit a l’Albufera diverses comunitats bacterianes que degraden els compostos tòxics de les plantes de què s’alimenten. La investigació sobre aquests microorganismes presents al tub digestiu de larves de dos tipus de papallones s’ha publicat en la revista Frontiers in Microbiology i es pot aplicar a l’eliminació controlada de làtex i alcaloides d’ambients contaminats.

L'AMB proposa unificar els incentius per al vehicle elèctric i avança cap al cotxe compartit

13/09/2016

Els vehicles elèctrics privats podran estacionar de manera gratuïta a les zones d'estacionament regulat, un cop aprovades les ordenances dels municipis metropolitans. Així ho ha proposat l'AMB amb l'aprovació, el passat mes de juliol, d'un model metropolità d'ordenances municipals per promoure l'ús dels vehicles elèctrics i dels vehicles de baixes emissions als 36 municipis del territori que gestiona.

 
 

La Diputació de Barcelona edita 80.000 agendes i 7.000 calendaris escolars per als alumnes dels 129 municipis

09/09/2016

La Diputació de Barcelona ha editat 80.000 agendes escolars i 7.000 calendaris per als alumnes dels 129 municipis de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat que els han sol·licitat.

EXOCAT registra 1.100 espècies exòtiques, 111 de les quals catalogades com invasores.

08/09/2016
 

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el CREAF han presentat la primera base de dades oberta de les espècies exòtiques presents a Catalunya, classificades segons el seu estat d’invasió. Aquesta base de dades, que té més de 1.100 espècies exòtiques registrades, forma part del projecte EXOCAT que publica informes des de 2012.

 
 

Prats de Lluçanès preveu duplicar la recollida selectiva amb la implantació del porta a porta

06/09/2016
El servei de recollida porta a porta a Prats de Lluçanès s’activarà el proper 3 d’octubre

 

 
 

Amb aquest nou sistema el municipi passarà d'un índex de recuperació de residus del 37% a un 75% fet que permetrà estalviar recursos i energia a l’Ajuntament.

 
 

Més notícies

 

 
 

La Diputació de Barcelona participarà en un debat europeu sobre solucions verdes per a la pobresa energètica

Les escoles i instituts del Vallès Occidental promouen la prevenció del malbaratament alimentari

 
 

Sant Vicenç dels Horts organitza la primera Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Arriba la 14a edició d'Eco Sant Cugat

 
 

Lloret obre el termini del procés licitador per adjudicar els horts urbans

Vehicles més nets a la flota municipal de Castelldefels

 
 

Figueres fa un pas endavant a favor de la sostenibilitat energètica

 

Girona posa en funcionament les dues primeres estacions gratuïtes de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics de la demarcació

 
 

Santa Coloma de Gramenet instal·la nius de ratpenats per recuperar la biodiversitat i controlar els mosquits

 

Avià estalviarà un 30% en la factura de calefacció renovant el sostre de l'escola i l'ajuntament

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

Els compromisos del VI Congrés Mundial de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura 2016

 
 

Navegar l'illa Terra. Aquest és el subtítol dels "Compromisos de Hawaii", el document que resumeix l'esperit del darrer Congrés Mundial de Conservació de la Natura de la UICN.

 
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

Documental: "Power to the People"

 


Un reportatge dirigit per Sabine Lubbe Bakker sobre la 'Revolució energètica" als Països Baixos.
 

 
 

Bones Pràctiques

   
 

La UPC coordina un projecte europeu per reutilizar els residus del suro i generar energia

 
 

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lidera un dels cinc projectes del programa LIFE, a Catalunya, centrat en la reutilització dels residus forestals generats per la indústria surera. Anomenat Ecorkwaste, el projecte té un doble propòsit: el tractament de les aigües residuals derivades de la producció del vi i la conversió de les restes que acaben als abocadors en recursos per generar energia. Dues línies que s’assajaran amb els taps de suro utilitzats en el sector vinícola.

 
 

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa proposa 92 activitats pedagògiques

El programa, promogut pel Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, s'ha redissenyat enguany per tal de millorar els seus continguts i adequar-los als interessos de la ciutat i el seu entorn.

89 centres educatius de Barcelona inicien el curs amb Camí Escolar, Espai Amic

Aquests recorreguts s’identifiquen amb senyalització viària específica, horitzontal i vertical, per facilitar als nois i les noies la possibilitat d’anar i tornar a peu de l’escola o l’institut, sols o en grup, de manera autònoma, segura, saludable i sostenible.

 
 

La depuradora de Girona retira cada mes 7,43 tones de tovalloletes humides i altres deixalles no solubles

L'Ajuntament de Girona engega la campanya "El vàter no és una paperera" amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre els problemes que genera l'abocament de residus als lavabos.

Reus incrementa un 330% la recollida d’oli vegetal domèstic amb els nous contenidors

Dels 240 litres recollits de mitjana cada mes amb els 10 contenidors que hi havia a la ciutat des de 2012 s’ha passat als 1.030 litres recollits amb els 65 contenidors que hi ha instal·lats des del mes de juny de 2015.

 
 

Els usuaris del bicibox segueixen creixent i ja superen els 6.500


L’ús del servei Bicibox segueix creixent amb força, segons constata el balanç del primer semestre de 2016 realitzat per l’Àrea Metropolitana e Barcelona (AMB). A finals de juny de 2016, el servei ja compta amb 6.549 usuaris registrats, 1.100 nous usuaris respecte desembre de 2015. 

Avià redueix un 10% la seva factura d’energia renovable amb l'optimització de potència

S'han dut a terme els estudis dels contractes amb una potència superior a 15 kW, que suposaran un estalvi de vora el 10% de la despesa elèctrica anual i 1.500 € anuals.

 
 

Acreditació de qualitat internacional per al Laboratori d’Aigües de Reus

 
 

El laboratori d’Aigües de Reus (que analitza l’aigua de la ciutat tant pel que fa al consum humà com residual) ha superat recentment una auditoria externa d’acreditació ISO que implica que els serveis que presta siguin reconeguts tant nacional com internacionalment.

 
Especials
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

 
 

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Sota el lema europeu ‘Mobilitat intel·ligent. Economia potent’, la Setmana del 2016 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic.
 

En aquest especial recollim les principals notícies, agenda d'activitats i eines per a aquestes dies signifiquin realment un canvi en el paradigma de la mobilitat a les nostres ciutats i pobles.
 

 
Agenda
 

Curs ONLINE Ambientalització d’esdeveniments

19/09/2016

Curs ONLINE Ambientalització d’esdeveniments

19/09/2016

 
 

Jornada "Cap a la No Pèrdua Neta de biodiversitat en l’avaluació ambiental"

20/09/2016

Seminari de preparació de la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus

21/09/2016

 
 

Conferència: "De la dada mòbil a la presa de decisions en salut i social"

21/09/2016

Conferència: Jeremy Rifkin 'Un nou paradigma econòmic per a una Catalunya sostenible'

21/09/2016

 
 

Dia sense cotxes

22/09/2016

Mercat de la Bici d’ocasió i solidaria i Bicifesta

22/09/2016

 
 

Del Pacte a l’Acció. Un nou pacte dels municipis contra el canvi climàtic. Jornada I: Municipis i adaptació

22/09/2016

Jornada: L'ECOTURISME com a motor d'una economia verda a la Catalunya Central

22/09/2016

 
 

Sessió informativa sobre finançament europeu

22/09/2016

Fira ECO SANT CUGAT 2016

25/09/2016

 
 

Jornada "Mobilitat elèctrica per al transport, distribució de mercaderies i serveis urbans"

27/09/2016

Jornada "Reptes i adaptacions de l’agricultura al canvi global"

29/09/2016

 
 

Expoelèctric 2016: El punt de trobada del vehicle elèctric a Catalunya

29/09/2016

Dia Mundial dels Ocells:Taller d’anellament científic al riu Ges

02/10/2016

 
 

Exposició "Actuem amb Energia" a Badia del Vallès

03/10/2016

Jornada de debat: La llei catalana de canvi climàtic

04/10/2016

 
 

2a Jornada tècnica: Adaptació local al canvi climàtic. Com ens ajuda la natura?

06/10/2016

Climate futures: Linking the Paris agreement with the Agenda 2030 for Sustainable Development

07/10/2016

 
 

Jornada tècnica: Del Pacte a l’Acció. Networking sobre eficiència energètica aplicada als sectors públics i privats

14/10/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube