Prats de Lluçanès preveu duplicar la recollida selectiva amb la implantació del porta a porta

El servei de recollida porta a porta a Prats de Lluçanès s’activarà el proper 3 d’octubre
06/09/2016 - 08:52

Amb aquest nou sistema el municipi passarà d'un índex de recuperació de residus del 37% a un 75%  fet que permetrà estalviar recursos i energia a l’Ajuntament.

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de PratsGlòria Borralleras, explica que l’any 2020 es preveu que el cànon de l’abocador sigui de 50 euros per tona, mentre que ara és de 24 euros i durant el mes de setembre començarà la campanya informativa i de conscienciació a la població i per posar en marxa el nou servei el 3 d’octubre.

La comarca d'Osona encapçala el rànquing de recollida selectiva de Catalunya amb un índex del 60%, segons les darreres dades publicades per l'Agència de Residus de Catalunya. Molts dels municipis de la comarca ja compten amb el sistema de recollida porta a porta, tot i que a la comarca natural del Lluçanès fins ara només havia adoptat aquest sistema el poble d'Olost.

De fet, la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Prats de Lluçanès, Glòria Borralleras, ha explicat que s'han emmirallat en el poble veí d'Olost per tirar endavant el projecte i confien que, a partir d'ara, més municipis del Lluçanès s'afegeixin a la iniciativa. L'objectiu del consistori és mancomunar el servei del porta a porta entre els pobles del Lluçanès. Fins ara, el municipi de Prats de Lluçanès feia la recollida tradicional amb els contenidors multiproducte. Amb la implantació del porta a porta, Borralleras considera que el poble hi sortirà guanyant perquè "traurem els contenidors del carrer, de manera que tindrem els carrers més nets i amb més espai; les despeses de manteniment seran més baixes; haurem de fer una inversió mínima per a la implantació del nou mètode de recollida; i a nivell col·lectiu ens enfortirà".

A partir de l'aprovació de la proposta al ple, l'Ajuntament de Prats de Lluçanès ha dedicat el mes d'agost a l'organització interna del nou sistema de recollida i durant el mes de setembre durà a terme la campanya informativa entre la ciutadania i a diferents entitats de la ciutat, que confia finançar amb l'ajut de l'Agència Catalana de Residus. Està previst que el 3 d'octubre el porta a porta ja estigui en marxa. La regidora de Medi Ambient és conscient que el projecte pot generar "certa mandra" al principi, però "un cop estigui instaurat ningú es recordarà de com era abans". A més, Borralleras ha explicat que també comptaran amb el suport de les dues escoles del poble, que tenen la catalogació d'escola verda, i que "ja fa molts anys que impulsen la recollida selectiva".

Tot i que d'entrada el nou sistema de recollida no suposarà un estalvi econòmic directe per l'Ajuntament, la regidora ha explicat que, si el consistori no hagués optat per millorar els resultats de recollida selectiva, d'aquí a uns anys "els costos de portar els residus a l'abocador serien molt cars, ja que es preveu que el 2020 el cànon de l'abocador sigui de 50 euros per tona, mentre que ara és de 24 euros". Borralleras també ha destacat que ara era el moment oportú per impulsar el nou projecte, ja que s'havia de renovar la majoria de contenidors de la població.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Taradell reparteix tres mil cubells amb xip per millorar la recollida de residus porta a porta. Amb aquesta mesura l'Ajuntament podrà implantar, en un futur, un taxa per generació i/o participació.

Notícia

Abandonar deixalles a la via pública o en espais no habilitats serà sancionat amb 750 euros de multa i, addicionalment, el cost de l'operatiu per identificar la persona infractora

Article

Nou de cada deu veïns participen en el balanç del primer any des de la implantació de la recollida selectiva porta a porta a Manlleu.

Butlletí