Butlletí 466 - Kate Raworth: “L'econòmia del dònut és una brúixola per guiar a la humanitat cap a la prosperitat en el segle XXI"

31-05-2022 al 13-06-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 466 - Kate Raworth: “L'econòmia del dònut és una brúixola per guiar a la humanitat cap a la prosperitat en el segle XXI"

 
  31-05-2022 al 13-06-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Kate Raworth: “L'econòmia del dònut és una brúixola per guiar a la humanitat cap a la prosperitat en el segle XXI"

13/06/2022
Parlem amb la ideòloga de l’economia del Dònut amb motiu del 20è aniversari de la Xarxa Barcelona + Sostenible

 
 

Des de la publicació del seu llibre Doughnut Economics (2017), l’economista britànica Kate Raworth ha viatjat per tot el món difonent i posant en pràctica un model d’economia que deixa de banda el PIB com al principal indicador de creixement econòmic, i el substitueix per un conjunt d’indicadors en forma de dònut que reflecteixen la prosperitat de l’economia i el benestar d’una societat.
 

Des de l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat al programa i ha començat els treballs per donar peu a iniciatives que garanteixin que la ciutat es desenvolupi en una prosperitat sostenible.

 
Notícies
 

Igualada pren les primeres mesures contra la sequera i la manca d’aigua

 

13/06/2022

Limita l’ús particular a 250 litres per habitant i dia i restringeix l’aigua de fonts i la de neteja de carrersIgualada ha constituït el Comitè de Sequera i ha pres les primeres mesures per reduir els consums d’aigua a la ciutat. De fa dies que es pateix per les aigües subterrànies que són la principal captació d’aigua d’Igualada i l’entorn. L’aqüífer de Carme-Capellades pateix l’estrès de l’escassa precipitació.

Els municipis de la zona Delta presenten un pla conjunt amb 12 accions de futur per un turisme sostenible

13/06/2022

Els ajuntaments de Sant Boi, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà i Viladecans, el Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Baix Llobregat han presentat el Pla de Sostenibilitat Turística del Delta del Llobregat (PSTD). Aquest projecte transformador i sostenible té com a repte principal millorar el capital natural del sistema turístic i la seva adaptació al canvi climàtic.

 
 

L'AMB culmina la recuperació socioambiental del riu Llobregat

13/06/2022

Enllestides les obres en quatre trams del riu Llobregat (Pallejà, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló), amb una inversió superior als 2,6 milions d'euros. Aquestes actuacions responen als principals objectius del futur PDU metropolità: naturalitzar els espais oberts, millorar la permeabilitat de les infraestructures i connectar espais naturals amb nuclis urbans.

Adjudicat el nou servei de bicicleta metropolitana "AMBici"

13/06/2022

Fins a 2.600 bicicletes elèctriques en 15 municipis metropolitans és previst que s’estenguin pel territori el darrer trimestre d’enguany després que la UTE formada per Nextbike, Movement i Movus s’hagi adjudicat el concurs públic.

 
 

La Diputació de Barcelona s'avança 20 anys als objectius europeus i serà autosuficient energèticament el 2030

08/06/2022


El Pla Clima, aprovat pel Ple de la Diputació de Barcelona, té un pressupost de 46 milions d’euros per enfortir la capacitat d’adaptació i resiliència de la corporació.

Els infants que van a escoles amb més soroll del trànsit mostren un desenvolupament cognitiu més lent
 

03/06/2022

Un estudi realitzat en 38 centres escolars de Barcelona ha suggerit que el soroll del trànsit en els col·legis té un efecte perjudicial sobre el desenvolupament de la memòria de treball i la capacitat d'atenció de l'alumnat de primària. Els resultats d'aquesta recerca liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) s'han donat a conèixer en la revista PLoS Medicine.

 
 

Unitat de les administracions per mantenir la ZBE a les rondes de Barcelona

02/06/2022

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent.

L’Ajuntament blindarà la ZBE a Barcelona amb una actualització de la normativa per esquivar el Suprem

02/06/2022

La nova ordenança mantindria el veto als cotxes contaminants en cas que el Suprem confirmi l'anul·lació de la normativa actual.

 
 

Arrenca el Pacte per a la Moda Circular, per reduir el residu tèxtil a Catalunya, amb una cinquantena d'adhesions

02/06/2022

 
 

L’acord s’avança a la nova Llei de residus catalana, que està previst que incorpori noves obligacions per a tota la cadena del tèxtil. Les empreses i organitzacions signants s’han compromès a incrementar la recollida selectiva de la roba del 12% actual a un mínim del 25% l’any 2024.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Barcelona acull la trobada “Your Plate, Your Planet”, un moviment global de ciutats contra l’emergència climàtica

 
 

Aigua

 
 

Sense restricció d’aigua a Vacarisses

 
 

Biodiversitat

 
 

Vilanova i la Geltrú proposa una gestió dels jardins i espais verds urbans més sostenible

 
 

Energia

 
 

Mollet del Vallès posa en marxa una oficina per informar i assessorar en la rehabilitació energètica d'edificis i habitatges

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Arriba a La Vall d'en Bas el nou sistema de recollida de residus

El servei de la neteja viària de Vilanova i la Geltrú ha començat a funcionar amb gestió directa municipal

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Tarragona dignifica els accessos a la ciutat amb el projecte de naturalització de les principals rotondes

 
 

Terra

 
 

5è Festival de Cinema Natura de Cervelló: referent de la cultura i la cura de l'entorn

La 31 Setmana del Medi Ambient de Terrassa se centra en els recursos hídrics i recupera la Festa de cloenda al Parc de Vallparadís

 
Recursos
 

EcoAula Visual
 

Un mural didàctic recorrerà el Parc Fluvial del Besòs com a recurs educatiu del projecte de renaturalització, un primer pas del programa educatiu i de ciència ciutadana que es desenvoluparà a la nostra ciutat en el marc de la Renaturalització del Riu Besòs.

Guia 'Espais naturals, fonts i miradors'

Amb aquesta guia 'Espais naturals, fonts i miradors' es mostren un conjunt de punts sorprenents, amb unes vistes fabuloses, al Parc de la Serralada de Marina, a l'interior del recinte de Torribera i a altres espais destacats de la ciutat, panoràmiques de Santa Coloma i alhora de la Serralada Prelitoral, el Maresme, el Vallès i Collserola.
 

 
 

'Les aus, els nostres ulls al mar', nova exposició al CEM de Sitges

La mostra, organitzada per SEO/BirdLife, vol donar a conèixer les aus marines reflectint la cara i la creu d’una realitat rellevant que va des d’imatges de majestuosos vols en formació d’ocells fins a escenes desoladores d’aus empastifades de petroli, embolicades en xarxes de pesca o amb hams clavats.

Amb el nou web cuidem.barcelona, ara és més fàcil separar els residus

Gràcies al cercador del nou web cuidem.barcelona és més senzill saber on, quan i com llençar cada cosa. Només cal indicar quin és el residu del qual ens volem desfer i l’adreça on ens trobem, i l’aplicació ens informarà del sistema de recollida, com s’ha de reciclar i en quina franja horària.

 
 

Climatubers a Granollers: la mobilitat a Can Bassa

Aquest és el cinquè vídeo participatiu que neix fruit dels tallers organitzats per l'Ajuntament de Granollers soci de Climatubers. El projecte CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE, reuneix organitzacions que treballaran per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social, i poder jugar un paper en l’activació del debat públic i en la creació de solucions.
 

Climatubers a Granollers: per un Granollers més verd

Aquest és el quart vídeo participatiu que neix fruit dels tallers organitzats per l'Ajuntament de Granollers soci de Climatubers. El projecte CLIMATUBERS – INFLUENCERS FOR CHANGE, reuneix organitzacions que treballaran per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social, i poder jugar un paper en l’activació del debat públic i en la creació de solucions.
 

 
 

Més Recursos

 
 

Resum Ultra Clean Marathon 2021

Reconnectem amb la Natura

 
Bones Pràctiques
 

El projecte Tarragona Greenbelt’26, seleccionat per a rebre més de 3,3 milions d’euros del Fons Europeu Next Generation
 

El projecte Tarragona Greenbelt'26 de renaturalització d’espais urbans i periurbans de l’Anella Verda ha estat un dels projectes seleccionats per rebre el finançament de la convocatòria d’ajuts al foment d’actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència del fons europeu Next Generation.

Sant Cugat rep el premi al millor projecte de jardineria pública de l’estat pel seu estudi sobre la capacitat de l’arbrat per reduir la contaminació

El premi, atorgat per la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos, valora el treball científic per quantificar els seus efectes positius en relació a la qualitat de l’aire.

 
 

Montcada i Reixac crea un programa per detectar les oportunitats de negoci de l’economia circular

L’Ajuntament busca cinc empreses locals que vulguin aplicar aquest sistema, que preveu la reutilització i reciclatge dels productes.

L'Ajuntament de Badalona guanya el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus reciclant oli de cuina

L’acció “D’oli a la pica, ni mica!” ha guanyat el XIII Premi Europeu de Prevenció de Residus, en la categoria Administracions Públiques.

 
 

La regeneració de les dunes metropolitanes s'endú el prestigiós premi New European Bauhaus 2022, atorgat per la Comissió Europea

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha estat la guanyadora del guardó que la CE concedeix anualment a un projecte de reconnexió amb la natura. El New European Bauhaus Prize ha estat anunciat i atorgat a Brussel·les aquest cap de semana.

Una nova comunitat energètica abastirà edificis municipals i residencials del Poblenou, a Barcelona

L’Agència d’Energia de Barcelona, l’Institut Quatre Cantons, l’associació de famílies del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou han impulsat la posada en marxa d’una comunitat energètica en aquest barri que aprofitarà l’energia solar a través d’instal·lacions fotovoltaiques.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar oferix com a adob les restes de posidònia de les platges

Un projecte pioner a les Illes Balears permetrà estudiar la viabilitat de recuperar aqüífers amb aigua regenerada

 
 

Les empreses de Sant Feliu es preparen per a la transició energètica

 
 

La Dada

 
 

La quarta edició de l'Ultra Clean Marathon aconsegueix recollir 550 kg de residus
 

23 equips formats per 180 corredores i corredors han participat a la cursa entre Terrassa i Barcelona, donant suport a 17 causes ambientals i amb una recaptació de 15.550 euros. Paral·lelament a l’esdeveniment esportiu, diferents grups de persones voluntàries han dut a terme neteges a les platges pròximes.

Els "exploradors" de l'AMB censen gairebé 2.000 organismes de 283 espècies diferents als parcs i platges metropolitans

Són els principals indicadors de la cinquena edició del Bioblitz Metropolità, que ha tingut una participació de 400 persones. És l'any en què s'ha observat més biodiversitat: s'han censat 95 espècies més que el 2018.

 
 

Els punts d’assessorament energètic, cinc anys evitant talls de subministraments

 
 

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona (PAE) ja han evitat, des que es van crear, l’any 2017, 107.960 talls de subministrament de llum, d’aigua i de gas en domicilis de la ciutat. A més, han atès consultes de gairebé 155.500 persones de fins a 60.500 llars.

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.

També disponible en format Butlletí
 

JOVES I ACTIVISME PEL MEDI AMBIENT

Al 2019 una onada de manifestacions liderades per gent jove va recorrer les places europees per exigir una acció ferma contra el canvi climàtic. El fenòmen no era nou però va agafar una embranzida sense precedents. Fridays Future, Extinction Rebellion i altres iniciatives liderades per gent jove han pres un lideratge per exigir als governs mesures reals i ràpides per protegir el clima i la biosfera. Aquestes accions han aconseguit mobilitzar la població i rebre el reconeixement de la comunitat científica. A Sostenible ens preguntem quin ha estat el grau d'incidència d'aquest moviment a les administracions i en especials a les locals, i en quin estat de salut es troba aquest moviment després de la crisi de la COVID-19.

També disponible en format Butlletí.
 

 
Agenda
 

Fins el 30 de juliol

Exposició "Celebrem la biodiversitat del Delta del Llobregat"

Fins el 15 de juny

Exposició “Reduïm Residus” a Arenys de Mar

 
 

Fins el 24 de novembre

Activitats sobre comerç just i sostenibilitat a Montcada i Reixac

Fins el 20 de juny

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Sant Vicenç de Montalt

 
 

Fins el 14 de juny

Exposició "La mar de plàstics" a Viladecavalls

14 i 15 de juny

European Shallow Geothermal Days

 
 

16/06/2022

Sessió en línia "La recàrrega del vehicle elèctric als municipis"

17/06/2022

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

Del 18 de juny al 3 de juliol

Exposició “Reduïm Residus” a Lliçà d'Amunt

18/06/2022

Solidança celebra el 25è aniversari

 
 

19/06/2022

Festa de la Bicicleta 2022 a Barcelona

22/06/2022

Comunitats energètiques

 
 

28 al 30 de juny

Formació sobre cobertes verdes - ASESCUVE

07/07/2022

II Simposi d'Aprenentatge Servei i Servei Comunitari ambiental

 
 

26/07/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube