La quarta edició de l'Ultra Clean Marathon aconsegueix recollir 550 kg de residus

13/06/2022 - 19:51

23 equips formats per 180 corredores i corredors han participat a la cursa entre Terrassa i Barcelona, donant suport a 17 causes ambientals i amb una recaptació de 15.550 euros. Paral·lelament a l’esdeveniment esportiu, diferents grups de persones voluntàries han dut a terme neteges a les platges pròximes a la meta.

La quarta edició de l’Ultra Clean Marathon (UCM), la cursa de plogging amb més impacte a Catalunya, ha viscut una nova jornada de conscienciació ambiental per mitjà de l’esport. Un total de 23 equips i 180 corredores i corredors han participat a la prova, que arrencava a Terrassa i finalitzava al Parc de la Barceloneta de Barcelona. Durant tot el trajecte, les persones participants han anat recollint residus, pràctica que es coneix amb el nom de plogging. En aquesta modalitat, el temps final de cada equip es pondera entre el temps de cursa i els quilograms de residus recollits al llarg del recorregut. Gràcies a aquesta pràctica es dona visibilitat a la problemàtica dels residus abandonats al medi natural de manera incontrolada.

Entre els equips que han participat a la cursa i el voluntariat de les diferents neteges de platges s’han recollit 550 quilograms de residus. 150 corresponen a envasos lleugers, gairebé 90 a paper i cartró, 52 han estat residus de vidre i 330, diversos: residus d’aparells elèctrics i electrònics, ferralla, tovalloletes, burilles, etc.

 

Una cursa solidària

L’UCM és una iniciativa esportiva per a qui estima la natura i vol actuar en favor de la seva conservació. Cada equip ha corregut en favor d’una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya per a la conservació de la natura. Per participar a la cursa calia fer-los una donació d'un mínim de 600€. La xifra global recaptada en aquesta quarta edició ha estat de 15.550€, que contribuiran a la millora dels paratges naturals del nostre país.

El vincle que s’estableix entre participants i entitats ambientals és un dels elements més valorats de l’UCM. També cal destacar que 4 dels 23 equips inscrits han participat a la cursa amb la modalitat “Dorsal Verd”, fent un donatiu a una de les causes ambientals que formen part de l’UCM però sense participar a la cursa.

 

Qüestió no només de temps

A la cursa s’ha imposat l’equip Merrell & Klassmark. La segona posició ha estat per a l’equip Salomon, i el tercer classificat ha estat l’equip Litoclean. Tots ells han rebut un lot de productes cedits per l’empresa Veritas. La classificació final ve determinada no únicament pel temps final de cursa, sinó també per les bonificacions que es donen. Els 10 equips que han recollit més quilos de residus han rebut bonificacions en el seu temps de fins a 60 minuts. A més, els equips també han rebut bonificacions de fins a 100 minuts per publicar a les xarxes socials mencionant la seva participació a la cursa.

Durant el lliurament dels premis, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, s’ha referit a la importància d’accions com aquesta per visibilitzar el problema d’embrutar la natura, explicant que “el mur que s’ha construït amb els residus recollits durant la jornada ens ha d’ajudar a fer-nos a totes i a tots més conscients de la problemàtica que vivim quan no gestionem correctament els residus que generem”.

 

NFT commemoratiu

L'acollida dels ecorunners a l’arribada de l’Ultra Clean Marathon, al Parc de la Barceloneta, ha estat en el marc de la festa “Mou-te pel Clima”, en la qual s’han celebrat diverses accions de voluntariat ambiental a les platges i al mar de Barcelona units a tallers, conferències i elements lúdics i festius per celebrar el canvi cap a una forma de viure més sostenible.

Una novetat d'aquesta edició de l’UCM, és que ha incorporat la tecnologia blockchain per aportar valor, tant a l'esdeveniment com a les diferents causes ambientals que hi participen. Gràcies a la col·laboració de l'empresa Plastiks, s’ha creat un NFT commemoratiu de l’UCM que es posarà a subhasta al perfil de la UCM dins del Marketplace de Plastiks. La persona que adquireixi aquest NFT haurà de comprar un certificat de compensació del plàstic recuperat durant la cursa.

L’UCM és una iniciativa impulsada des de l'Agència de Residus de Catalunya, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l'Ajuntament de Barcelona. L’empresa Urbaser n’és el patrocinador principal, mentre que el Diari Sport hi treballa com a mitjà col·laborador. Al llarg de l’organització també hi han col·laborat els ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat, el Consorci Besòs-Tordera, Ferrocarrils de la Generalitat, el Parc de Collserola i les empreses Salomon, Suunto, Klassmark, Plastiks i Veritas.


 

Categories: 

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

La cursa es realitzarà 16 de març i té un triple impacte: neteja dels espais naturals, donacions a entitats ambientals que treballen sobre el territori i conscienciació ciutadana sobre la necessitat de tenir cura dels entorns naturals

Article

Sarrià compleix amb l’obejctiu de reciclatge que marca la UE 12 anys abans del previst

Butlletí