La 31 Setmana del Medi Ambient de Terrassa se centra en els recursos hídrics i recupera la Festa de cloenda al Parc de Vallparadís

09/06/2022 - 14:37

 

‘Recursos hídrics, gotes de vida' és el lema triat aquest any per celebrar la 31 edició de la Setmana del Medi Ambient, que tindrà lloc del 4 al 12 de juny. D'aquesta edició destaca la Festa del Medi Ambient, que tindrà lloc el diumenge, dia 12, al Parc de Vallparadís, que es recupera desprès de dos anys de suspensió a conseqüència de la pandèmia i les seves restriccions. També destaca la sortida de la cursa Ultra Clean Marathon, prevista pel dissabte, dia 11 de juny, que tindrà lloc per segon any a Terrassa per ser, aquest any, Ciutat Catalana de l'Esport.

L'Ajuntament ha triat els recursos hídrics com l'eix central de la programació per donar a conèixer la importància que tenen els rius, llacs, pous i aqüífers en els processos i funcions dels ecosistemes aquàtics i en la conservació i protecció de la biodiversitat animal i vegetal. La flora i la fauna tenen condicionada la seva existència a la disponibilitat i qualitat de l'aigua i, a més, la contaminació de les aigües pot afectar la vegetació dels boscos de ribera o de les zones humides. Precisament, garantir la connectivitat ecològica i evitar la pèrdua i degradació de biodiversitat són dues de les funcionalitats de  l'Anella Verda de Terrassa.

En la presentació de la 31a Setmana del Medi Ambient, el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, ha destacat que «el paper de les nostres filles i fills és cabdal, que prenguin consciència sobre els problemes mediambientals actuals com la contaminació o l'escalfament, que coneguin, respectin i estimin l'entorn natural, serà fonamental en el context d'emergència climàtica en què ens trobem, perque hauran de prendre un paper actiu per identificar, preservar i  contribuir a buscar solucions».

Dels actes previstos en aquesta edició, destaca la programació de tres conferències: la de dimarts, dia 7, tractarà sobre les experiències de la gestió i de la reutilització d'Aigües del Prat; dimecres, dia 8, sobre vida sostenible; i dijous, dia 9, sobre l'estat ecològic dels nostres rius. També s'ha previst la celebració de tallers, un de natura i un altre d'autoconsum fotovoltaic, el dissabte, 4 de juny; la projecció de la pel·lícula ambiental ‘La fuente de las mujeres', dimarts, dia 7, al Cinema Catalunya; i  l'organització d'una ruta per fer el camí de Sant Jaume, de Terrassa a Ullastrell, que se celebrarà dissabte, dia 4.

Per dissabte, dia 11, s'ha previst una jornada de neteja ciutadana a l'Anella Verda, als entorns del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB), organitzada per l'entitat la Víbria, un bioblitz per identificar diferents espècies de flora i fauna al Parc de Vallparadís, i una xerrada sobre com afrontar l'ecoansietat. Per participar a les activitats, cal fer reserva prèvia ja que les places són limitades.

La  31 Setmana del Medi Ambient es tancarà el diumenge, dia 12, amb la  Festa de cloenda, que se celebrarà des de les 11 h  fins a les 14 h, al Parc de Vallparadís, a la zona del torrent de les Bruixes. Entre d'altres activitats, hi haurà tallers de tastet d'aigua, de bicicletes d'energia solar, de bombolles gegants i, també, jocs de gran tamany, un espectacle infantil i l'acte  de lliurament dels premis escolars de relats curts sobre l'aigua, organitzat per Taigua, que se celebrarà a les 12.30 h. Caballero ha celebrat especialment la recuperació d'aquesta festa, per què és «el buc insígnia d'aquesta Setmana, que portàvem dos anys sense poder celebrar-la com a conseqüència de les restriccions per la Covid».

Les activitats que del programa de la 31 Festa del Medi Ambient les trobareu en paper i en format digital a la web https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient. La difusió es farà per les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsmediambient) i Facebook (@Terrassamediambient)

 

Quatre edicions d'Ultra Clean Marathon

La cursa esportiva i solidària Ultra Clean Marathon es celebra en format de plogging, on les persones participants recullen residus al llarg del recorregut, que té un total de 60 km, dels quals 13 km circulen per part del camí circular de l'Anella Verda. Els participants sortiran a les 8 h, des del carrer d'Extremadura, amb l'avinguda del Vallès, als voltants del Camp Municipal de Ca n'Anglada, i aniran en direcció est fins a l'Anella Verda. La prova passarà pel carrer de Ciudad Real i, després de la segona rotonda, s'endinsarà pel camí de Terrassa a Sabadell per enllaçar, de seguida, amb el camí vell de Sant Quirze a Matadepera. El recorregut total de la cursa és de 60 km, dels quals 13 km circulen per Terrassa. La competició finalitzarà al Parc de la Barceloneta, davant la Platja de Somorrostro, on l'arribada es transformarà en una festa pel clima.
                                                                                            
L'Ultra Clean Marathon (UCM) és una  cursa organitzada per l'Agència de Residus de Catalunya, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració dels municipis per on travessa. El seu objectiu és fomentar la participació ciutadana en medi ambient per ajudar a visibilitzar la problemàtica dels residus abandonats en espais naturals, recollint-los per posar en  valor els espais naturals per on travessa la cursa, i, també, per donar suport a les ONG ambientals que treballen per la conservació de la natura a Catalunya.

Hi participaran 25 equips, d'entre 2 i 12 persones, a les dues categories establertes, arribant als prop de 200 participants. La classificació no només deprendrà del temps invertit, sinó que tindrà en compte la quantitat de residus recollits. Les persones participants a la cursa també podran compartir a Instagram les imatges que mostrin sobre l'impacte de les deixalles  al medi natural. 

Com és una cursa sostenible per la natura, no comptarà amb senyalitzacions de plàstics, els tracks seran digitals, prevaldran els accessos amb transport públic, s'utilitzaran gots i ampolles reutilitzables i, els avituallaments, seran ecològics i de proximitat.

 

Tres dècades de la Setmana del Medi Ambient

Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya en organitzar una Setmana del Medi Ambient, amb una programació estable, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora el 5 juny, amb l'objectiu d'aconseguir que sigui un punt d'inflexió pel que fa a la sensibilització, prevenció i coneixements de tots els aspectes vinculats al medi ambient, des de l'acció local fins a la global. 

Al llarg d'aquestes tres dècades s'han organitzat més de 400 activitats i s'han mobilitzat unes 300.000 persones. La Festa del Medi Ambient, que enguany se celebrarà el diumenge, dia 12 de juny,  sempre ha estat l'acte més multitudinària i familiar, i els darrers anys aplegava durant tot el dia a unes 13.000 persones al Parc de Vallparadís.

L'Ajuntament convida la ciutadania, amb aquesta oferta lúdica i mediambiental, a fer una reflexió sobre la sostenibilitat i la necessitat que tothom adopti el compromís de contribuir a preservar el medi ambient no només durant la Setmana del Medi Ambient, sinó durant tot l'any. 

Trobareu la programació a https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient i més informació de la cursa a  https://ultracleanmarathon.cat/es/


 

Categories: 

Relacionats

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Article

L'empresa municipal d'aigües de Terrassa, Taigua, fa cinc anys amb la mirada en la renovació progressiva de la xarxa de distribució

Butlletí