Vilanova i la Geltrú proposa una gestió dels jardins i espais verds urbans més sostenible

31/05/2022 - 09:00

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú prepara un nou model de gestió dels jardins i els espais verds de la ciutat. El Ple debatrà la licitació del servei de Jardineria que contempla un nou enfocament en la gestió del verd urbà, orientada a una jardineria més sostenible. La proposta inclou una naturalització dels espais verds públics i el foment i protecció de les espècies autòctones i de la biodiversitat en la naturalització dels escocells dels arbres i en la transformació de gespes a prades naturals. També preveu una reducció del consum d'aigua destinat al reg d'aquests espais.

El projecte de gestió de les zones verdes inclou una partida econòmica anual per plantació d'arbrat i una altra per la millora contínua dels espais verds mitjançant petites inversions.

D'altra banda, per garantir una bona qualitat del servei, el nou contracte incorpora mecanismes de control i seguiment, i un pagament en funció dels serveis efectivament prestats. L'import de sortida és de 2.798.031 euros anuals (IVA exclòs), i una durada de tres anys més dos prorrogables.

El nou contracte incorpora, per un costat, les millores socials que ja té el personal actual del servei, que serà subrogat per l'empresa adjudicatària, i per l'altra les noves taules salarials del conveni estatal de jardineria, que s'ha signat recentment. Amb tot, no s'hi ha pogut incorporar una de les demandes del personal de la jardineria, concretament la reducció de la jornada laboral de 37,5 a 35 hores setmanals. Tot i que el març de 2019 el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció en aquest sentit, i que des del govern municipal aquesta condició es veu amb bons ulls, informes jurídics i d'intervenció indiquen que no es pot contemplar com a requisit en el plec de la licitació. No obstant això, el govern ha manifestat al comitè d'empresa la seva predisposició per mediar amb l'empresa adjudicatària i facilitar al màxim l'aplicació de la jornada de 35 hores un cop adjudicat el contracte.

El servei de jardineria a Vilanova i la Geltrú és prestat ara mateix per l'empresa Valoriza a la major part del terme municipal, i també per la Mancomunitat Tegar en alguns barris i espais municipals. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va encarregar un estudi per valorar la viabilitat d'assumir la gestió directa del servei a través del Tegar, però davant la impossibilitat de posar en pràctica aquesta opció, s'ha promogut la licitació.

La proposta de contracte es portarà a aprovació del Ple municipal en una sessió extraordinària el dilluns 23 de maig.


 

Relacionats

Notícia

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

Article

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab). El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

Notícia

Després del primer any dins del Projecte SCORE, Vilanova i la Geltrú disposa d'un mapa de riscos i un pla operatiu

Butlletí