Butlletí 404 - Jaume Terradas:" En ocells i mamífers n’hi ha prop de 1,5 milions de virus i pot ben ser que la meitat puguin passar als humans"

21-04-2020 al 04-05-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 404 - Jaume Terradas:" En ocells i mamífers n’hi ha prop de 1,5 milions de virus i pot ben ser que la meitat puguin passar als humans"

 
  21-04-2020 al 04-05-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jaume Terradas:" En ocells i mamífers n’hi ha prop de 1,5 milions de virus i pot ben ser que la meitat puguin passar als humans"

04/05/2020

 
 

Jaume Terradas és biòleg, ecòleg i escriptor català.  Professor emèrit d’Ecologia de la UAB. Investigador del CREAF en temes d’ecologia de la vegetació. I un dels pioners en l’àmbit de l’educació ambiental. L’entrevistem arrel del seu anàlisi en profunditat sobre la COVID-19 "Indispensables, de vegades letals. Els microbis, els virus i nosaltres" per tenir una anàlisi aprofundit del seu origen i els reptes que ens porta aquesta pandèmia.

 
 

Reportatges

 
 

Aplanar la corba abans no s'acceleri, gran lliçó del coronavirus per l'escalfament global

Aquestes setmanes s'han evidenciat moltes coses: que la salut és el més important, i l'alimentació, i la comunicació; que els serveis públics són clau; que molts poden ser herois; que podem canviar ràpidament els costums... Però també s'ha evidenciat que cal aplanar les corbes exponencials; i aquest aprenentatge ens prepara per a les corbes dels anys que viurem: la pèrdua de biodiversitat i la crisi climàtica.

La crisi del coronavirus pot ajudar-nos a afrontar l'altra crisi, la climàtica?

La COVID-19 ens ha fet sentir la incertesa a la qual estem exposats i ens ha recordat que som éssers biològics que depenem completament de la biosfera. Amb la crisi del coronavirus tenim una bona oportunitat per començar a practicar. Per exemple: preparant-nos de debò per mitigar la crisi climàtica que ens caurà a sobre en les pròximes dècades. Que, de fet, ja tenim al damunt.

 
 

Opinions

 
 

Quan puguem sortir de nou a la natura

02/05/2020
Amanda del Río

Tenir cura de la natura és inversió, no despesa. I la inversió en "allò públic" beneficia a tots. Una natura saludable assegura una societat i economies sanes. L'ecosistema en equilibri és un mínim comú denominador que garanteix a les empreses la seva activitat. Curiós que haguem necessitat aquesta crisi per aprendre quantes formes hi de col·laboració entre empreses, societat i governs.

Un nou relat per construir una nova civilització

02/05/2020
Fernando Prats Palazuelo

S'obre una nova perspectiva crítica d'abast civilitzatori que incideix sobre múltiples aspectes i convida a extreure alguns ensenyaments de la COVID-19 (per acció o omissió). Uns ensenyaments en relació a altres crisis globals com el canvi climàtic o la desestabilització dels sistemes naturals i que ja s'estan projectant sobre el planeta en processos temporals més amplis.

 
 

Bases per a una reconstrucció econòmica i social sostenible

01/05/2020
Joaquín Nieto

O el finançament de les milionàries inversions que cada país europeu ha identificat com a imprescindibles per aixecar la seva economia es realitzen de forma mutualitzada i s'orienten a la transformació digital i la transició energètica i ecològica -canvis ja contemplats com a imprescindibles abans de la crisi- o és el propi esdevenir europeu i el seu lloc al món el que s'estarà posant en risc

Reconèixer el dret humà a un medi ambient sa

01/05/2020
Patricia Zurita

En el 50è aniversari del Dia de la Terra, compartim la carta oberta al Secretari general de Nacions Unides, António Guterres, de la principal associació mundial de conservació de la naturala, BirdLife International. En aquesta carta, l'organització fa una crida a l'ONU perquè faci un pas audaç i sense precedents: declarar un medi ambient sa com un dret humà fonamental.

 
Notícies
 

Menys soroll amb el confinament

04/05/2020
En el Dia Internacional de la Sensibilització envers el Soroll

 
 

​El 29 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, que té per objectiu preservar l'ambient acústic i evidenciar les molèsties que el soroll genera a la nostra salut. Les dades dels ajuntaments de Barcelona i Terrassa mostren reduccions significatives del soroll durant les primeres setmanes de confimanent.

 
 

Es constata l’augment de parelles de corriol camanegre que crien nous exemplars

04/05/2020
Nidificacions a El Vendrell i Vilanova i la Geltrú

 
 

Al Vendrell hi ha vuit parelles de corriol camanegre que crien nous exemplars d’aquesta espècie en extinció. Mai fins ara s’havia donat aquest fet, resultat de la cura de l’ocell i també del temps de confinament que impedeix l’accés de persones a les platges.

 
 

Holandesos avancen en l'escenari pospandemia i proposen un model econòmic basat en el decreixement
 

04/05/2020

Sembla que Holanda és el país que amb més força està prenent el desafiament de reestructurar la seva economia a partir del que ens toca viure en el present. En aquest context, 170 acadèmics holandesos han plantejat un manifest en 5 punts per al canvi econòmic post crisi de la COVID-19, basat en els principis de decreixement.

L'Agència Internacional de l'Energia preveu una caiguda del 8% de les emissions de CO2 a causa del coronavirus

04/05/2020

Un nou estudi estima que la caiguda d'emissions de diòxid de carboni interanual, com a conseqüència de la paràlisi provocada per la pandèmia COVID-19, serà de gairebé un 8%, una davallada insòlita en més de set dècades, i superior a la que va provocar la crisi financera del 2008. De moment però, seguim en nivells de rècord d'emissions.

 
 

El corriol camanegre aprofita el confinament per fer el niu a les platges amb tranquil·litat

04/05/2020

El corriol camanegre és una espècie protegida a Catalunya. A les platges de Vilanova i la Geltrú hi ha espais reservats per la seva nidificació, però, amb el confinament aquest ocell ha establert nius a altres espais de les platges. El repte és localitzar aquest nius i protegir-los.

La contaminació de l'aire urbà a Espanya cau un 58% entre el 14 de març i el 30 d'abril

04/05/2020

L'informe d'Ecologistes en Acció 'Efectes de la crisi de la COVID–19 sobre la qualitat de l'aire urbà a Espanya', elaborat a partir de mesuraments oficials en 26 ciutats, conclou que la reducció del trànsit implica una millora sense precedents de la qualitat de l'aire a les ciutats espanyoles, molt per sota dels límits legals i les recomanacions de l'OMS.

 
 

La FAO posa a l'Horta de València com a exemple en la lluita contra el coronavirus

02/05/2020

L'organització mundial per a l'agricultura i l'alimentació presenta a l'horta de València com un exemple de resiliència davant la pandèmia

El confinament transforma les ciutats en un oasi efímer per als animals

27/04/2020

Quin impacte sobre la fauna té el confinament de les persones a les ciutats? Arran de la crisi del coronavirus, aquesta pregunta ha estat freqüent i ha donat lloc a moltes especulacions.

 
 

El diòxid de nitrogen ha caigut a la meitat a París, Milà, Madrid i Roma

 

26/04/2020

Un nou estudi europeu confirma la gran baixada en la concentració de diòxid de nitrogen a Europa, coincidint amb les mesures de confinament per aturar la propagació del coronavirus.

Lleida posa en marxa una campanya informativa sobre consells d’ús i estalvi d’energia adreçada a particulars i pimes

25/04/2020

La iniciativa pretén ajudar a reduir els consums energètics de la ciutadania, autònoms i pimes en època de confinament. Es vehicularà a través de l’Agència de l’Energia de Lleida, que estrena pàgina web.

 
 

Clam per una gestió natural del litoral per evitar els efectes de temporals com el Gloria

24/04/2020

El temporal va provocar greus danys a la línia de costa i a les infraestructures turístiques i de comunicació terrestre i marítima, va afectar els ecosistemes marins i va aturar l'activitat pesquera.

Les entitats uneixen esforços amb el Manifest “Acció global pel clima”
 

22/04/2020

En aquests moment que tota la població pateix en la seva pròpia pell la pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències, es fa patent el que és urgent i ineludible: unir esforços per, solidàriament, fer front a la malaltia i les seves repercussions sanitàries i socials. 

 
 

El “One Health”, vital per conservar de la biodiversitat i evitar futures pandèmies

22/04/2020

 
 

El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Crida per protegir la producció local i sostenible a les ciutats

 
 

Economia

 
 

Merkel crida a una reconstrucció "verda" després de la crisi del coronavirus

 
 

Aigua

 
 

Comptadors solidaris d'urgència per a famílies de Terrassa sense aigua potable

 
 

Canvi climàtic

 
 

Repte per reduir la petjada ambiental del sector tecnològic

 
 

Mobilitat

 
 

Reobertura de l'e-Bicibox a l'àmbit metropolità

El BACC presenta propostes que posen la bici al centre de l’estratègia metropolitana contra el col·lapse de la mobilitat

 
 

Salut

 
 

Barcelona donarà més espai als vianants: Gran Via i Diagonal perdran part dels carrils laterals

 
Recursos
 

Llibre: 'Som Natura. El repte de l'Antropocè'

 
 

Aquest llibre, amb la participació d’una trentena de reconeguts científics i pensadors, ofereix informació i reflexions complementàries a l’exposició, que és eminentment audiovisual i sensorial. L’objectiu final és el mateix: despertar sensacions, fer reflexionar i animar a passar a l’acció, en aquest cas a partir de nombroses aportacions des de molt diversos camps de la ciència i la cultura.

 
 

RENAIXEM. Documental per a posar en valor l’#horta de #València i les persones que la treballen

Curt documental sobre l'Horta de València i la perseverança dels homes i les dones que distribueixen aliments frescos als habitants de València. Una reflexió sobre la resiliència d’un sistema mil·lenari que s’ha demostrat altament eficient durant la crisi de la #COVID19.

Cinc guies per ajudar a usuaris i professionals en matèria d'eficiència energètica i renovables

Els documents aborden conceptes i resolen dubtes per facilitar a la ciutadania la presa de decisions a l'hora d'instal·lar fotovoltaica a casa, consultar el consum elèctric, obtenir accés als punts de càrrega de vehicle elèctric o realitzar els tràmits relacionats amb tot l'anterior.
 

 
 

Repte envers el soroll

​El 29 d'abril se celebra el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll, que té per objectiu preservar l'ambient acústic i evidenciar les molèsties que el soroll genera a la nostra salut.

Boscos de Muntanya

Aquest estiu, vols viure una setmana al bosc, treballant amb voluntaris i professionals forestals? Doncs el Projecte Boscos ja ha obert les seves inscripcions, trobareu tota la informació al seu web.

 
 

Més Recursos

 
 

Celebra el #SantJordiDocAmbCat amb recomanacions de recursos ambientals

Fira per la Terra virtual 2020

 
Bones Pràctiques
 

El Prat de Llobregat recopila recursos d'educació ambiental per a les escoles durant el confinament

 
 

Per intentar que  l’educació ambiental i a favor de la sostenibilitat continuï sent present als centres educatius durant el confinament, l'Ajuntament de El Prat de Llobregat envia periòdicament un butlletí amb recursos perquè el professorat el pugui treballar als centres educatius.

 
 

L'Ajuntament de Manresa garanteix l'aigua potable a tots els domicilis amb la instal·lació de comptadors solidaris a famílies vulnerables

En la situació actual de crisi pel coronavirus, l’Ajuntament de Manresa considera essencial que no hi hagi cap persona ni família que no disposi d’aigua corrent a casa. Per aquest motiu, Aigües de Manresa ha començat la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris a les famílies vulnerables. 

El Prat de Llobregat assessorar online sobre com estalviar energia i diners
 

Durant aquests dies, en passar més temps a casa, els nivells de consum energètic augmenten. Per això, encara pren més rellevància poder ajustar la potència elèctrica que tenim contractada a les nostres necessitats reals i estalviar diners a finals d’any. 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Infants d'Argentona promouen una iniciativa ecologista

El Consell Comarcal del Segrià promou la campanya #Gràciesxrecollir per agrair l'esforç dels treballadors del servei de recollida de residus

 
 

Menorca acull a l'octubre el Segon Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana

Refugis climàtics metropolitans

 
 

Les Balears disposen per primera vegada d'un pla director sectorial de prevenció i gestió de residus perillosos

L’Ajuntament de Reus obté el certificat que aquest 2020 s’abastirà exclusivament amb energia verda

 
 

La Dada

 
 

Els equipaments municipals del Prat de Llobregat estalvien 600 euros diaris en la factura elèctrica

Es basen en reduir la potència contractada

 
 

L’Ajuntament del Prat s’ha acollit a l’opció de reduir les potències contractades, recollida en el decret d’estat d’alarma, per aplicar-la en 29 equipaments municipals. Gràcies a això, està estalviant 600 al dia en la factura elèctrica.

 
Agenda
 

03/05/2020

Setmana Internacional del Compost

05/05/2020

Seminari virtual - Autoconsum fotovoltaic en edificis municipals i habitatges de protecció oficial

 
 

05/05/2020

Sons que ens regulen la vida

08/05/2020

LET'S CLEAN UP EUROPE - AJORNADA FINS A NOVA DATA

 
 

20/05/2020

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

22/05/2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

30/05/2020

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

03/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

05/06/2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

06/06/2020

Ultra Clean Marathon 2020 - ENS MOVEM A LA TARDOR!

 
 

08/06/2020

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

17/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

 
 

22/06/2020

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube