El diòxid de nitrogen ha caigut a la meitat a París, Milà, Madrid i Roma

Font: CCMA

26/04/2020 - 09:00

Un nou estudi europeu confirma la gran baixada en la concentració de diòxid de nitrogen a Europa, coincidint amb les mesures de confinament per aturar la propagació del coronavirus.

Les noves dades del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P, del programa Copernicus de la Unió Europea, mostren que en algunes grans ciutats europees, els nivells de NO₂ han caigut un 45-50% respecte al mateix període de l'any passat.

Científics del Royal Meteorological Institute (KNMI) han estat analitzant les dades de contaminació atmosfèrica a Europa durant els últims mesos mitjançant dades de l'instrument Tropomi del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P.

Concentracions mitjanes de diòxid de nitrogen del 13 de març al 13 d'abril de 2020, en comparació amb les concentracions mitjanes de març a abril del 2019 (ESA/KNMI)

Les imatges mostren les concentracions de diòxid de nitrogen des del 13 de març fins al 13 d'abril de 2020, en comparació amb les concentracions mitjanes març-abril del 2019. Madrid, Milà i Roma van registrar disminucions al voltant del 45%, mentre que París va experimentar una caiguda del 54%, coincidint amb les estrictes mesures de quarantena aplicades a Europa.

El diòxid de nitrogen prové d'emissions de centrals elèctriques, vehicles i altres instal·lacions industrials. Aquest contaminant pot impactar en la salut humana, augmentant la probabilitat de desenvolupar problemes respiratoris. Les concentracions de diòxid de nitrogen a l'atmosfera varien molt diàriament a causa de les fluctuacions de les emissions, així com de les variacions de les condicions meteorològiques.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Entrevista
Xavier Querol és professor d’investigació a l’IDAEA-CSIC

Xavier Querol ens parla de les morts prematures per la contaminació de l’aire que respirem i ens proposa algunes mesures per pal·liar la situació de forma urgent.

 
Opinió
Opinió


"Combatre la mala qualitat de l’aire que tenim a Barcelona no significa abandonar el vehicle privat, sinó plantejar-se alternatives més sostenibles i minimitzar les emissions que generem."
 

 

Butlletí