Butlletí 339 - By my eco: "Proposem un model en el qual el residu, en el nostre cas “el texà”, esdevé un preuat recurs"

28-11-2017 al 11-12-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 339 - By my eco: "Proposem un model en el qual el residu, en el nostre cas “el texà”, esdevé un preuat recurs"

 
  28-11-2017 al 11-12-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

‘Tornem a la reutilització de tota la vida, però canviant les mans de les àvies per les de persones amb necessitats urgents d'inserció laboral’

10/12/2017

 
 

By my eco és una associació sense ànim de lucre, amb seu a Barcelona, que produeix peces de roba i complements, especialment bosses i motxilles,  a partir de texà reutilitzat i altres materials de proximitat. En aquest projecte es treballa mà a mà amb persones en risc d’exclusió social. Es tracta de portar a terme l’economia circular en un món tan ‘ràpid’ com la moda. Les seves sòcies fundadores són Montse Bayan i Núria Nubiola. I la seva marca és Back to Eco.

 
 

Opinions

 
 

Contra el Dia sense Compres i contra el decreixement

11/12/2017
Toni Lodeiro

El capitalisme és sexy. És molt bo generant desig. Prometent-nos –i sovint, aconseguint– vides, o trossets de vida, atractives i seductores. No sents plaer quan estrenes un Iphone? I si una cosa és capaç de generar agregació de voluntats socials –i electorals– és la il·lusió per, simplement, viure millor.

Lletjor visible i invisible

 

10/12/2017
Albert Punsola

Les noves tendències en la gestió i manteniment del verd urbà caminen cap a un concepte molt interessant: la naturalització dels municipis. Consisteix en transformar els espais verds i altres indrets perquè esdevinguin hàbitats favorables als processos naturals, de manera que aquests processos s’hi puguin desenvolupar amb la màxima espontaneïtat possible.

 
Notícies
 

La Diputació de Barcelona treballa per implantar un servei regular de transport públic per accedir al Parc Natural del Montseny

05/12/2017

La Diputació de Barcelona està treballant per implementar un servei regular d’autobús per accedir al Parc Natural del Montseny, després dels excel·lents resultats obtinguts en la prova pilot realitzada durant tres caps de setmana d’octubre i novembre així com el festiu de Tots Sants.

20 municipis metropolitans rebran ajuts per avançar cap al residu zero

 

05/12/2017

S'entregaran fons a 20 municipis metropolitans per valor de 3,3 milions d'euros durant els anys 2017 i 2018. L'objectiu dels projectes és trencar la situació d'estancament de la recollida selectiva i augmentar els nivells de reciclatge.

 
 

Les ciutats promouen un manifest contra el canvi climàtic

 

04/12/2017

Vivim temps d’emergència i excepció. Som la primera generació que sent les conseqüències del canvi climàtic i l’última que té l’oportunitat de fer alguna cosa per detenir-lo.”. Així de contundent comença el Manifest de les ciutats per a l’acció climàtica, promogut per Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Badalona, Alcalá de Henares i Fuenlabrada.

Diversos experts debaten al congrés Rubí Brilla sobre la mobilitat sostenible i centrada en les persones

01/12/2017

Més de 200 persones han assistit a la quarta edició del congrés Rubí Brilla, dedicat enguany als reptes de la mobilitat sostenible. També s'ha celebrat la 1a Fira del Vehicle Elèctric permet els rubinencs veure i provar tot tipus de transports sostenibles.

 
 

El Bicing estrenarà bici i gestió el 2018

 

01/12/2017

Amb la nova gestió, el Bicing funcionarà 24 hores al dia tot l'any, es faran 50 estacions noves i les bicis canviaran. Les bicicletes seran més lleugeres, amb rodes més grans, i tant les elèctriques com les mecàniques compartiran el mateix xassís. Quan entri en funcionament el nou servei —al llarg d'aquest 2018— es construiran 54 estacions noves per arribar a les 519 (actualment n'hi ha 465) i les subterrànies desapareixeran.

Complir els nivells de contaminació de l’OMS evitaria almenys 250 morts cada any a la ciutat de Barcelona

30/11/2017

Les dades reals captades entre els anys 1996 i 2016 mitjançant l’estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona confirmen una correlació evident entre les puntes de màxima contaminació i l’augment de les complicacions sanitàries, a curt i llarg termini. L’informe conclou que s’evitarien, com a mínim, 250 morts i gairebé 1.500 ingressos hospitalaris cada any a la ciutat si es complissin els límits de contaminació recomanats per l’OMS.

 
 

La restricció de vehicles en dies d'alta contaminació reduirà un 18% les emissions

29/11/2017

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha presentat  el protocol que el Departament de Territori i Sostenibilitat activarà en cas de detectar alts nivells de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40). L’objectiu és reduir el 10% de les emissions associades al trànsit de l’Àmbit-40 en els propers 5 anys i el 30% de les emissions globals en el termini de 15 anys per assolir els nivells recomanats per l’OMS.

Un estudi de Vall d’Hebron demostra que els dies de més contaminació es produeixen més atacs de cor greus

29/11/2017

Els dies en qu è els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es produeixen més infarts amb elevació de l’ST (els atacs de cor més greus), més casos de fibril·lació ventricular (la complicació més greu associada a un atac de cor) i més mortalitat per infart.

 
 

No cal urbanitzar el camp, cal naturalitzar la ciutat

29/11/2017
La segona jornada del Conama Local València 2017 dedica una important part del programa a debatre sobre la renaturalització de les ciutats

 
 

Una de les principals sessions del segon dia de Conama ha reunit experts en renaturalització de ciutats i portaveus de municipis i entitats diverses que han mostrat estratègies de potenciació de la biodiversitat i creació d'infraestructura verda que ja estan en marxa.
 

 
 

Més Notícies

 
 

Canvi climàtic

 
 

Arrenca a València el Conama Local, un congrés per connectar ciutats en el camí cap a la sostenibilitat

 
 

Energia

 
 

Finalitza el programa d’actuacions municipals per millorar l’eficiència energètica a les llars de Vic

 
 

Mobilitat

 
 

Primers usuaris de la T-verda

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Desapareixeran els contenidors d’emergència de Tiana

 
Recursos
 

Les etiquetes ambientals de la DGT, a la venda a CorreusEls conductors que no han rebut l'adhesiu ambiental del vehicle a casa podran adquirir-ne un en una quinzena d'oficines de Correus de la ciutat de Barcelona. Tot i que la Direcció General de Trànsit ho havia anunciat pel dia 28, finalment serà a partir del dijous 30 de novembre. Per comprar-lo caldrà dur la fitxa tècnica del vehicle, un document identificatiu i pagar cinc euros.

Nou mapa d’inventari de les instal·lacions fotovoltaiques municipals i locals a la província de Barcelona

Nou mapa de l’inventari de les instal·lacions fotovoltaiques dels ajuntaments, tant d’autoconsum com de venda, segons les antigues disposicions legals. Es podrà consultar a partir d’ara, en la  web d’informació SITMUN de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Diputació de Barcelona. 

 
Bones Pràctiques
 

La nova Biblioteca de Vic serà un edifici sostenible i accessible


La biblioteca es construirà seguint els estàndards més elevats de sostenibilitat. L’estratègia emprada en el disseny d’aquest edifici ha estat en primer lloc reduir la demanda energètica, en segon lloc la utilització de sistemes d’alta eficiència i en últim lloc l’aportació d’energies renovables amb l’objectiu final d’augmentar la seva autosuficiència energètica. Així, es procurarà acostar-se als criteris dels edificis de consum pràcticament nuls.

Fuel Poverty Group : 60 kits de microeficiència per combatre la pobresa energètica

Fins al dia 6 de gener es pot donar suport al projecte del Fuel Poverty Group (FPG), una xarxa de persones voluntàries que com­baten la pobresa energètica. L’entitat Ecoserveis entrega kits de microeficiència a aquelles persones que pateixen pobresa energètica, per a que puguin instal·lar-lo a la seva llar i reduir el consum sense renunciar al confort.

 
 

Barcelona disposarà d'un enllumenat públic més sostenible i una ciutat més ben il·luminada

 
 

El Pla de renovació integral de l’enllumenat 2018-2020 de Barcelona, per avançar cap a una ciutat més eficient i una via pública més confortable i segura per als veïns i les veïnes, inclou la substitució de 10.000 lluminàries per leds de baix consum, que aporten més sensació lumínica. Es prioritzen les instal·lacions obsoletes o amb problemes de seguretat elèctrica i els carrers amb dèficit de lluminositat.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Menjadores per a ocells als parcs

Els xefs de l’energia renovable

 
 

L'AMB incorpora el primer bus híbrid de dos pisos de l'Estat al servei del turístic del "Barcelona city tour"

Simbiosi scrap store de Bufalvent a Manresa

 
Agenda
 

25/10/2017

Exposició: Després de la fi del món

11/12/2017

Els vehicles autònoms a la ciutat. Projecte i gestió de l'espai públic amb nous vehicles i mobilitat autònoma i connectada

 
 

11/12/2017

Jornada "Els sòls i el canvi climàtic"

12/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Aliments per a una ciutat

 
 

12/12/2017

Sessió informativa sobre la Convocatòria General de Subvencions de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2018, centrada en el àmbits temàtics: Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i Dret dels Animals.

12/12/2017

Taula rodona “Edificis sostenibles: experiències i tendències”

 
 

13/12/2017

Taller familiar: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: La Vida dels Jocs i les Joguines

13/12/2017

Taller: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Vint, dinou, divuit... "el peix és meu!"

 
 

14/12/2017

Jornada "Va d’Aigua": Presentació de recursos d’educació ambiental per a ambients aquàtics continentals

14/12/2017

Lliurament 6ens Premis Ciències Ambientals

 
 

14/12/2017

Cinefòrum: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Claqueta i acció!

15/12/2017

15è Fòrum d’Educació Ambiental.cat

 
 

15/12/2017

Visita guiada: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Objectes amb vida extra

15/12/2017

Conferència: INVASIÓ ALIEN l’amenaça silenciosa de les espècies exòtiques invasores al riu de Siurana

 
 

16/12/2017

Taller familiar: TEMPS DE LLUMS I ALGUNES OMBRES: Fem espelmes

17/01/2018

I Congrés Català de Dret Ambiental

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube