Diversos experts debaten al congrés Rubí Brilla sobre la mobilitat sostenible i centrada en les persones

01/12/2017 - 22:07

Més de 200 persones han assistit aquest divendres a la quarta edició del congrés Rubí Brilla, dedicat enguany als reptes de la mobilitat sostenible. Diversos experts han debatut sobre aquesta qüestió i molts d'ells han insistit en la necessitat de recuperar la via pública per als vianants per motius mediambientals, de salut i socials. També s'ha celebrat la 1a Fira del Vehicle Elèctric permet els rubinencs veure i provar tot tipus de transports sostenibles.

L'expert Jorge Morales de Labra ha estat el primer ponent del congrés i ha reflexionat sobre l'ús racional de l'energia i ha fet èmfasi en la necessitat que les persones tornin a conquerir l'espai públic. Carme da Silva, regidora de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de Pontevedra ha explicat que fa 18 anys que els vianants guanyen la partida als vehicles amb molts més carrers per a vianants, menys aparcaments, velocitat màxima de 30 km/h, uns fets que han comportat que a la ciutat gallega no s'hagi produït cap accident mortal des de l'any 2011 i que la contaminació s'hagi reduït un 70%.

A Amsterdam també s'han pres molt seriosament aquest canvi de model. De fet, la capital dels Països Baixos lidera en penetració del vehicle elèctric i, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, l'àrea metropolitana de Barcelona hauria de seguir el mateix camí. D'altra banda, l'Institut Català de l'Energia ha defensat la seva aposta pel vehicle elèctric i avancen que el nou model del segle XXI en matèria de mobilitat es basarà en què els catalans recarreguin el cotxe a casa o a la xarxa de fotolineres, però defugint de l'actual model de 1.400 benzineres que hi ha ara a Catalunya.

De la seva banda, IS Global ha posat l'accent en les afectacions per a la salut del model de mobilitat actual, tot i que creuen que el vehicle elèctric no és la solució a tots els mals.

Al congrés Rubí Brilla també s'ha parlat sobre la tecnologia, la infraestructura i el model d'explotació dels vehicles elèctrics amb diversos experts, que han demanat bonificacions i ajudes a les administracions. Ana Maria Martínez, alcaldessa de Rubí, ha anunciat que al nostre municipi ja s'està treballant en unes noves ordenances que premiïn els ciutadans que apostin per la mobilitat sostenible. També ha dit que en un futur podrem veure autobusos elèctrics a la nostra ciutat, un municipi que actualment aborda l'ampliació de l'illa de vianants.

El quart congrés també ha dedicat uns minuts a diversos casos pràctics, com ara les bicicletes elèctriques a polígons industrials de Sant Quirze o les experiències de TMB, Som Mobilitat, Electromaps i Som Ecolígistica.

La 1a Fira del Vehicle Elèctric permet els rubinencs veure i provar tot tipus de transports sostenibles

El cap de setmana Rubí ha acollit la primera edició de la Fira del Vehicle Elèctric, un esdeveniment que s'ha obert al públic just en acabar el Congrés Rubí Brilla al pàrquing de l'edifici Rubí Forma. La ciutadania ha pogut veure i provar turismes, motocicletes, bicicletes i patinets i esvair dubtes pel que fa a aquest tipus de mobilitat. Tant entitats com comercials han detectat un canvi de mentalitat pel que fa a aquest tipus de mobilitat.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha donat llum verda al Pla estratègic per fomentar la mobilitat elèctrica. La previsió és que el parc de vehicles elèctrics i híbrids endollables creixi un 260% fins a l’any 2028.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Butlletí