Butlletí 434 - ESPECIAL AUTOCONSUM COMPARTIT

Maig 2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 434 - ESPECIAL AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 


L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?

Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.

També disponible en format Especial web

 

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES 

 
Reflexió
 

Entrevistes

 
 

Joan Groizard: "L'any 2021 serà un punt d'inflexió en la transició energètica, marcant un camí de no retorn cap a la descarbonització"

18/05/2021

 
 

Joan Groizard és enginyer en energia i medi ambient per la Universitat de Cambridge. La seva trajectòria professional acredita un coneixement ampli del sector, així com un compromís amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Ha estat director general d'Energia i Canvi Climàtic de Govern de les Illes Balears i a finals de 2018 es va incorporar a l'IDAE com a director d'Energies Renovables i Mercat Elèctric. Des de principis de 2020 és director general d'aquest organisme.

 
 

Marta Morera: “L’autoconsum s’ha de pensar com una inversió que acaba generant un estalvi”

19/05/2021

 
Rubí Brilla ha coordinat el primer projecte d’autoconsum compartit d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Aquesta ha sigut una de les fites més importantes d’aquesta entitat municipal que des de fa 10 anys treballa per ser un referent per l’estalvi, l’eficiència i l’ús de renovables en l’àmbit local. Marta Morera, responsable tècnica de Rubí Brilla ens explica aquesta experiència i com es vol continuar treballant per l’autoconsum a la ciutat.  

Gil Salvans: "A Catalunya encara no hi ha cap comunitat energètica que funcioni realment"

19/05/2021


Què és realment una comunitat energètica? Més enllà de compartir unes instal·lacions d’energies renovables? Gil Salvans tècnic de l’agència local d’energia d’Osona, clarifica aquest concepte, com a peça clau en la democratització de l’energia i la transició energètica, i aborda en aquesta entrevista els reptes i els obstacles, principalment la manca de definició de marc legal. Malgrat les barreres tècniques, insisteix que cal valentia política davant els interessos empresarials, i que cal difondre entre la ciutadania que l’autoconsum és viable.

 
 

Helena Badger: “L’autoconsum és avui una opció a l’abast de tothom, sense invertir ni un euro"

19/05/2021

 
 


Helena Badger és assessora legal de Holaluz, comercialitzadora d'energia verda que ha aposta fermament per l'autoconsum domèstic. En aquesta entrevista ens parla del que assegura és una explosió de l'autonsum a Catalunya, els temps d'amortització de les inversions i les opcions, com ara les subvencions o bonificacions fiscals, que poden tenir els consumidors per fer realitat aquesta opció.

 
 

Reportatge

 
 

Comunitats energètiques i autoconsum compartit, camí d'un món més sostenible

 
 

Amb les escletxes del marc legislatiu actual, apareixen diverses fórmules d'autogestió per fer realitat l'apoderament ciutadà en el sector energètic.

 
 

Opinions

 
 

Autoconsum col·lectiu: reptes per al seu desenvolupament                                            

19/05/2021
Manel Torrent Aixa

L’autoconsum col·lectiu és clau per poder implantar massivament l’energia solar fotovoltaica als nostres habitatges. És una oportunitat per maximitzar l’ocupació de les cobertes disponibles i hauria de permetre aprofitar al màxim l’energia generada. 

Compartir energia: una idea tan revolucionària com (encara) difícil de dur a terme

19/05/2021
Manel Romero

Avui, segons les dades de la Generalitat hi ha 50 instal·lacions d’autoconsum compartit (de les més de 10.000 que hi ha en total), i la majoria no han pogut veure encara reflectits els seus estalvis en una factura.

 
Notícies
 

Rubí Brilla impulsa el segon concurs d’autoconsum compartit d’energia al sector industrial

19/05/2021

El Consistori rubinenc compta amb la complicitat de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, que s’ha sumat al projecte "Autoconsum 0/0"

S’aprova l’Ordenança Municipal d’Autoconsum amb Energia Fotovoltaica al Prat de Llobregat

19/05/2021

El Prat es converteix en la primera ciutat amb aeroport amb tràmits simplificats per instal·lar plaques solars gràcies a un acord entre l’Ajuntament i l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).

 
 

Com impulsar l'autoconsum en edificis plurifamiliars?

19/05/2021

Aquesta és la pregunta que va tractar de respondre la primera sessió del nou cicle de seminaris tècnics sobre transició energètica local organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Comunitats energètiques, de la idea a la pràctica

19/05/2021

Les sessions dels seminaris tècnics sobre transició energètica al món local de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat han permès conèixer diversos projectes de comunitats energètiques que es comencen a fer realitat i també el paper que els ens locals hi juguen en cada cas.

 
Recursos
 

L'autoconsum a Catalunya

 
 

Aquesta infografia recull informació quantitativa de l’evolució del nombre d'instal·lacions i potència de les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic col·lectives i individuals dels últims 2 anys. També es mostra la seva distribució segon el rang de potència instal·lada, i el rànquing de províncies i comarques amb més fotovoltaica d’autoconsum, per nombre d’instal·lacions i potència.

 
 

Guia de tramitació de l'autoconsum (versió actualitzada i completa)


En aquesta Guia es descriuen els passos necessaris per a la tramitació d'instal·lacions de generació elèctrica en autoconsum de qualsevol de les modalitats previstes en la normativa. Està dirigida al públic en general, però més específicament a les empreses instal·ladores de sistemes d'autoconsum.

Experiències d’autoconsum compartit a la ciutat de Barcelona


L'Aula Ambiental de la Sagrada Família va organitzar, el passat 4 de març una sessió virtual per presentar experiències d’autoconsum compartit a la ciutat, i més concretament a l'Eixample.

 
 

Guia pràctica de l’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos de Som Energia

Som Energia, una cooperativa d'energia verda sense ànim de lucre, ha elaborat una Guia pràctica sobre l’autoproducció en blocs de pisos, per tal de fomentar la instal·lació de plaques solars en edificis d’habitatges. 

MES Barcelona, el nou pla de transformació energètica per construir una ciutat més verda

Les Nacions Unides han reconegut MES Barcelona com la col·laboració publicoprivada més sostenible d’un total de 70 models que optaven a aquest mèrit.

 
Bones Pràctiques
 

L'Agència d'Energia de Lleida dona suport a les instal·lacions d'autoconsum compartit

L'Ajuntament de Lleida, a través de l'Agència d'Energia de Lleida, dona suport a les instal·lacions solars fotovoltaiques en edificis plurifamiliars, indústria i també en instal·lacions d'autoconsum compartit en edificis plurifamiliars.

Comunitats energètiques amb autoconsum compartit a Rupià, Cellera de Ter i Amer

Rupià, Cellera de Ter i Amer, activen les primeres Comunitats Energètiques a Catalunya, amb el lideratge de la Diputació de Girona. Seran comunitats basades en instal·lacions amb autoconsum compartit.

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?

També disponible en format Especial web

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube