Rubí Brilla impulsa el segon concurs d’autoconsum compartit d’energia al sector industrial

19/05/2021 - 11:05

El Consistori rubinenc compta amb la complicitat de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, que s’ha sumat al projecte "Autoconsum 0/0"

Després de l’èxit del primer concurs d’autoconsum col·lectiu a la indústria, el servei Rubí Brilla del Consistori rubinenc posa en marxa la segona edició d’aquesta iniciativa. La nova edició del projecte Autoconsum 0/0 (0 emissions/0 inversió) incorpora l’experiència acumulada a la primera edició i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.  

L’energia solar per a l’autoconsum permet a les indústries, a més de generar la seva pròpia energia elèctrica, gaudir d’avantatges ambientals, socials i econòmics ─les instal·lacions per a l’autoconsum solar al sector industrial permeten bonificar l’IAE en un 50% fins a 5 anys amb un màxim del 100% del seu cost─.

El projecte Autoconsum 0/0 ofereix altres beneficis gràcies a la col·laboració público-privada, com ara obtenir millors preus a través d’un concurs privat (economia d’escala) i establir una xarxa de cooperació entre empreses per a valoritzar l’energia excedentària. Tot plegat, amb la possibilitat de no haver d’assumir cap cost afegit. "Rubí és pionera en l’autoconsum energètic compartit; les nostres indústries compten amb l’acompanyament municipal per un futur ambiciós que millori la seva sostenibilitat i competitivitat", ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

La segona edició del projecte s’adreça a les empreses de Rubí ubicades als polígons de Can Rosés, Carretera de Terrassa, La Llana, Molí de la Bastida, Sant Genís i Can Sant Joan, així com a les firmes de Sant Quirze situades al polígon industrial de Can Corbera.

El proper 24 de març a les 10 h, l’Ajuntament de Rubí ha organitzat un seminari web per presentar la segona edició del projecte. Les inscripcions per a seguir la sessió s’han de fer a través d’aquest formulari.

Les empreses interessades a participar al projecte han d’enviar un correu electrònic a rubi_brilla@ajrubi.cat, indicant a l’assumpte Autoconsum00_Nom empresa.

Entre els mesos d’abril i juny es redactaran els informes de viabilitat tècnica-econòmica. De cara al juny-juliol és previst que es redactin els plecs tècnics i que el concurs privat pugui arrencar la tardor d’aquest any.

Èxit de la primera edició del projecte

El primer concurs d’autoconsum col·lectiu al sector industrial, que va suposar el primer projecte d’aquestes característiques de tot l’Estat, es va dur a terme l’any 2020. Tretze indústries dels polígons de Can Jardí, Cova Solera i Rubí Sud es van interessar a formar part d’aquesta primera edició. En total es van rebre una dotzena de propostes econòmiques, de les quals la UTE formada per Enertika + Km0 + Zener va ser la guanyadora.

Tot i la incursió de la COVID-19, vuit indústries van decidir continuar endavant amb el projecte, aconseguint una potència agregada de 1,2MWp, una producció total estimada de 1.852 MWh/any i un estalvi de 450 Tn CO2/any.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Rubí Brilla ha coordinat el primer projecte d’autoconsum compartit d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Aquesta ha sigut una de les fites més importantes d’aquesta entitat municipal que des de fa 10 anys treballa per ser un referent per l’estalvi, l’eficiència i l’ús de renovables en l’àmbit local. Marta Morera, responsable tècnica de Rubí Brilla ens explica aquesta experiència i com es vol continuar treballant per l’autoconsum a la ciutat.  

Article

L’Ajuntament de Reus impulsarà la creació d’una comunitat energètica de fins a 6,2 MWp de potència al polígon Reus que aprofitarà les cobertes d’edificis públics i privats per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que podran subministrar energia als edificis municipals i a les empreses instal·lades al polígon, en un radi de 500 metres, i aprofitar l’excedent per a produir hidrogen verd.

Entrevista

Què és realment una comunitat energètica? Més enllà de compartir unes instal·lacions d’energies renovables? Gil Salvans tècnic de l’agència local d’energia d’Osona, clarifica aquest concepte, com a peça clau en la democratització de l’energia i la transició energètica, i aborda en aquesta entrevista els reptes i els obstacles, principalment la manca de definició de marc legal. Malgrat les barreres tècniques, insisteix que cal valentia política davant els interessos empresarials, i que cal difondre entre la ciutadania que l’autoconsum és viable.

Butlletí