Butlletí 452 - Jordi Martín: “Les comunitats energètiques ja no tenen aturador”

14-12-2021 al 10-01-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 452 - Butlletí 452 - Jordi Martín: “Les comunitats energètiques ja no tenen aturador”

 
  14-12-2021 al 10-01-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jordi Martín: “Les comunitats energètiques ja no tenen aturador”

09/01/2022
El projecte de la Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui arrencarà al març del 2022
 

 
 

Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui, ha liderat un projecte per a implantar la Comunitat Energètica Local (CEL) del municipi. Arran d’una proposta ciutadana sorgida durant l’elaboració del Pla d’Acció Climàtica, aquesta iniciativa oferirà als ciutadans la possibilitat de produir i consumir energia fotovoltaica, reduint el cost de la despesa elèctrica i retallant l’impacte ambiental de l’energia convencional. 

 
 

Opinions

 
 

Per fi es reconeix que només hi ha una salut: tard millor que mai

10/01/2022
Víctor Briones

Els que treballen en zoonosi ja ho sabien des de fa dècades: tot està interconnectat en matèria de salut. A Espanya, la recent aprovació del Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient reconeix aquesta realitat, però considerant la pandèmia, és convenient que l'epidemiologia ambiental i la vigilància sanitària sobre els animals sigui una tasca prioritària.

2022: mig segle de sostenibilitat
 

09/01/2022
Albert Punsola

L’any 2022 que ara comença es compleixen 50 anys de la cristal·lització d’una idea complexa: la sostenibilitat. El 2022 farà mig segle de de la publicació de l’informe fundacional Els límits del creixement. Tot va començar l’estiu de 1970 quan un equip d'investigadors de l'Institut Tecnològic de Massachusetts va posar en marxa un estudi sobre les implicacions del creixement continuat a tot el món. 

 
Notícies
 

Unió per protegir el litoral

20/12/2021

 
 

El 15 de desembre al Port de Segur de Calafell, va tenir lloc una jornada presencial de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, en la qual es va presentar l'informe "Un litoral al límit", es van exposar diferents iniciatives que els municipis han adoptat a nivell de protecció de la qualitat ambiental del mar i les platges, i es van tractar objectius i estratègies per al 2022.

 
 

Primer bus d’hidrogen d’última generació a la flota de TMB
 

10/01/2022

La incorporació d’aquest vehicle coincideix amb la posada en funcionament de la primera planta d’hidrogen verd d’Espanya. Situada a la Zona Franca, vol convertir-se en un ‘hub’ que aposti per aquesta solució energètica en una de les zones industrials més importants del país.

El Parlament aprova la creació del Cos d’Ambientòlegs i Ambientòlogues a la Generalitat de Catalunya

04/01/2022

S’ha aprovat, en votació parlamentària la creació del Cos d’Ambientòlegs i Ambientòlogues de la Generalitat de Catalunya. Aquesta fita equipara el col·lectiu amb altres professionals de titulacions cientifico-tècniques que tenen cos propi, posant fi a anys de greuges comparatius i solucions parcials.

 
 

Adjudicats els primers quatre lots de l’obra civil de la primera fase de la connexió de la xarxa tramviària, a Barcelona

29/12/2021

La unió dels tramvies permetrà que Barcelona compti amb un sistema de transport públic que connectarà 9 municipis de l’Àrea Metropolitana, avançant així cap a una ciutat més sostenible, més saludable, més amable i millor connectada.

L’Ajuntament de Sabadell rep el premi Torres & Earth com a territori sostenible
 

23/12/2021

Els premis que atorga l’empresa vitícola Família Torres han reconegut el Pla Municipal d’Energia Sostenible 2021-2030

 
 

Campanya de millora forestal contra els incendis al Parc Natural de Collserola

22/12/2021

Aclarida de les masses forestals, manteniment del sotabosc i control de la vegetació adjacent als camins, fonamentals per a la prevenció dels focs forestals. Les actuacions es porten a terme durant la tardor i l’hivern, èpoques en què la vegetació es troba en un estat més latent.

La llúdriga es reprodueix a la Baixa Tordera després de més de 40 anys
 

15/12/2021


La llúdriga s'ha reproduït a la Baixa Tordera per primer cop després de més de quatre dècades. Així ho testifiquen les imatges enregistrades amb les càmeres de fotoparany en el context del "Projecte de seguiment i estudi de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera", que estan duent a terme l'Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, i la Fundació Barcelona Zoo.

 
 

La Diputació de Girona posa en funcionament una eina digital per seguir els consums i gestionar les calderes de biomassa

15/12/2021

 
 

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L’Ajuntament d’Eivissa ultima les obres dels primers horts urbans municipals de l’illa d’Eivissa

 
 

Educació ambiental

 
 

Bona participació a la Setmana de Medi Ambient de Folgueroles

 
 

Energia

 
 

La fusta de les muntanyes del Baix Llobregat escalfarà equipaments públics de Sant Boi, Pallejà i Corbera

 
 

Mobilitat

 
 

Cornellà tindrà un punt de recàrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics

 
Recursos
 

El Consorci de Residus del Maresme presenta en un vídeo com serà el Parc Circular Mataró-Maresme

 
 

La peça audiovisual explica els beneficis d’aquest projecte pioner a Europa, ideat per reduir la producció de deixalles.

 

 
 

Calendari del delta del Llobregat 2022

Enguany, després de 30 anys, el calendari del Llobregat que edita l'Ajuntament de El Prat de Llobregat canvia de format: es deixa de produïr en paper per passar a una versió més sostenible. A partir d'ara, es podrà consultar a través de la seva pàgina web i, a més a més, es podrà descarregar per tenir-lo als dispositius.

Anuari de la contaminació a Barcelona 2021

Contaminacio Barcelona, projecte de divulgació científica coordinat per Miquel Ortega Cerdà, per tercer any consecutiu acaba de publicar l’anuari de la contaminació de Barcelona (edició any 2021) on podreu trobar un resum dels fets més destacats de l’any.

 
 

Tria bé, reciclem millor!

Deu consells per a unes festes sostenibles

 

 
Bones Pràctiques
 

El passeig de la Verneda estrena un paviment més sostenible

El nou paviment instal·lat al passeig de la Verneda, fet amb plàstics no reutilitzables, permet reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten tant en la fabricació com en el tractament posterior del plàstic.

Terrassa promou la implantació de les comunitats energètiques 

S'ha signat un protocol que estableix les bases per a la creació d'un marc de col·laboració entre l'Ajuntament de Terrassa, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. 

 
 

L’Ajuntament de Manresa es dota per primera vegada d’un Pla Estratègic per al Cardener que fixa les línies d’actuació fins al 2030

El document té com a objectiu conservar i augmentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica del riu, millorar l´ús públic de la ribera, i donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la zona.

Un panell permet veure les dades de contaminació atmosfèrica i acústica generada pel trànsit en diferents punts de Sant Cugat

El tòtem, ubicat a la plaça Quatre Cantons, recull informació sobre la incidència de la ZBE i vol també sensibilitzar sobre la necessitat de reduir l’ús del vehicle.

 
 

Laboratoris per analitzar els efectes del canvi climàtic a la costa

 
 

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab). El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

La campanya 'Dràstics amb els plàstics' lliura bosses de paper per conscienciar sobre la conservació del medi ambient, a Sant Feliu

Els caramels de la Cavalcada dels Reis Mags de L'Ampolla tindran embolcalls sostenibles

 
 

Parets aprova l’Ordenança contra la Contaminació Odorífera

Els i les professores, del Prat, claus per l’alimentació i la sostenibilitat

 
 

Les accions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus eviten que una tona d’objectes vagin a parar a la brossa, a Rubí

 
 

La Dada

 
 

256 espècies d'ocells es van poder observar a la xarxa de parcs metropolitans de Barcelona

 
 

L'AMB, amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), ha elaborat 33 informes ornitològics que analitzen les espècies d'ocells observades als parcs i platges metropolitans durant el 2020. Ha permès saber que a la xarxa de parcs metropolitans es poden observar més del 90 % de tots els ocells de l'àrea metropolitana de Barcelona i quasi el 70 % de tot Catalunya. En concret, al llarg del 2020 es van observar 256 espècies d'ocells

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

 
 

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?

Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.

També disponible en format Butlletí
 

 
Agenda
 

Tot el curs

Sea Level Rise room

26/01/2022

DIA MUNDIAL DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

 
 

26/01/2022

Xerrada: Collserola pot cremar – els incendis s’apaguen a l’hivern

02/02/2022

DIA MUNDIAL DELS AIGUAMOLLS

 
 

17/02/2022

Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible 2022

27/02/2022

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

 
 

22/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

26/03/2022

L'Hora del Planeta

 
 

25 i 26 d'abril

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube