Deu consells per a unes festes sostenibles

18/12/2021 - 12:26

Una alternativa a les compres compulsives, al consum desmesurat i als àpats excessius és possible! Tan sols cal seguir els consells i idees que ens proposen des de Barcelona + Sostenible per a gaudir d'unes festes sostenibles.

1. Eviteu comprar compulsivament: dediqueu una estona a pensar els productes que voleu comprar i feu-ne un llistat. Cal ser conscient del que és necessari, per a tu o per a les persones a qui fas els regals.   

2. Feu l’amic invisible amb “pongos”: reutilitzeu o regaleu allò que està en desús. Ordeneu casa vostra i descobriu els regals potencials que hi teniu amagats. Podeu comprar de segona mà o bé regalar objectes i peces de roba que ja no utilitzeu. També podeu donar-los a través de la campanya “Desitjos per un món millor” de Sant Joan de Déu. En cas que compreu, doneu una ullada a aquells negocis amb criteris de sostenibilitat, com per exemple Infinit Denim, membre de la Xarxa B+S.  

3. Engalaneu casa vostra a cop de creativitat: trobeu alternatives sostenibles a l’arbre de Nadal. Feu-lo de taps de suro, de branques, de capses de cartó...

4. Emboliqueu els regals amb teles creant un cercle virtuós de donar i rebre. Molt probablement la vostra tela tornarà a vosaltres ben aviat en forma de regal. Coneixeu la tècnica japonesa d’embolcallar “Furoshiki”

5. Compra de proximitat i al comerç local: el Mapa Barcelona + Sostenible permet trobar molts d’aquests establiments, aplicant diferents filtres per a fer una cerca més acurada. També pots consultar La Zona, el mercat digital del consum conscient o demanar una Cistella solidària amb productes de proximitat de la Fundació Ires.

6. Prepareu una sessió de “batch cooking” d’aprofitament per als àpats de Nadal. En aquesta guia de l’Ajuntament de Barcelona trobareu alguns consells per evitar el malbaratament alimentari. A més, us proposem algunes alternatives a les bosses de plàstic per quan compris els aliments: les bosses reutilitzables de Bolseta o Bagloop, els carretons, els cabassos, i, per descomptat, les bosses de tela. 

7. Prepareu menús vegetarians o disminuïu el consum de productes d’origen animal. En aquest espai web podreu trobar delicioses receptes sostenibles amb un baix impacte de carboni.  A més a través de l’eina “La calcuteca” podreu calcular l’impacte ambiental dels vostres àpats. 

8. Joguines roses o blaves? Trenquem amb els estereotips: adquirir joguines inclusives i sostenibles és una bona opció. La Cooperativa Fil a l’Agulla compta amb una guia que inclou botigues de jocs i joguines, llibreries i marques que fomenten un oci infantil diferent, en què s'incentiva la creativitat, la diversitat i l'equitat.  A més, podeu donar una ullada al projecte "Juguetes para regalar sonrisas" de la Fundació Ires, que organitza una recaptació de fons per a joguines destinada a nens i nenes vulnerables.

9. Busqueu regals que no necessitin piles. Feu ús de productes que funcionin amb corda, amb energia solar o elèctrica.  

10. Recicleu els aparells electrònics que ja no funcionen: podeu trobar com fer-ho en aquesta campanya de l'Agència de Residus de Catalunya


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Nadal és un moment en què hi ha un fort augment del consum, tant en la compra de regals, menjar com begudes o elements ornamentals. També es generen més residus, hi ha més desplaçaments i es poden desencadenar despeses energètiques. 

Article

Prop de 80.000 alumnes de Catalunya estrenaran curs amb la nova Agenda Escolar i 8.000 aules han rebut el nou Calendari Escolar del Medi Ambient i el Desenvolupament, dos recursos d’educació ambiental que elabora la Diputació de Barcelona i que ofereix als municipis membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Butlletí