Butlletí 447 - Butlletí 447 - Bárbara Peris: "Cal que tots els municipis comuniquem la realitat: que estem perdent el litoral i l’hem de cuidar

03-11-2021 al 16-11-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 447 - Butlletí 447 - Bárbara Peris: "Cal que tots els municipis comuniquem la realitat: que estem perdent el litoral i l’hem de cuidar

 
  03-11-2021 al 16-11-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Bárbara Peris: "Cal que tots els municipis comuniquem la realitat: que estem perdent el litoral i l’hem de cuidar tots junts"

15/11/2021

 
 

Bárbara Peris és regidora de platges, turisme i cohesió territorial a l’Ajuntament del Vendrell. Formada en turisme, assumeix ara la responsabilitat que el litoral continuï sent font de salut i recursos econòmics pel seu municipi, davant l’amenaça del canvi climàtic. Va ser la impulsora de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, i en aquesta entrevista ens parla dels objectius i accions que aquesta unió d’ens locals està posant en marxa.

 
 

Opinions

 
 

COP26 a la Terra

15/11/2021
Manel Cunill i Llenas

Després de 26 conferències és raonable pensar que el model de concertació per resoldre la crisi climàtica està caducat. Els èxits dels noranta ara esdevenen divergències notables. Per moltes mesures que se subscriguin, l’incompliment o els ajornaments de terminis estan a l’ordre del dia. Per tant, què hem de fer?

Dol en l’antropocè, l’era en que els humans van canviar la terra

15/11/2021
Joana Diaz

El sentiment global és que vivim en una època de catàstrofes víriques i climàtiques. Superant el dol pels que hem perdut i pel que hem perdut, cal anar superant l’estadi de depressió i passar a l’acceptació i l’acció. Cal anar pensant com transformem el llegat que deixarem. 

 
Notícies
 

La COP26 es tanca amb un acord climàtic "de compromís", però insuficient, diu António Guterres

15/11/2021

 
 

Tot i que s'han aconseguit petits i grans avenços en la lluita contra l'escalfament global, i encara que es manté l'objectiu d'intentar contenir l'augment de la temperatura mitjana de la terra a 1,5 graus, com marca l'Acord de París, moltes qüestions continuen sense resoldre’s i els compromisos segueixen sense tenir prou ambició per assolir aquest objectiu.

 
 

La Xarxa de Ciutats i Pobles s’adhereix a la "Declaració de Sabadell per la millora de la qualitat de l’aire" en la seva 21a Assemblea

15/11/2021

 
 


Aquesta assemblea, que s'ha celebrat de manera virtual, com deia Gomar, ha volgut ser també una palanca per impulsar els canvis necessaris davant el canvi global, amb la mirada posada en la COP26. I ho ha fet, entre d’altres, posant al centre el compromís amb la qualitat de l’aire, amb l’adhesió a la “Declaració de Sabadell. Per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire”.

 
 

Premis Rezero 2021 Catalunya – Les millors iniciatives catalanes en prevenció de residus i consum responsable

14/11/2021

 
 

En aquest 2021, Rezero ha volgut de nou visibilitzar les iniciatives que duen a la pràctica accions inspiradores i referents en la prevenció de residus i el consum responsable. Una feina, a vegades poc fomentada i visibilitzada, però amb un important impacte tan social com mediambiental.

 
 

Sandra Lavorel i Jordi Bascompte, reben els guardons del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 

15/11/2021

La doctora Sandra Lavorel és professora d’investigació del Laboratori d’Ecologia Alpina (CNRS) de Grenoble, i està considerada una de les principals ecòlogues d’Europa. El doctor olotí Jordi Bascompte és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Zuric i director del seu Màster en Ciències Ambientals Quantitatives.

L’Ajuntament del Prat reclama una auditoria ambiental al delta i el compliment de les compensacions 

11/11/2021

L’Ajuntament del Prat denuncia que s’han incomplert diverses de les compensacions ambientals acordades pel que fa a la protecció del sistema hidrològic i de les llacunes, la restauració d’hàbitats, la creació de corredors biològics i la conservació de la fauna i dels hàbitats naturals prioritaris dels espais protegits.

 
 

L’Hospitalet reforça la seva lluita per fer front al canvi climàtic  

11/11/2021

Aprovat el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic 2019-2030 que defineix les actuacions municipals per adaptar la ciutat a l’emergència climàtica i fer front als riscos identificats L’Ajuntament s’adhereix al Pacte de les Alcaldies-Europa per reforçar l’acció per a una Europa més justa i climàticament neutra L’Hospitalet se suma també a la Declaració de la Xarxa de Ciutats i Poblats cap a la Sostenibilitat per a una recuperació verda i socialment justa.

Es proposa la instal·lació de dos aerogeneradors a Collserola

10/11/2021

L’associació Viure de l’Aire ha presentat un projecte d’energia eòlica de participació ciutadana que proposa la instal·lació de dos aerogeneradors a la serra de Collserola. Han calculat que amb la instal·lació d’aquest dos aparells, de 170 metres d’alçària, es podria abastir al voltant de 8.800 llars de la ciutat i s’evitaria l’emissió de 7.000 tones de CO2 anual.

 
 

Plaques fotovoltaiques a Mataró generaran electricitat per a famílies vulnerables

09/11/2021

L’Ajuntament instal·larà les plaques a principis de 2022. Es crearà una comunitat energètica per abaratir el cost de la factura a fins a 175 llars ubicades en un radi de 500 metres de l’equipament municipal. També s'encarrega a AMSA gestionar la instal·lació de plaques a 26 edificis públics més per a l'autoconsum dels equipaments.

Els mercats municipals de la província de Barcelona diuen adeu als plàstics d’un sol ús

09/11/2021

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa un projecte per reduir el consum de plàstic d’un sol ús als mercats municipals de la província. La campanya, amb el lema “Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d’un sol ús!”, es posa en marxa com a prova pilot a tres mercats municipals de la província amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús. 

 
 

L'Expoelèctric arriba a la 10a edició  

09/11/2021

L'Expoelèctric, el punt de trobada del vehicle elèctric i les energies renovables a Barcelona, celebrara la seva desena edició a l'Arc de Triomf de Barcelona els propers dies 20 i 21 de novembre. La fira es consolida com una de les cites més importants i un esdeveniment de referència en el sector de la mobilitat elèctrica i les energies renovables.

 Podem viure una gran apagada?      

09/11/2021

El doctor en física teòrica i investigador del CSIC Antonio Turiel explica a TV3 la situació de la xarxa elèctrica europea i per què aquesta possibilitat s'hauria pogut evitar.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L’hort de la coberta del Mercat Vall d’Hebron – Teixonera ja està en marxa

 
 

Canvi climàtic

 
 

Fridays for Future torna als carrers de Sant Cugat després d'un any

 
 

Economia

 
 

Catalunya acull el Circular Economy Hotspot de 2021 del 15 al 18 de novembre

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida porta a porta arribarà a Solsona el 15 de novembre

Mataró inicia la implantació progressiva de la recollida porta a porta dels residus comercials

 
 

Renovables

 
 

Ada Colau, a favor d’instal·lar dos molins de vent a Collserola

 
 

Soroll/Contaminació acústica

 
 

Declaren bé cultural el so de les campanes de Banyoles per protegir-lo de les queixes

 
 

Terra

 
 

10 projectes presentats per ADF opten als Premis de prevenció d’incendis forestals 2021 de la Diputació de Barcelona

 
Recursos
 

Perquè som natura, diem #NiUnPamMes!                                 


Reconeguts cantants han expressat el seu compromís amb la defensa del Delta de Llobregat, aquest espai natural agrícola i cultural tan singular a través del videoclip Som natura! AEls beneficis que generi l'obra es destinaran íntegrament a Depana, la lliga en defensa del patrimoni natural, entitat degana en la defensa del Delta.

Nou període: la regla sense tabús, tòxics ni residus


Nou Període és una campanya que visibilitza i denuncia les actuals problemàtiques dels productes menstruals d'un sol ús més generalitzats i promou la utilització de productes menstruals reutilitzables. La menstruació ha de ser tractada de manera natural i sense tabús. Els seu objectiu és apropar-se a una societat sense residus ni impactes al medi ambient ni a la salut de les persones.

 
 

Més Recursos

 
 

Digues adeu als plàstics

 
Bones Pràctiques
 

Un estudi conclou que la qualitat del bosc urbà de Mollet del Vallès millora la salut de la població

L’estudi sobre el bosc urbà de Mollet, elaborat pel reconegut catedràtic de la Universitat de Sevilla Enrique Figueroa, conclou que el municipi disposa d’un conjunt considerable d’espais verds de qualitat que permeten generar salut entre la ciutadania. El text assegura que la ciutat està ben planificada i gestionada, amb una ràtio de 17 metres quadrats de verd urbà per habitant, que és superior als límits indicats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). 

“Cities Race to Zero”: compromís per reduir el 50% de les emissions de carboni el 2030

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

 
 

L'Ajuntament de Sant Fruitós engega una nova edició del servei gratuït de diagnosi energètica i de gestió de residus per a les empreses

Amb l'objectiu d'ajudar a reduir la despesa energètica de les empreses i fomentar millores en el camp de la reducció d'emissions i l'eficiència en la gestió de residus, l'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages ha posat en marxa la segona edició d'un servei gratuït d'assessorament a les empreses pel que fa a la gestió energètica i de residus.

Mollet, primera ciutat que obliga a instal·lar plaques solars fotovoltaiques als habitatges de nova construcció

La norma afectarà, per primera vegada, tots els nous edificis destinats a l’habitatge, és a dir, les cases i els blocs de pisos de nova construcció. A banda, afectarà els centres comercials superiors a 1.500 m2; indústries, oficines i centres culturals superiors a 1.000 m2; i centres esportius, residencials i aparcaments superiors a 2.000 m2. 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

S'instal·len 20 aparcabicicletes a l'exterior d'escoles i edificis de Rubí

 
Especials
 

AUTOCONSUM COMPARTIT

L’autoconsum elèctric ha experimentat un fort creixement durant el 2020 i és ja imparable a Catalunya, però... Què està passant amb l’autoconsum compartit, peça clau en la transició energètica?
Recollim en aquest especial diferents veus que descriuen la situació, aborden casos reals, analitzen els principals obstacles amb els que es troba aquesta opció, fonamentalment la manca d’agilitat de distribuïdores i comercialitzadores, i ens expliquen on cal implementar millores per facilitar al màxim les iniciatives de la ciutadania i de les empreses per autoproduir i compartir la seva pròpia energia i esdevenir actors de canvi del model energètic.


També disponible en format butlletí
 

JOVES I ACTIVISME PEL MEDI AMBIENT

Al 2019 una onada de manifestacions liderades per gent jove va recorrer les places europees per exigir una acció ferma contra el canvi climàtic. El fenòmen no era nou però va agafar una embranzida sense precedents. Fridays Future, Extinction Rebellion i altres iniciatives liderades per gent jove han pres un lideratge per exigir als governs mesures reals i ràpides per protegir el clima i la biosfera. Aquestes accions han aconseguit mobilitzar la població i rebre el reconeixement de la comunitat científica. A Sostenible ens preguntem quin ha estat el grau d'incidència d'aquest moviment a les administracions i en especials a les locals, i en quin estat de salut es troba el moviment.


També disponible en format butlletí.

 
Agenda
 

Tot el curs

Sea Level Rise room

Fins el 19 de novembre

Exposició: "Actuem amb Energia" a Mollet del Vallès

 
 

Fins el 30 de novembre

Emergència climàtica i alimentació a Sant Cugat del Vallès

15 al 18 de novembre

Circular Economy Hotspot Catalonia

 
 

16 al 27 de novembre

XXVII Jornades de meteorologia Eduard Fontseré

17 al 28 de novembre

El Piribus arriba a Barcelona

 
 

19 al 28 de novembre

SETMANA DE LA PEDRA SECA

20 i 21 de novembre

Expoelèctric 2021 a l'Arc de Triomf de Barcelona

 
 

20 al 28 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

24 i 25 de novembre

Congrés sobre Gestió pública del servei d'aigua

 
 

24/11/2021

1r marketplace del Penedès Circular

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube