Butlletí 401 - Es noten les mesures contra el coronavirus a la contaminació de Barcelona?

10-03-2020 al 23-03-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 401 - Es noten les mesures contra el coronavirus a la contaminació de Barcelona?

 
  10-03-2020 al 23-03-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Alice Thuault: “A Brasil, el govern federal no està caminant en la direcció dels acords de París”
 

23/03/2020


Alice Thuault és directora adjunta de l’ONG Instituto Centro de Vida de Mato Grosso de Brasil, dedicada a la sostenibilitat. Amb ella analitzarem, en el marc de la COP25 a situació del Brasil, pel que fa a la desforestació de l'Amazònia i la "poca coherència" del president del Brasil, Jair Bolsonaro, amb els compromisos climàtics, com l'Acord de París.

Alden Meyer: “Amb un govern federal realment compromès podríem arribar a reduir un 50% les emissions dels EUA el 2030”

23/03/2020


Alden Meyer  és director d’estratègia i polítiques de la Union of Concerned Scientists, una organització sense ànim de lucre de promoció científica amb seu als Estats Units. En el marc de la COP25 vàrem reflexionar amb ell sobre les conseqüències que té per al món la retirada dels EUA de l’Acord de París, el paper dels governs locals i el lideratge necessari d'Europa.

 
 

Reportatges

 
 

Es noten les mesures contra el coronavirus a la contaminació de Barcelona?

 
 

De ben segur que molts de vosaltres heu vist els mapes que mostraven la disminució de la contaminació per NO2 a la Xina o a Itàlia associada a la parada de la mobilitat i l’activitat econòmica derivada de les mesures relacionades amb el coronavirus. Miquel Ortega fa un seguiment dels nivells de contaminació a Barcelona per valorar l'impacte d'aquesta crisi sanitària a la qualitat de l'aire.

 
 

Opinions

 
 

En guerra amb la vida
 

21/03/2020
Yayo Herrero

Quant de forma més veloç es destrueixen i es posen en risc les bases materials que sostenen la vida, més sanes estan les economies. Les informacions col·laterals a la crisi del coronavirus llancen qüestions interessants des de la perspectiva de l'ecologisme social i m'animen a compartir amb vosaltres algunes reflexions.

El coronavirus, una oportunitat forçosa

16/03/2020
Ana Villagordo

Fer una aturada com l’actual, que ens afecta a tots i cadascun de nosaltres és una situació extraordinària que no s’havia donat fins ara, ni tan sols en la darrera crisi econòmica. Es tracta d’una crisi sanitària però encara més d’una crisi econòmica que està posant sobre la taula la vulnerabilitat del sistema actual, massa centrat en el consum.

 
Notícies
 

L'informe del clima del 2019 confirma l'augment de l'escalfament del planeta i les seves conseqüències

23/03/2020

 
 

L'informe confirma el que ja es va avançar en l'esborrany provisional, i posa de manifest els indicadors físics relatius al canvi climàtic, com ara l'augment de la calor acumulada a la terra i l'oceà, l'acceleració de l'augment del nivell del mar i la fusió del gel, i també l'impacte dels esdeveniments meteorològics i climàtics en els aspectes socioeconòmics: desenvolupament, salut humana, migració, seguretat alimentària i ecosistemes marins i terrestres.

 
 

El confinament causa una caiguda rècord de la pol·lució
 

23/03/2020

Els dies de quarantena són entre els menys contaminats dels últims 20 anys a BCN. Una millor qualitat de l'aire podria fins i tot alleujar els efectes nocius del Covid-19

Els boscos tropicals no poden absorbir més CO2 i el canvi climàtic arribarà abans

19/03/2020

Els boscos tropicals tenen cada vegada menys capacitat de retirar de l'atmosfera el diòxid de carboni generat pels humans. La desforestació està reduint terriblement els exemplars, i els que queden moren abans.

 
 

Els vianants i el transport públic, protagonistes de la nova via Laietana

19/03/2020

Amb la transformació de la via Laietana s’hi eliminaran dos carrils de circulació per ampliar les voreres i per reservar espai per a busos i bicicletes. La proposta, que s’ha treballat amb el veïnat, els comerciants i les entitats, crearà més espai per passejar i fomentarà els desplaçaments a peu entre els barris dels entorns.

Ajornat el període sancionador de la Zona de Baixes Emissions
 

17/03/2020

L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats han determinat ajornar temporalment l'entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. L'aplicació de les multes estava prevista per l'1 d'abril del 2020. La nova data està encara per determinar.

 
 

El món no està oferint als nens i nenes una vida saludable i un clima adequat per al seu futur
 

15/03/2020

Cap país està protegint adequadament la salut dels nens ni el seu medi ambient i el seu futur, segons un informe històric publicat per una Comissió de més de 40 experts en salut dels nens i els adolescents de tot el món. La Comissió va ser convocada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'UNICEF i The Lancet.

La Generalitat destina a la lluita contra pobresa energètica els 43.000 euros estalviats durant la Marató de l'Estalvi Energètic

13/03/2020

En els 31 edificis de la Generalitat que han participat en la iniciativa s’ha reduït el consum d’electricitat un 12,5%, el de gas un 40,7% i el d’aigua un 14%, el canvi d’hàbits i l’adopció de bones pràctiques per part dels treballadors públics han permés disminuir les emissions de CO2 en 167 tones durant el mes de febrer.

 
 

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

12/03/2020

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal. Així es desprèn d'un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB i la Universitat Pompeu Fabra publicat a la revista Cities.

Els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar mitja tona de plàstic a l'any
 

11/03/2020

Un estudi emmarcat en el projecte RIMMEL de la CE ha revelat que els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar cada any mitja tona de plàstics. Envasos, ampolles i bosses és el material més freqüent entre els residus flotants identificats. Es vol crear un model estadístic que permeti impulsar estratègies per mitigar el problema de les deixalles marines.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Els ajuntaments veuen en perill la supervivència del Parc Agrari del Baix Llobregat i demanen ajut urgent a la Generalitat

 
 

Economia

 
 

Espanya se suma al Pacte Europeu dels Plàstics

 
 

Biodiversitat

 
 

Una parella de falcó pelegrí pon quatre ous al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

 
 

Canvi climàtic

 
 

La Taula sobre l’Emergència Climàtica de Calella va iniciar els seus treballs

S'inicia la Taula de treball pel canvi climàtic de Parets del Vallès

 
 

El 60% d'espanyols està preocupat pel canvi climàtic

 
 

Energia

 
 

La Cecot i l'Ajuntament de Terrassa signen un conveni de col·laboració per fomentar la transició energètica a l'empresa

L’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat qualificat d’excel·lent en eficiència energètica als edificis públics.

 
 

Canet de Mar instal·la termòmetres a diferents espais per fer un ús eficient de l´energia

L’Ajuntament de Manresa inicia la renovació d’un terç dels punts de llum de la ciutat, que seran de tecnologia LED

 
 

Sant Cugat acull una prova pilot d'eficiència energètica a habitatges

5 equipaments de Granollers han estalviat energia equivalent a més de 2.300 euros durant el mes de febrer

 
 

Mobilitat

 
 

Es presenten els dos futurs aparcaments d’intercanvi a Cornellà de Llobregat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L’Ajuntament de Móra d’Ebre retirarà els contenidors i passarà a recollir els residus urbans porta a porta

El repte de recollir 2.500 kg de vidre a Sant Boi de Llobregat

 
 

‘Jo reciclo, jo aviso, jo recullo’ a Cunit

La Llagosta implanta la recollida lateral de paper i cartró i envasos lleugers

 
 

Implantació de la recollida selectiva de residus Porta a Porta a Barberà del Vallès

 
Recursos
 

Quantes deixalles generaràs aquests dies? Les comptem?

Ara que durant les properes dues setmanes, com a mínim, serem a casa, us convido a ser conscients dels residus que generem. Conèixer la quantitat de residus que generem ens ajudarà a poder-los reduir.

“Una ciutat contaminada emmalalteix les persones”

Experts alerten sobre els efectes de la contaminació de l’aire en la salut i la necessitat de prendre mesures. L'Ajuntament de Barcelona publica una sèrie de vídeos que, durant les properes setmanes, donarà veu a la comunitat mèdica i científica.

 
 

Més Recursos

 
 

Dràstics de plàstics: I jo què puc fer?

Manual de remunicipalització dels serveis públics de l’aigua

 
Bones Pràctiques
 

Sabadell impulsa el verd amb l’ajuda del CREAF

El CREAF col·labora juntament amb la UAB i el CTTC en el projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell‘ que lidera l’ADENC i que presenta un estudi sobre l’estat de la fauna i flora urbana, la qualitat de l’aire a la ciutat i la mobilitat per donar solucions a una ciutat més sostenible i verda.

Premis Ciutat de Barcelona 2019
 

Aquests premis són un reconeixement a la creació, la investigació i la producció realitzades a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

 
 

València serà la primera ciutat espanyola que implementarà el reciclatge de residus d’acer i alumini al contenidor groc d’envasos

La ciudadanía podrá reciclar en València, a partir de mayo, las cápsulas de café y otros residuos de acero y aluminio ligero, como por ejemplo las tapas de los yogures o tubos de pasta de dientes, en los más de 2.500 contenedores amarillos de envases repartidos por el término municipal.

Com respira Sabadell ?


 

Prop de 175 alumnes i 15 docents de 8 centres de primària de Sabadell han participat, a les “Olimpíades de l’Aire” on, entre altres activitats, presentaran els resultats del mesurament de la qualitat de l’aire que durant tot aquest curs han fet a l’entorn de les seves escoles.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Posa’t les piles! No contaminis, a Parets del Vallès

L’Ajuntament de Reus es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU

 
 

Nous vehicles híbrids per a la Xarxa Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona

L’Aula Ambiental Bosc Turull amplia terreny i biodiversitat

 
 

Obert el segon concurs per construir cobertes verdes en deu edificis d’habitatges

 
Especials
 

QUALITAT DE L'AIRE

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
També consultable en format butlletí.

COP 25 XILE-MADRID

Sostenible ha estat present a la COP 25, la Conferència de las Parts (COP). En aquest especial us apropem algunes veus destacades de la conferència, i sobretot algunes anàlisis reposades per entendre que ha significat aquesta trobada per fer front a l'emergència climàtica. L'especial comença avui però anirem oferint-vos entrevistes amb els diferents agents presents a la COP25 que ens permetran analitzar la qüestió des de diferents perspectives, una informació clau per actuar també a nivell local i personal.
També consultable en format butlletí.

 
Agenda
 

23/03/2020

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

 
 

28/03/2020

L'Hora del Planeta

 
 

07/04/2020

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

22/04/2020

DIA DE LA TERRA

 
 

29/04/2020

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

03/05/2020

Setmana Internacional del Compost

 
 

20/05/2020

DIA MUNDIAL DE LES ABELLES

 
 

22/05/2020

DIA INTERNACIONAL DE LA DIVERSITAT BIOLÒGICA

 
 

30/05/2020

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube