“Una ciutat contaminada emmalalteix les persones”

Font: Ajuntament de Barcelona

12/03/2020 - 12:11

Experts alerten sobre els efectes de la contaminació de l’aire en la salut i la necessitat de prendre mesures. L'Ajuntament de Barcelona publica una sèrie de vídeos que, durant les properes setmanes, donarà veu a la comunitat mèdica i científica.

Fa dècades que els estudis científics evidencien que respirar aire contaminat perjudica la salut present i futura. Segons dades de la Comissió Europea, la contaminació atmosfèrica causa deu vegades més de morts prematures que els accidents de trànsit. Barcelona supera en un 70% els nivells de PM2,5 que marca l’Organització Mundial de la Salut; aquest contaminant va produir 351 morts a la ciutat durant el 2018.

La contaminació és especialment agressiva amb els col·lectius vulnerables, com els infants, les embarassades, la gent gran i les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries. En el cas dels nens i nenes, com que el seu arbre respiratori encara s’està desenvolupant, un aire de mala qualitat pot afectar la seva funció pulmonar a la llarga i determinar que siguin “adults malalts”, com assenyala Lluïsa Hernández, pediatra a l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu.

El camí requereix un esforç col·lectiu per millorar la qualitat de l’aire a través de canvis d’hàbits individuals. Així ho assegura Manel Anoro, metge de família: “Els esforços individuals per millorar la col·lectivitat han passat sempre. Per això tenim escola pública, per això tenim serveis de salut públics. Amb la contaminació, hem de fer igual.” Jordi Sunyer, investigador d’ISGlobal, alerta des de fa dècades de la nocivitat de la contaminació, i manifesta: “És absolutament estúpid que ens comportem de manera que ens intoxiquem a nosaltres, intoxiquem els nostres pares i intoxiquem els nostres fills. Podem viure a la ciutat amb un aire com el que tenen al Pirineu; no és un somni, hi ha països que ho estan aconseguint.”

L’Ajuntament de Barcelona inicia una sèrie de vídeos que, durant les properes setmanes, donaran veu a la comunitat mèdica i científica. A mesura que es vagin publicant, els vídeos s’agruparan en aquesta llista de reproducció.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Article
Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Imatge: Todd Cravens-Unsplash

Crida internacional urgent a l'acció per reduir la contaminació acústica als oceans.

Article
26 d'abril, Dia internacional sense soroll

Des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ens faciliten un interactiu amb recursos digitals per difondre el missatge d'aquesta diada.

Butlletí