Espanya se suma al Pacte Europeu dels Plàstics

Font: La Moncloa

19/03/2020 - 08:00

Espanya s'ha sumat a Brussel·les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

De moment, s'han adherit a aquesta iniciativa, a més d'Espanya, altres 12 països europeus -entre ells Països Baixos, França, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Grècia, Suècia, Portugal, Finlàndia, Eslovènia, Lituània, Letonia-, així com 90 multinacionals i associacions.

Aquesta iniciativa fixa quatre objectius mesurables per a l'any 2025 i actuarà sobre tots els plàstics utilitzats en envasos i productes d'un sol ús posats al mercat a l'Espai Econòmic Europeu. Aquests quatre objectius són:

  • Dissenyar tots els envasos de plàstic i productes de plàstic d'un sol ús posats al mercat perquè siguin reutilitzables en la mesura del possible, i que en tots els casos siguin reciclables en 2025.
     
  • Caminar cap a un ús més responsable dels envasos de plàstic i productes de plàstic d'un sol ús, amb l'objectiu de reduir els productes de plàstic verge i l'embalatge en al menys un 20% (en pes) per 2025, amb la meitat de aquesta reducció provinent d'una reducció absoluta de plàstics.
     
  • Augmentar la capacitat de recollida, classificació i reciclatge de tots els plàstics utilitzats en envasos i productes de plàstic d'un sol ús en al menys un 25% per 2025 i assolir un estàndard de qualitat de tot el procés de reciclatge adequat a la demanda de plàstic reciclat.
     
  • Impulsar l'ús de plàstics reciclats en nous productes i embalatges tant com sigui possible per 2025, i que les empreses que facin servir plàstics aconsegueixin una mitjana de al menys un 30% de plàstics reciclats (en pes) en la seva gamma de productes i embalatges.

El Pacte ha estat promogut per França i Holanda i està inspirat en el treball sobre la Nova Economia dels Plàstics de la Fundació Ellen MacArthur.

Els signataris es comprometen a donar suport al Pacte, reconeixent els seus diferents rols en la cadena de valor i les seves diferents responsabilitats com a empreses de producció i reciclatge de plàstic; empreses consumidores de plàstic; empreses de recollida i classificació; governs nacionals de països dins de l'Espai Econòmic Europeu o altres organitzacions de suport (organitzacions de la societat civil, autoritats regionals i locals, associacions empresarials, proveïdors de serveis tecnològics, institucions de coneixement, o Sistemes de responsabilitat ampliada). La Comissió Europea participarà com a observador.

 

Combatre la contaminació per plàstic a nivell mundial

El Pacte està vinculat a una xarxa global de Pactes de Plàstics (incloent Sud-àfrica, Malàisia i Xile), liderada per la Fundació Ellen MacArthur en col·laboració amb WRAP (Waste and Resources Action Programme), ajudant a avançar en els esforços mundials per combatre la contaminació per plàstic.


 

Relacionats

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Butlletí