La Cecot i l'Ajuntament de Terrassa signen un conveni de col·laboració per fomentar la transició energètica a l'empresa

19/03/2020 - 08:30

Ambdues cooperaran per impulsar el projecte Vallès Solar a Terrassa, que pretén ciutats i comunitats més sostenibles.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, i el president de la Cecot, Antoni Abad, han signat un conveni de col·laboració per fomentar la transició energètica a les empreses, de manera que s'accelerin aquests processos i s'estableixin aliances per cooperar en la sostenibilitat de la ciutat. Un dels objectius de l'Equip de Govern municipal és, precisament, impulsar aquesta transició cap a un model més sostenible, ampliant la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques per la producció d'energia verda i fent una aposta clara per les energies renovables.

El conveni té per objecte emmarcar i establir una línia de col·laboració publico-privada entre l'Ajuntament i la Cecot per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, per la descarbonització de l'economia del municipi, concebent el territori com una comunitat energètica i preparant l'entorn per afrontar un model de mobilitat més sostenible. Per al regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, «a banda dels estalvis econòmics que actualment s'obtenen amb l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica, tant a l'empresa com als habitatges que disposen d'aquestes instal·lacions, i de la voluntat de l'Equip de Govern a recolzar qualsevol iniciativa que impulsi l'activitat econòmica a la ciutat, la prioritat de l'Ajuntament és sobretot fer front a l'emergència climàtica i reduir les emissions de CO₂ associades al consum d'energia. La Revolució Verda que estem impulsant necessita un compromís molt ferm per l'eficiència energètica, les energies renovables i la mobilitat sostenible».

Per la seva banda, Antoni Abad, creu que «aquesta cooperació és important per impulsar amb èxit la transició energètica en les empreses del territori. Més enllà de promoure l'electrificació de l'economia, des de la Cecot pretenem fomentar l'estalvi energètic entre les empreses, ja que el cost de l'electricitat és un factor clau per la seva competitivitat i en determinats sectors fins i tot pot resultar un element crític per la continuïtat de l'activitat productiva. Amb el Vallès Solar les empreses passaran de només ser consumidores a ser generadores i consumidores d'energia provinent de fonts renovables».

El marc de cooperació que es desprèn del conveni, es concreta en actuacions conjuntes dirigides a:

  1. Conscienciar el teixit empresarial del municipi de la necessitat d'afrontar la transició energètica i promoure, conjuntament, que les empreses millorin la seva eficiència energètica, apostin per l'autoconsum elèctric i s'incorporin al mercat local energètic o a les iniciatives de caire col·laboratiu que vagin en aquesta direcció.
     
  2. Participar junts en els àmbits de seguiment supramunicipal que s'estableixin per definir objectius, desenvolupar iniciatives i analitzar els resultats obtinguts pels projectes relacionats amb la transició energètica de les empreses que es duguin a terme en el municipi.
     
  3. Analitzar, revisar i adaptar de forma consensuada les ordenances i tràmits municipals per facilitar les llicències d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes industrials, torres de càrrega per vehicles elèctrics, marquesines fotovoltaiques, i altres infraestructures que promoguin la sostenibilitat energètica a les empreses.
     
  4. Definir i promoure conjuntament l'aplicació de bonificacions fiscals que estimulin a les empreses del municipi a instal·lar cobertes fotovoltaiques per l'autoconsum d'energia elèctrica i altres mesures d'estalvi energètic.
     
  5. Treballar en col·laboració publico-privada pel disseny i la creació de comunitats energètiques empresarials que permetin a les empreses que les conformin generar, consumir, emmagatzemar i compartir l'energia renovable, creant una activitat econòmica energèticament eficient.

Aquest conveni de col·laboració s'emmarca dins el projecte «Vallès Solar», que promou la Cecot, basat en l'establiment d'aliances amb els ajuntaments del Vallès per cooperar en el disseny i planificació de ciutats i comunitats més sostenibles, la qual cosa comportarà una transformació del model socioeconòmic energètic passant d'un model centralitzat fòssil i nuclear, a un model renovable i de generació distribuïda.

Per fer efectiva la transició energètica a les empreses i acompanyar-les en els processos i tasques que els siguin necessaris per superar aquest repte, la Cecot disposa d'una Oficina de Transició Energètica per reduir la petjada de carboni des d'on pretén impulsar i acompanyar al sector empresarial i fer front als reptes i l'impacte del canvi climàtic.

 

Què és el projecte «Vallès Solar»?

«Vallès Solar» vol promoure en els propers anys la instal·lació d'1M de m2 de plaques fotovoltaiques en cobertes d'empreses, naus i magatzems a tot el Vallès amb una inversió estimada de prop de 100M d'euros, assolint una reducció anual de 35.000 tones d'emissions de CO2 i una potència de 72 MW també amb caràcter anual. Es tracta d'un projecte a mig i llarg termini amb l'horitzó posat en l'agenda 2030 de les Nacions Unides.

Terrassa compta amb vint-i-un polígons industrials amb naus que poden albergar a les seves teulades una quantitat important de m2 de plaques solars que facilitarien a les empreses generar-se la seva pròpia energia elèctrica i compartir-la amb empreses veïnes, impulsant la creació de mercats energètics locals, de km0, que reduiran el cost de la factura elèctrica d'una banda i impactaran en la descarbonització de l'economia productiva. «La nostra tasca serà, fonamentalment, la d'assessorar a les empreses que vulguin plantejar-se l'autogeneració i, en paral·lel, elaborar un bon estudi de gestió energètica per a Terrassa en base a les dades recollides pels assessors», confirma Abad.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Iniciades les obres de la instal·lació fotovoltaica al sostre de la pista poliesportiva que es convertirà en la comunitat energètica d'Ullastrell.

Notícia

S'ha realitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l'edifici de la Biblioteca Frederica Montseny. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Canovelles fa un pas més en l'aposta per les energies renovables, la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí