Butlletí 328 - Sílvia Casorran: “El model superilles a Barcelona només serà viable si som flexibles”

07-06-2017 al 19-06-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 328 - Sílvia Casorran: “El model superilles a Barcelona només serà viable si som flexibles”

 
  07-06-2017 al 19-06-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“El model superilles a Barcelona només serà viable si som flexibles”

19/06/2017
Entrevistem Sílvia Cassoran sobre el model de superilles de Barcelona

 
 

El model de superilles de Barcelona és un nou model organitzatiu del teixit urbà pensat per afavorir la mobilitat sostenible, el verd i la biodiversitat, i els espais d’estada per a la ciutadania. La primera superilla en la trama de l’Eixample s’ha implementat de manera experimental en una zona del Poblenou. Aquesta implementació no ha estat exempta de polèmica veïnal i política i ha suscitat un debat sobre les possibilitats d’estendre aquest model urbà a la resta de la ciutat. Per parlar-ne hem entrevistat la Sílvia Casorran, tècnica de mobilitat de l’AMB i veïna de Poblenou.

 
 

Opinions

 
 

El pipí, un residu animal, un problema urbà

19/06/2017
Ana Villagordo

Homes d’esquenes aprofitant qualsevol racó de la ciutat per pixar. Entre els contenidors. De cara a la paret. En una cantonada. Mirant a banda i banda. ‘Algú m’ha vist? Sí, tothom!’ El resultat, una olor molt desagradable, un espai urbà brut, insalubre

Railfòbia

 

12/06/2017
Albert Punsola

Hi ha societats que estimen el ferrocarril i altres que no. I la catalana pertany més aviat al segon grup. Només fa falta veure l’esplendor i vida de les grans estacions urbanes d’Anglaterra, França o Alemanya, per adonar-se que estem molt lluny de la complicitat i admiració que la població d’aquests països mostra amb la seva xarxa ferroviària.

 
Notícies
 

40 anys d’educació ambiental: D'on venim? Cap on anem?

11/06/2017
La Diputació de Barcelona organitza una trobada de professionals per recordar d’on venim, analitzar on estem i com serà l’educació ambiental del segle XXI.

 
 

L’espai Bonnemaison de Barcelona ha reunit aquest 8 de juny una bona part dels agents clau de l’educació ambiental a Catalunya. El motiu, recordar d’on venim, analitzar on estem i com serà l’educació ambiental del segle XXI.  Han estat convocats per la Diputació de Barcelona, per presentar el llibre Educació ambiental. D’on venim? Cap on anem?.

 
 

Barcelona celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

 

 

16/06/2017

Del 10 de juny a l'1 de juliol, diverses entitats i equipaments de Barcelona coorganitzem una programació d’activitats relacionades amb l’eficiència, l’estalvi  i la sobirania energètica per fomentar el nostre exercici com a ciutadans compromesos.

La Generalitat de Catalunya dóna suport al món local en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica a través dels fons europeus FEDER

16/06/2017

El Govern cofinançarà amb més de 42 milions d'euros 36 projectes locals per afavorir l'eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural, cultural i turístic.Aquests projectes estan impulsats per 31 ens locals, entre els quals les 4 diputacions, el Conselh Generau d'Aran, 12 consells comarcals i 14 ajuntaments

 
 

L'exposició Reciclart a Sitges denuncia l'excés de residus

16/06/2017

La programació del Festival es basa en el reciclatge artístic i inclou exposicions, tallers, música, conferències, etc. Artistes i artesans que treballen a partir de materials de rebuig tornaran a exposar la seva obra al Sitges ReciclArt.

Es presenta la Setmana de l'Energia 2017 a Catalunya

16/06/2017

La jornada ‘Rehabilitació energètica i autoconsum fotovoltaic als edificis’ celebrada al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha servit de tret de sortida i presentació de la Setmana de l'Energia 2017.

 
 

Andorra celebra la Setmana europea de l’energia sostenible amb un seguit d'actes de sensibilització

16/06/2017

La Setmana europea de l’energia sostenible va néixer l’any 2005 de la mà de la Comissió Europea. Els actes a Andorra comencen dimarts 20 de juny amb una jornada tècnica dedicada a la transició energètica i el canvi climàtic.

Un estudi determina l’evolució de la plaga que afecta als boscos de pi pinyer del Maresme

16/06/2017

L'estudi encarregat per la Diputació de Barcelona, constata l’evolució de la superfície de pi pinyer (Pinus pinea) afectada per l’escarabat perforador Tomicus destruens. L’estudi, realitzat pel Servei Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC),  mostra un descens del vigor de les masses forestals d’aquestes comarques, sobretot les pinedes orientades al sud.

 
 

La Generalitat Valenciana engega la campanya Objectius de Desenvolupament Sostenible dirigida a població juvenil

14/06/2017

La Generalitat Valenciana posa en marxa la campanya dels Objectius de Desenvolupament Sostenible dirigida a la població juvenil per a conscienciar al voltant de la necessitat d'implicar-se i generar aliances per un món millorx

Com seran les restriccions de trànsit a Barcelona a finals del 2017

 

12/06/2017

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat a la Taula contra la Contaminació de l'Aire el balanç de les mesures que s'han aplicat per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

 
 

Tarragona audita energèticament les seves escoles

 

12/06/2017

Els equipaments educatius suposen un 40% del total del consum energètic que té l’Ajuntament de Tarragona. L’objectiu és contribuir a la millora de l’eficiència energètica i al nivell de confort i qualitat de vida dels ciutadans, en aquest cas dels alumnes i professors a les aules.

La Festa de la Bicicleta de Barcelona en reivindica l’ús com a transport habitual a la ciutat

12/06/2017

L'activitat principal de la celebració de la Festa per la Bicicleta ha estat la Bicicletada 2017. Més 2.500 persones, en un ambient festiu, han pedalat per un itinerari de 12 quilòmetres cap al centre de Barcelona.

 
 

Sabadell ha instal·lat plaques fotovoltaiques a 2 escoles i properament en posarà a 5 equipaments municipals més

12/06/2017

Es tracta d’instal·lacions per a l’autoconsum dels dos centres educatius, amb una potència de 9,2 kWpic per a cadascun. La producció d'aquesta instal·lació és de 13.400 kWh/any per centre, cosa que equival al 15,2% del consum anual mitjà de tota l'escola.

Argentona eleva la recollida selectiva per sobre del 88%

 

09/06/2017

L'ampliació del model porta a porta al Cros i els veïnats de Les Ginesteres, Can Cabot, Can Raimí i Can Ribosa suposa un salt de gairebé 23 punts en el primer quadrimestre de 2017 en comparació amb l'any passat

 
 

El Premi Medi Ambient de la Generalitat reconeix la tasca de quatre grups de recerca, dues associacions i el consultor ambiental Francesc Giró

07/06/2017

 
 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha lliurat aquest 6 de juny el Premi Medi Ambient 2017, dins l’acte de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient. Els guardons s’han lliurat per a tres modalitats: actuacions de recerca, innovació i desenvolupament; iniciatives de protecció i millora del medi ambient; i trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

La Paeria vol posar en marxa un registre de terres no cultivades al municipi de Lleida

 
 

Biodiversitat

 
 

150 experts comparteixen la seva experiència al Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans, celebrat a Barcelona

 
 

Educació ambiental

 
 

Activitats, jocs i tallers per a tota la família a la Festa del Riu i de la Bicicleta a El Prat

Els alumnes de L'H celebren la cloenda de l'Agenda 21 Escolar

 
 

Mobilitat

 
 

Els vehicles elèctrics ja tenen un punt gratuït de càrrega a Navàs

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Guiteras preconitza un nou model de paisatge urbà a partir de la reconnexió camp-ciutat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

El sistema de recollida selectiva porta a porta comercial a Lleida obté el consens unànime dels comerciants

Comença una nova campanya informativa sobre la recollida selectiva de residus a Valls

 
 

Malgrat de Mar posa en marxa una campanya per fomentar la recollida selectiva d'envasos lleugers

Igualada desenvolupa un pla local de prevenció per reduir la generació de residus

 
 

Collbató tria la recollida porta a porta de totes les fraccions, amb un 56% del total de vots

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El paisatge urbà com a guia en els seus valors mediambientals i socials

 
 

Terra

 
 

S’inicia el dispositiu d’informació i vigilància per a la prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona

 
Recursos
 

Tu tens l'energia, tu tens el poder! Setmana de l'Energia 2017

Del 19 al 25 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. 

El menjaclosques de la Setmana de l'Energia 2017


Voleu ser els nois herois del planeta ? Us podeu descarregar el menjaclosques de la Setmana de l'Energia, l'imprimiu a casa i seguiu les instruccions per plegar-lo i ja opdeu començar a jugar i compromvar si sereu els nois herois del planeta.

 
 

Figaró es proposa el repte #FigaroResiduZero

L'Ajuntament de Figaró-Montmany cerca 20 persones voluntàries per visitar als veïns i veïnes del municipi per ajudar-los a reduir, reutilitzar i separar millor la brossa sota el lema #FigaróResiduZero.

Guia per a la millora de la recollida selectiva de residus a Barcelona

La neteja de l’espai públic i la gestió dels residus municipals que es generen a Barcelona és una responsabilitat de l’Ajuntament. Atesa la diversitat d’usos i funcions dels edificis, equipaments i zones de la ciutat, hi ha diversos tipus de recollida adaptats a les particularitats de cadascun pel que fa a volum i tipologies de residus: domiciliària, comercial, mercats, altres recollides, Punts Verds i voluminosos.

 
 

Més Recursos

 
 

"L'ull del temps" per comparar l'evolució de Catalunya

 
Bones Pràctiques
 

71 centres educatius participen enguany en l’Agenda 21 Escolar de Lleida

Alguns dels projectes que s’han desenvolupat el darrer any han estat relacionats amb horts escolars, aprendre el funcionament d’energies renovables, estalvi energètic, estalvi d’aigua, plantació d’arbres, recollida selectiva i tractament de residus, foment de l’ús de la bicicleta, entre altres.

Els 10 finalistes del Premi Internacional a la Innovació Cultural 2017

Com desafiar el canvi climàtic des de la cultura? Aquesta és la pregunta que planteja la segona edició del Premi Internacional a la Innovació Cultural, amb l’objectiu d’estimular iniciatives que ofereixin solucions imaginatives a un dels problemes globals més decisius del segle XXI. Els deu projectes finalistes són una bona mostra de la diversitat d’idees amb què afrontar aquest repte.

 

 
 

L'escola La Serreta de Santpedor apadrina un ximpanzé en la campanya solidària de recollida de mòbils

Una vintena de nens i la seva professora d’anglès de l’escola la Serreta han recollit durant aquest trimestre més de 80 telèfons mòbils en el marc de la campanya “Mobilitza’t per la selva!” que impulsa l’Institut Jane Goodall.

Programa d'auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica de la Diputació de Barcelona

El programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica és un nou recurs que posa en marxa la Diputació de Barcelona per enfortir les respostes preventives i educatives del món local davant el creixement de les situacions de pobresa energètica entre la població de la demarcació de Barcelona.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Més de 200 alumnes es bolquen amb la sostenibilitat al setè Fòrum d'escoles verdes d'Andorra

El nou combustible, l’escola sostenible!

 
 

Funerària de Terrassa renova la seva flota de vehicles amb dos nous cotxes fúnebres elèctrics

La nova Auca de la natura pren forma a Olesa

 
 

Santa Tecla estrenarà enguany un got reutilitzable de les festes

Fer ‘lanyards sostenibles’ amb auriculars, una iniciativa de la Fundació Rubricatus

 
 

La Dada

 
 

El Pont Alimentari recupera 63.805 kg d’aliments i unes 1810 racions de menjar cuinat

 
 

Malgrat que es voldria evitar el malbaratament ja d’origen, en la producció, és una bona notícia que tots aquests quilos s’hagin pogut aprofitar. Actualment participen en el projecte 20 empreses i 12 entitats socials receptores, i la xifra d’uns i altres va creixent.

 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 19 al 25 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2017, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats arreu del territori adreçades a la ciutadania. En aquest especial volem recollir informació sobre energia i sobre els actes que es celebren al voltant de la Setmana. En aquesta web podreu trobar tota la informació i el calendari d'activitats.

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus
Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 
Agenda
 

02/06/2017

Nova edició del “Curs de PIME a MESE (microempreses de serveis energètics)”

12/06/2017

3a edició del curs de Gestió eficient de l’hàbitat urbà: avançant cap a l’smart city

 
 

16/06/2017

Festival ReciclArt

19/06/2017

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 

20/06/2017

Clima, cultura, canvi

20/06/2017

Visita guiada: GRÀCIA: La seu del districte connectada al sol

 
 

21/06/2017

Visita guiada: LES CORTS: Les Cristalleries Planell transformades en edifici eficient

21/06/2017

Jornada: "Empresa i natura. Tots som natura, de la consciència al compromís"

 
 

22/06/2017

Jornada tècnica: Posa llum a l'eficiència

26/06/2017

1er Congrés Internacional d'Aigua i Sostenibilitat

 
 

27/06/2017

Jornada tècnica: Espècies exòtiques invasores en ambients fluvials

28/06/2017

Taula rodona: Digitalització de l’energia i edificació eficient

 
 

29/06/2017

Sortida Tècnica "Visita a la Riera de la Selva"

01/07/2017

Taller familiar: Colors a la platja

 
 

05/07/2017

La invenció de la natura

07/07/2017

Ruta: La nit dels ratpenats a Collserola

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube