"L'ull del temps" per comparar l'evolució de Catalunya

Font: ICGC.cat

08/06/2017 - 11:44
 

Projecte en desenvolupament de divulgació de coneixement sobre les FONTS DEL MONTSENY.

L'ICGC ha ampliat la seva aplicació "L'ull del temps" amb fotografies històriques associades a cada municipi procedents dels fons digitals de la Cartoteca de Catalunya. "L'ull del temps" és una eina per permet a l'usuari comparar la situació actual del territori amb la de 1945 o 1956 i que pot tenir usos didàctics i per a la recerca en els àmbits relacionats amb l'urbanisme.

Tant l'aplicació per a mòbils com la web mostra la cartografia actual de qualsevol punt de Catalunya i, en moure el cursor sobre la pantalla, la imatge es transforma en una en blanc i negre que mostra aquell mateix indret en la data escollida. La versió per a mòbils permet fer zoom sobre l'àrea, activar la localització de l'usuari, canviar entre la capa actual i la històrica i compartir la imatge obtinguda a les xarxes socials.

L'eina es basa en els vols fotogramètrics que va realitzar la Força Aèria dels Estats Units els anys 1945 i 1956, cedides pel Ministeri de Defensa a l'ICGC, mentre que la cartografia actual és un producte de l'Institut.

Ara s'ha afegit una barra inferior amb les miniatures de les imatges que es disposen del municipi. En clicar sobre una d'elles, la imatge s'amplia i es pot consultar el títol, la data i l'enllaç a la pàgina corresponent de la Cartoteca.

A hores d'ara, les fotografies només estan associades al municipi en qüestió. És per això que l'ICGC convida els ciutadans a col·laborar per afinar l'indret que mostra cada imatge i detectar possibles errors en el seu posicionament. Una vegada maximitzada la fotografia, apareix un enllaç ("informació i comentaris") on fer les vostres aportacions.

L'objectiu de l'ICGC és facilitar l'accés als seus fons fotogràfics i també enriquir-los amb el coneixement dels usuaris. Els fons dels quals s'han extret les imatges per a "L'ull del temps" són els següents: Gaspar (1929), Cuyàs (segle XX), SACE (1960-1986), Pau Vila (1890-1974), Reparaz (1920-1951), Leonor Ferrer (1890-1940), SMC (1910-1933), Polux (1970) i Barrie (1914-1916).

Versió web de l'"Ull del temps". APP per a iOS (iTunes) i Android (Google Play).


 

Categories: 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2023

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Article

L'AMAP i AEOPAS llencen una campanya de sensibilització adreçada a la ciutadania per a promoure l'ús responsable de l'aigua a les llars.

Butlletí