El sistema de recollida selectiva porta a porta comercial a Lleida obté el consens unànime dels comerciants

16/06/2017 - 16:54

El nou servei de recollida de grans productors estableix que cada dia es recolliran els residus de fracció orgànica i cartró-paper i en dies pactats, la resta de residus. El nou sistema de recollida es preveu aplicar durant la primera quinzena del mes de juny.

El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, s’ha reunit avui amb els representants dels comerciants de la zona de l’Eix, Pi i Margall i Cavallers per presentar-los el projecte de recollida selectiva per aquestes zones. El sistema, que es va iniciar al desembre amb els grans productors a la ciutat, s’implanta ara a la zona de l’Eix i incorpora les aportacions dels comerciants pel que fa a aspectes com l’ajustament de l’horari de recollida a les 21h, que ha comportat la incorporació d’una nova tecnologia en el sistema de control i fiscalització.

Els projecte ha obtingut el suport unànime de tots els representants de les diferents associacions de comerciants. Larrosa s’ha mostrat satisfet pel consens aconseguit i espera que la implantació sigui un èxit. El tinent d’alcalde ha assenyalat que el model que s’ha presentat recull les inquietuds dels comerciants i les propostes de la Regidoria amb la voluntat de fer un projecte que permeti ser més eficient en la gestió dels residus. Amb la incorporació d’aquesta zona, la Paeria ja aplica la recollida porta a porta comercial dels grans productors al conjunt de la ciutat i ha recordat que es fa per unitats, no per zones (per establiments que generen volums importants), a excepció de l’Eix que es considera com una gran zona.

Als establiments inclosos en el projecte se’ls lliurarà les bosses i els contenidors de recollida selectiva de les fraccions que produeixin, que seran personalitzats amb un tag i que permetran individualitzar i controlar el nombre de vegades que cada contenidor és buidat pels serveis de recollida i les possibles incidències. A diferència dels altres comerços de la ciutat, a l’Eix els envasos i la fracció resta (gris) es recolliran en bossa amb tag, el vidre i la fracció orgànica, amb cubells, i el cartró plegat.

Els establiments han de deixar els seus contenidors personalitzats al davant de l’establiment en els horaris establerts per a cada sector i cada dia han de deixar únicament els de les fraccions que es recullen. El paper/cartró el deixen plegat davant de l’establiment. Amb aquesta modificació dels servei es preveu un augment de 8 punts en la recollida selectiva que redundarà en una millora ambiental perquè aquests materials es poden reciclar, allargarà la vida de l’abocador perquè s’hi aboquen menys residus i també evitarà les despeses del cànon de residus que s’han de pagar per l’abocament de residus a l’abocador.

Per dur a terme el projecte s’han visitat 455 activitats, 355 petites i 110 corresponents a grans productors. En l’estudi detallat de l’activitat de cada comerç s’ha obtingut que l’horari d’obertura majoria és entre les 9 i les 10 del matí i el de tancament entre les 20h i les 21h. Un 59% de les activitats tanquen al migdia i pel que fa a les preferències que han mostrat els entrevistat un 91% es van decantar per la recollida nocturna.

Per dur a terme la recollida s’han sol·licitat 60 cubells i 19 contenidors de FORM, 9 cubells i 4 contenidors per paper i cartró i 27 cubells i 15 contenidors de vidra. Els contenidors i les bosses es començaran a repartir a l'Eix la propera setmana. Els envasos i la resta de residus es preveu treure’ls a la via pública amb una bossa semitransparent homologada i el cartró a granel.

Amb la implantació de la recollida de residus porta a porta als grans productors, juntament amb altres millores que s’incorporaran, l’objectiu és incrementar la recollida fins el 33%.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha cedit als ajuntaments una illa de contenidors de recollida selectiva de residus, per utilitzar-la en els actes i esdeveniments que es duguin a terme en el municipi, amb l’objectiu d’incentivar i facilitar la separació dels residus i promoure la sensibilització ambiental entre els participants

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Butlletí